Вход Търсене

Какво трябва да знаем когато купуваме гълъби?

 

Покупката на гълъби не е възможна без предварителна подготовка. Първо трябва да помислим за мястото, където ще отглеждаме бъдещите си домашни любимци. Ако нямате възможност да построите отделна специална сграда за гълъбарник, вие можете да оборудвате таванското помещение на къщата или апартамента в който живеете, но ще имате нужда от специално разрешение. В града, за да получите такова разрешение за създаване на гълъбарник в двора или на таванско помещение, ще ви е необходимо да получите подкрепата на местния гълъбовъден клуб, който да поиска разрешение от териториалният отдел по архитектурата на района.
Някои гълъби се пускат на балкона, но не всички живущи в жилищната сграда ще се съгласят да имат птици за съседи. Затова, както се случва по-често, гълъбите се отглеждат надалече от дома, въпреки че в този случай ще имаме някои трудности, като например с отоплението на гълъбарника, хищници и др.
Накратко да припомним за необходимото оборудване в гълъбарника. То може да бъде закупено от зоомагазини, ветеринарни аптеки, пазари за птици. Поилките трябва да поставите, като имате в предвид, че 20 гълъба пият около един литър вода. Подходящи са пластмасови поилки, или такива от неръждаема стомана, стъкло, но не и от друг вид материал, защото когато добавите във водата минерални соли, може да се получи реакция, и тази вода вече няма да е годна за консумация от птиците.
Когато купувате хранилки, имайте предвид, че ще е необходимо да имате поне две. Едната за зърнено-фуражната смес, а другата за минералните добавки. Също така на птиците, които се отглеждат предимно волиерно, може да се осигури и хранилка за зелена сочна храна.
Поилките и хранилките, трябва да бъдат затворени много добре отгоре, така че да не попадат в тях постеля, пера, фекалии.
Не забравяйте да положите на пода подходяща постеля от слама, талаш, стърготини, която да поддържате винаги чиста и суха.
Волиерата и помещението на гълъбарника, трябва да бъдат добре осветени, но при това не е желателно да се допуска пряка слънчева светлина, за да се защитят птиците от прегряване през лятото.
След като домът на птиците е готов, можете спокойно да пристъпите към оглед и избор на гълъби.
Имайте в предвид, че ако ще отглеждате гълъбите в затворена волиера без да ги пускате на свобода, за вас ще бъдат подходящи декоративни породи, които обикновено са неспособни за висок и продължителен полет, премятане и игра във въздуха, а обикновено са и лесна плячка на грабливите птици.
Гълъбите отглеждани за полет, като високолетачи, спортни гълъби и преметачи, е най-добре да огледате по време на самия полет, защото външният вид на тези птици е от второстепенно значение, а най-важното е качеството и стила на полета. Винаги е възможно при този тип птици, сред всички тях да се намира една птица, която не може да лети добре, или да се премята. Това са гълъби за бракуване, но на някой пазар за птици, недобросъвестни търговци могат да ви ги набутат в ръцете.
Високолетачите не летят над къщата, а се изкачват високо в небето, и летят там с часове, като от земята те са почти невидими. Преди да купите такива гълъби, е добре да присъствате поне на няколко тренировки, за да сте сигурни, че избраните гълъби притежават желаните качества.
Не е толкова проста и лесна задача да се ангажирате в отглеждането и селекцията на спортните състезателни гълъби. Ако все пак сме се спряли на тях, най-добре е да се свържем с гълъбовъд, чиито птици са участвали в състезания, и да научим как те са се представили в конкуренцията като цяло. Ще бъде нужно да се разровим и вникнем по-обстойно в света на спортното гълъбовъдство. Спортни гълъби най-добре е да закупите не на някой пазар, а от хора, чиито гълъби са показали добри резултати, или в съответният спортен клуб. При спортните гълъби практически почти винаги е важно родословното дърво и постигнатите резултати, а външният вид няма значение.
Тези от вас, които ще отглеждат птиците извън града, можем да посъветваме да се ориентират към породи гълъби за бърз и красив полет. Нашият съвет е такъв, защото извън града по правило има повече хищници – грабливи птици, които обикновено ловят лошо летящите гълъби, и тези които не могат да устоят на напрежението да се спуснат рязко и бързо надолу. Факт е обаче, че в ниското един ястреб лети с много по-висока скорост, отколкото на голяма височина в небето, така че веднага след като гълъба започва да слиза надолу, за хищника става много по-лесно да го хване. Освен това гълъбът се издига и набира височина много по-бързо от ястреба, така че високолетачите са много по-трудни за улавяне.
По принцип при избора на гълъби, е по-добре да се разчита на опита на стари и опитни гълъбовъди, и ако имате познат специалист в тази област, задължително се обърнете към него – това е най-удачният вариант. Ако ли не, тогава ще трябва да посетите пазар на птици, изложба на гълъби, или да се обърнете за помощ към местния гълъбовъден клуб.
Гълъби може да си купите и започнете да отглеждате по всяко време на годината, въпреки че повече радост те носят през пролетта. Но колкото по-близо сте до пролетта, толкова по-скъпи са гълъбите. Докато през есента, тъй като по това време има много отгледани през същата година пилета, птиците могат да се купят евтино и дори да успеете да си подберете качествени породисти птици.
Като начало, е добре да се запознаете със собственика на избраните от вас гълъби. Би било хубаво да се знае името му, неговата фамилия, къде живее, да вземете телефон за връзка. Това ще е един вид гаранция, че птицата не е болна, безплодна или открадната.
Кражбата на гълъби не е ново явление и за съжаление, и в днешно време твърде често крадат гълъби за препродажба. Това се случва обикновено с ценни качествени птици подходящи за размножаване и селекционна работа. Ако купите откраднати гълъби, и те бъдат открити у вас от истинският собственик, след това ще ви бъде много трудно да докажете, че не сте го откраднали вие. Ако продавачът не е склонен да даде адреса си без увъртания, той трябва да бъде предупреден от вас. Най-добре не купувайте от такъв човек. Разбира се, възможно е и той просто да не е много добър и разговорлив човек, но и при това вие също не бихте искали да купите точно от него. Ето защо, като цяло е най-добре предварително да се запознаете с продавача, да го посетите у дома му, да видите птиците на място в неговият гълъбарник, и едва след това да си купите избраните птици. В противен случай можете да станете жертва на измама.
Въпреки това, само да познавате продавача не е достатъчно. Другото много важно нещо преди да сте закупили птицата, е винаги да обърнете особено внимание на здравето на гълъба. Огледайте птицата добре, забележете дали е настръхнала, накокошинена, дали клоаката отзад е зацапана с фекалии, дали изтича секрет от ноздрите й, дали птицата издава нехарактерни звуци като кихане и хъркане, огледайте гърлото за жълти налепи, опипайте ставите за твърди части и подувания. Ако установите такива белези произтичащи от заболяване, то по-добре не вземайте тази птица. Ето защо, вие трябва самостоятелно да огледате много добре птицата, за да не се мъчите след това с лечението на болни гълъби, което е нелека задача дори и за опитните гълъбовъди. И тук помощта на приятел гълъбовъд за разпознаване здравословното състояние на птиците би могла да бъде много ценна за вас.

Мнения и оценки (0)          Сподели във Facebook