Вход Търсене

Въвеждане и задържане на гълъбите в добра форма

 

За да бъдат гълъбите въведени и задържани в добра форма, в който и да е момент от гнезденето, е нужна повече съобразителност и опит отколкото при системата на вдовството. Това е разбираемо, защото при нея гълъбите живеят в много по-контролирани обстоятелства и се упражняват по-редовно.

Този, който се състезава по естествената система, ТРЯБВА ДА ВЗЕМА РЕДОВНО В РЪЦЕ ПТИЦИТЕ СИ, внимателно да следи за всякакви изменения в теглото и мускулатурата, за да може да разпознае идеалното състояние! Такъв гълъбовъд избягва да праща птици в неподходяща форма на състезания, които могат да доведът до психологически и мускулни промени, които след това много трудно се преодоляват!

Когато гнездяща млада или възрастна женска влиза във форма в даден момент от гнездовия си цикъл, трябва тялото й да бъде внимателно изучено. След това, чрез храна, упражнения и запазване на любимото й положение се опитваме да я задържим във форма колкото се може по-дълго. За да съхраним добрата телесна форма, чрез хранене, размножаване, отглеждане на малки новоизлюпени или ухажване, се нуждаем от опит, съобразителност и особено внимание. Който и да се състезава, прилагайки естествената система при млади или стари птици, ТРЯБВА ПЕРИОДИЧНО ДА ПРОВЕРЯВА ТЕГЛОТО И МУСКУЛИТЕ НА СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ СИ, за да се научи да разпознава идеалното им състояние. Това може да му спести много неприятности и да го предпази от изпращане на гълъби на състезание които не са във форма по необходимото време!

Ако наистина опознае всеки от гълъбите си, гълъбовъдът ще знае с какво и кога да ги храни, и как да ги въведе в необходимата форма по необходимото време! ИМАМЕ ПРЕДВИД ВСЕКИ ОТДЕЛЕН ГЪЛЪБ! Човек може незабавно да усети ако гълъбът не е във форма. Мускулите се подуват. Това подуване е различно от увеличаване на телесното тегло, КОЕТО СЕ ПОЯВЯВА ГЛАВНО В КРАЯ НА ПЕРИОДА НА МЪТЕНЕ И Е РЕЗУЛТАТ ОТ ПРЕКОМЕРНО ХРАНЕНЕ. Някои женски трупат естествено телесно тегло. Те се състезават най-добре, когато имат 6 или 7 дневни новоизлюпени. Всички опитни гълъбовъди познават тези фактори.

Не говорим празни приказки когато казваме, че човек трябва да внимава да не унищожи завинаги богатството от качествата в новоизлюпените и особенно при младите женски. Идеята, че „тъй или иначе не са нужни” е пълна и безотговорна глупост. Никога не трябва да забравяме, че стойността на гълъбарника се вдига или спада взависимост от качеството на неговите женски гълъби. КАЧЕСТВОТО ИМ Е НАЙ-ДОБРО АКО НЕ СА БИЛИ ПРЕТОВАРВАНИ КАТО МЛАДИ ПТИЦИ!

Мнения и оценки (0)          Сподели във Facebook