Вход Търсене

Червен и жълт цвят на оперението при гълъбите

 

Жълтият цвят на оперението при гълъбите се проявява под две форми – доминантно жълт и рецесивно жълт.
При доминантно жълтият цвят, крилете и опашката са в светлосиво-пепеляв цвят, докато при рецесивно жълтия оцветяването на оперението на цялото тяло е наситено в дълбочина и ярко жълто.
Рецесивно жълтият цвят произлиза от червения цвят, и представлява разреден червен цвят, и затова често все още се нарича “рецесивно червен”, което не е правилно.
Получаването на рецесивния жълт цвят се причинява от ген за разреждане на червения цвят.
Жълтият цвят на оперението при гълъбите не се предава по наследство с половата хромозома, както червения цвят.
Най-общо възможните чифтосвания на гълъби с рецесивно жълт цвят на оперението с партньори с рецесивно червен цвят, са следните:

1. 1,0 (мъжки) Жълт х 0,1 (женски) Червен --> всички мъжки в поколението са само и единствено в червен цвят, като младите наследяват едновременно по една хромозома за червен и една за жълт цвят, а всички женски в поколението са само и единствено в жълт цвят, и носят в гените си само по една хромозома за жълт цвят.

2. 0,1 Жълт х 1,0 Червен --> винаги абсолютно всички млади и от двата пола в поколението са в червен цвят, като всички мъжки гълъби наследяват по една хромозома за червен и една за жълт цвят, а всички женски - само по една хромозома за червен цвят.

3. 0,1 Жълт х 1,0 Червен (носещ в гените си 1 хромозома за червен и 1 за жълт цвят) --> в поколението се получават около 50% червени и 50% жълти птици и от двата пола.

Червеният цвят на оперението при гълъбите, също се проявява под две форми – доминантно и рецесивно червен.
Рецесивното червено по правило се нарича само "червено", и това е така, защото при него е наситено, дълбоко и ярко оцветено оперението на цялото тяло, като в т.ч. са оцветени добре и крилата и опашката, а не както при птиците в доминантно-червената серия, при които те са в сиво-пепеляв цвят.
Разреждането на червения цвят го превръща в жълт, и се получава в следствие действието на ген за разреждане на червения цвят.
Най-общо възможните чифтосвания на гълъби с рецесивно червен цвят на оперението с партньори с рецесивно жълт цвят на оперението, са следните:

1. 1,0 (мъжки) Червен х 0,1 (женски) Жълт --> абсолютно всички млади в поколението и от двата пола са в червен цвят, като всички мъжки наследяват по една хромозома за червен цвят и една за жълт цвят, а всички женски само по една хромозома за червен цвят.

2. 1,0 Червен (носещ в гените си 1 хромозома за червен и 1 за жълт цвят) х 0,1 Жълт --> в поколението се получават около 50% червени и 50% жълти птици и от двата пола.

3. 0,1 Червен х 1,0 Жълт --> всички млади мъжки в поколението са в червен цвят, като наследяват едновременно червения и жълтия цвят, а всички женски са само и единствено в жълт цвят, и носят в гените си само по една хромозома за жълт цвят.

Мнения и оценки (0)          Сподели във Facebook