Вход Търсене

Цветове на индивидуалните идентификационни пръстени за гълъби, домашни и декоративни птици произведени в Европейския съюз (ЕЕ)

 

Европейския съюз на природолюбителите отгледвачи на гълъби, пойни птици, зайци, морски свинчета и други дребни декоративни и домашни животни и птици (ЕЕ), определи използването на жълт пръстен с черен надпис за 2011 година за индивидуалната идентификация на птиците произведени в Европейският съюз.

Останалите цветове на идентификационните пръстени според годината на излюпване на птиците, за следващите три години са както следва:

За 2012 г. - син пръстен с бял надпис.

За 2013 г. - зелен пръстен с бял надпис.

За 2014 г. - сив пръстен с бял надпис.

За отминалите 2009 г. и 2010 г. цвета на пръстените беше съответно за 2009 година - бял пръстен с черен надпис, а за 2010 година - черен пръстен с бял надпис.

Определянето на различни цветове на пръстените за различните години, се прави с цел на изложбите да не участват птици по-стари от 6 години, така че на изложбите да не се засичат птици с един и същ цвят на пръстена, но с различна година.

Ето защо, цветовете за този шест годишен период (от 2009 - 2014 г.), ще се редуват в същият ред и през годините на следващият 6 годишен период (от 2015 - 2020 г.), или както следва:

За 2015 г. - бял пръстен с черен надпис.

За 2016 г. - черен пръстен с бял надпис.

За 2017 г. - жълт пръстен с черен надпис.

За 2018 г. - син пръстен с бял надпис.

За 2019 г. - зелен пръстен с бял надпис.

За 2020 г. - сив пръстен с бял надпис.

На птиците произведени от гълъбовъди под 18 години, се поставят само пръстени с розов цвят, като годината не е от значение.

Пръстените, освен съответната година, съдържат идентификационен номер и инициалите на Европейския съюз – “ЕЕ”.

За България, Съюза на гълъбовъдите и природолюбителите е взел решение, стандартните пръстени на ЕЕ, да са задължителни за всички птици произведени от български гълъбовъди след 2012 г.

Участието на птици на европейски изложби не може да стане, ако птицата не е опръстенена със стандартните цветови пръстени въведени от ЕЕ.

След приемането на България за член на ЕЕ, това важи и за всички птици произведени от българските гълъбовъди.

Мнения и оценки (0)          Сподели във FacebookАбонамент

Абонирайте се за гълъбарския информационен бюлетин и получавайте всички новини по e-mail.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете e-mail адреса му: