Вход Търсене

Как да се подготвим за изложбата на гълъби?

 

Сезона на изложбите обикновено започва през октомври-ноември и завършва малко преди началото на размножителния сезон - към края на февруари и началото на март. Въпреки това за най-подходящ изложбен период условно можем да определим времето от декември до март. През това време гълъбите са най-активни и изглеждат много впечатляващо.
Към птиците, които ще участват на изложби се предявяват особени изисквания. Те трябва да се чувстват добре в клетките, да имат красива фигура, правилно оцветяване, изложбена кондиция, и да отговарят максимално най-точно на изискванията на стандарта на съответната порода.
Оценяването на птиците участващи на изложбите, се извършва само от компетентните за това лица – съдиите. Те трябва да са завършили съответните квалификационни курсове, даващи им знанията и правото да оценяват.
Съдията прави своята обективна преценка за качествата на птицата, като попълва последователно характеристиките описани в оценъчни листи. За всяка отделна характеристика птицата получава определен брой точки, сумата от които формира нейният общ оценъчен бал.
В самите оценъчни листи обикновено се отбелязват следните елементи:
1. Глава, очи, околоочие.
2. Клюн, ноздри, восковица.
3. Цвят, блясък, гланц.
4. Структура на оперението.
5. Оцветяване (рисунък, шарка).
6. Врат, криле, опашка.
7. Крака, поза.
8. Фигура, стойка.
9. Изложбена кондиция.
10. Общото впечатление.
Обща бална оценка:
94-100 - Отличен;
86-93 - Много добър;
78-85 - Добър;
70-77 - Задоволителен.
Стандарта (еталона) на породата приема оценка от 100 точки.
За да имат вашите гълъби оптимални показатели и да получат най-добрата оценка, те трябва да бъдат правилно и своевременно подготвени. Най-разумно е да се започне с подготовката до 1-2 месеца преди самата изложба, или дори още по време на линеенето.
За участие на изложбите изберете само най-добрите представители на породата сред вашите птици, и ги поставете отделно. В същото време, в отделното помещение, където ще бъдат тренирани, трябва да се създадат оптималните условия, грижи и хранене на гълъбите.
На първо място, трябва да е ясно за гълъбовъдите, че изложбеният сезон е много голям стрес за организма на птиците. Този стрес произтича от: транспорта до и от изложбената зала, промяната на обстановката и храненето, тренировките и обучението. В резултат на този стрес, имунната система на гълъбите отслабва, и те намаляват своята устойчивост към различните болести. Ето защо, в този период е необходимо да бъдат давани антистресови и имуномодулиращи препарати, каквито са например: „Фоспренил”, „Аминотон”, „Липотон” и др.
Гълъбите ще изглеждат най-добре, ако са имали правилно протекла смяна на оперението. За успешното линеене на гълъбите, е добре да се въведат в диетата им: коноп, ленено семе, месо на прах, елда (гречка) и др. Това допринася за по-интензивното оцветяване на оперението, придава наситеност на цвета, блясък и гланц.
При птиците с жълт цвят на оперението, жълтият цвят може да бъде подобрен, като им се дава системно по-голямо количество жълта царевица, поне в продължение на месец преди самата изложба.
За да бъдат перата здрави и да не се чупят, е необходимо да се повиши съдържанието на протеини и калций в храната. Счупените пера можете да премахвате само по единично, а не наведнъж, за да не се нарушава общата структура на оперението.
За да се запази цялостната красота на птиците и на тяхното оперение, е необходимо те да се отглеждат в чистота. Поне 6-8 дни преди самото изложение, гълъбите трябва да се изкъпят и измият добре на парна или водна баня, с помощта на мека гъба или четка. След това внимателно подсушете оперението с кърпа, и осигурете нормална температура в помещението, за да могат своевременно да изсъхнат. Наличието на течение в гълъбарника може да доведе до настиване и заболяване на птиците, затова много внимавайте какъв ще бъде микроклимата в помещението по време на този период.
С цел да се предотврати заболяването на птиците, особено нежелано и опасно именно в периода на изложбите, е добре да се увеличи съдържанието на витамини в храната. Витамините могат да бъдат давани и чрез водата за пиене. Особено важни са витамините С, D, В-комплекс, различните макро- и микро- елементи и др. Съществуват различни препарати и мултивитаминни премикси, които комбинират в себе си всички нужни за организма на птиците вещества. Такива са например: „Аминовитан”, Бирена мая, витаминен премикс „Сезар”, Селед и др.
До месец преди изложбата, гълъбите трябва задължително да бъдат обработени с противоглистни препарати. Птиците трябва да се обезпаразитят, както за вътрешни, така и за външни паразити.
Друга важна задача на гълъбовъда, е ваксинирането на птиците за парамиксовироза, дифтерит и салмонелоза, с цел да не се допуснат до участие на изложбата болни птици, и да се избегне заразяване между гълъбите на самата изложба. Винаги задължителна е ваксинацията за парамиксовирозата, като тя трябва да бъде направена най-късно 15-20 дена преди самата изложба.
Помещението, в което ще се проведе изложбата и ще стоят птиците, трябва да бъде сухо, чисто и светло, с нормален микроклимат и ниско съдържание на вредни газове. И това се отнася не само за изложбената зала, но и за всички останали помощни помещения.
За доброто здравословно състояние и изложбена кондиция на гълъбите, е необходимо да се създадат оптималните условия на отглеждане в гълъбарника, пълноценно хранене, и правилно обучение. А за да се чувстват гълъбите комфортно в изложбените клетки по време на самото изложение, те трябва да бъдат тренирани, като от време на време бъдат поставяни от гълъбовъдите в подобни клетки. Вие също така трябва да ги обучавате, като се държите с птиците така, както ще се държи експертът при оценяването, да им говорите, да ги посочвате и т.н. И не забравяйте, че цялостното впечатление на вашият гълъб по време на изложбата, зависи не само от храненетo, но най-вече от вашите грижи, връзка и отношение към птицата!

Юлия Крутских

Мнения и оценки (0)          Сподели във FacebookАбонамент

Абонирайте се за гълъбарския информационен бюлетин и получавайте всички новини по e-mail.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете e-mail адреса му: