Гълъбар:
Парола:
Zoomag.bg

Гълъбовъдна общност

 и   Гълъбовъди »

Карта на гълъбарите в България

*Бизнес каталог


*

Бързо търсене в сайта

Търси: 
в: 
Последни търсения »

Мнение за сайта

Христо :
Аз съм само на 11, но съм се запалил много по гълъбите и искам да ги развъждам. В сайта намерих много полезна информация!
Споделете вашето мнение »

Статистика

Регистрирани гълъбари:13164
Публикувани обяви:356
Статии в библиотеката:378
Новини в сайта:584
Потребителски галерии:8944
Общо снимки в сайта:258370
Български породи гълъби:45
Чуждестр. породи гълъби:235
Регистрирани пръстени:628
Гълъбарски сайтове:321
Mнения за сайта:245
Често задавани въпроси:95
Гълъбарско проучване

AvtochastiOnline24.bg

Възвратен червен цвят

 

Игнорирайки бронзовото, има поне две главни пътеки на наследство за червен пигмент при гълъбите.
Единият е полово свързана доминираща мутация – “пепеливо-червен”. Това е обикновеният червен цвят на пощенският гълъб. В тази статия ще дискутираме другият червен - възвратен червен цвят.
Възвратният червен цвят не е нито полово свързан, нито доминантен. Вместо това, той е възвратна мутация. Това означава, че и мъжкият, и женската, трябва да носят две копия от него, за да се прояви, и мутацията да е включена в хромозоми различни от половите хромозоми. Възвратният червен цвят също е свързан с много образци и много други мутации.
Свързването е лесно за разбиране. То е просто изискване, което значи, че определената мутация при дискусия може да крие други мутации, които ние бихме очаквали да видим. Различава се от доминантността, по това че не е в същата хромозома като мутацията, която крие. Например, шарката е доминираща към ечемиковата форма. Двете мутации са на същата хромозома и са алели, алтернативи една на друга. Птица, носеща ген за шарка и едновременно с друга алела носеща ечемиковата форма, ще бъде видяна като шарена. Обаче, ако тази същата птица също носи два гена на възвратен червен цвят, то тя ще бъде видяна като гълъб оцветен в тухлено-червен цвят.
По подобен начин, ако птица - нека да кажем някоя, която носи кафяв, разпростиращ, шарен и индиго цвят, също носи два гена на възвратен червен цвят, ние ще видим същото нещо: гълъб с тухлено-червен цвят.
Възвратен червен гълъб може доста буквално да бъде почти всякакъв цвят под неговото възвратно червено палто. Ние можем да имаме четири гълъба пред нас, всичките с възвратно червен цвят, всичките изглеждащи еднакво. Това е, защото имат подобни фенотипове. Въпреки всичко, генетично всичко може да бъде много различно. Възвратният червен цвят няма изцяло негов собствен облик. Има няколко мутации, които са свързани с него, като например възвратен бял, т.е. истински бял на цвят гълъб, може да бъде възвратен червен цвят под бялото и ние не можем да кажем това, без да знаем какви цветове има в родословното си дърво.
Другите мутации взаимодействат с възвратен червен цвят, за да създават нещо достатъчно различно визуално. Бадемовото с възвратен червен цвят произвежда по-лек оцветен гълъб с затъмнени петна от край до край. Гледачите на английските гълъби, които се превъртат при летене, наричат такива птици “Deroys” и това име бе включено в терминологията на много породи сега. Възвратно червените петна са резултат на хомозиготното взаимодействие на възвратно червеното с някакъв бронзов възвратен червен цвят с доминиращ опал, което дава в известна степен привлекателен розовеникав цвят. Светлия възвратен червен цвят също произвежда в известна степен розовеникава птица. Обаче и в двата случая “розовеникавото” изисква повече въображение специално за тези, които се надяват, че ще видят нещо като фламинго.
Ако вие имате една възвратно червена птица и искате да имате повече като нея, просто я чифтосайте. След това вземете някое от полученото поколение млади, което да е срещуположен пол, и го съберете обратно с възвратно червения родител, и така вие трябва да получите 50% възвратен червен цвят и от двата пола.

 Мнения и оценки (0) »          Сподели във Facebook