Вход Търсене

Програма за трениране на вдовците по време на състезания

 

Неделя:
Когато се приберат вкъщи, на 1-во място и преди всичко, гълъбите имат възможност да пият вода колкото желаят. Вдовецът се връща разгорещен и за това е важно във всяка клетка да има съд с вода със стайна температура. В клетката се оставя и по малко ленено семе, за да може мъжкарят да се подсили преди да отиде при партньорката си. Основната храна идва по-късно. След около 10 минути малко лека храна: 70% ечемик, 25% жито и 5 % просо. Все пак не прекалявайте. Възстановяването включва и щадене на храносмилателната система. Оставяйте женската с вдовеца за около 15 мин. през 1-вите няколко седмици. След това увеличете времето на половин - 1 час за тези, които са прелетели 400 км или повече. След като всички женски напуснат гълъбарника, той се затъмнява! Гнездовите купи не трябва да остават в клетките. На тяхно място се оставя дървено трупче. Никакви упражнения през неделните следобеди.

Понеделник:
Без упражнения сутринта. Половин час престой навън през следобедите, само ако е топло и не вали. Храната е същата, както в неделя и отново не е изобилна. След закуска, птиците получават малко ленено семе, което може да им се дава всеки ден, заедно с малко препечен хляб. Използваме воден дезинфектант от ветеринарен лекар и той престоява във водата цял ден. Затъмняването е между 8:00 ч. сутринта и 17:00 ч. Вечерта. Ако постиженията тази седмица не са добри, можете да дадете на птиците целия сок от един лимон, разреден в 2 л. вода с малко захар. В този случай не се прибавя дезинфектант.

Вторник:
Упражнявайте ги сутрин и следобед. Оставете ги да летят около час, ако искат. В студено или влажно време прибирайте гълъбите веднага след като кацнат. Това е разумно да се прави всеки ден. През април и май ги пускайте в 7:00 ч. сутринта, а след това с 1 час по-рано. Времето за летене следобяд е с по-малко значение. Докато можете да упражнявате младите си птици, им давайте същата лека храна, както в неделя и понеделник. Не приближавайте гълъбарника между 8:00 ч. и 17:00 ч. Дръжте го затъмнен.

Сряда:
Упражненията са както във вторник. Давайте смеска за състезания, като не прехранвате птиците сутринта. От сряда вечер нататък им давайте да ядът всичко, което искат. След закуска нека имат възможност да се изкъпят. От сряда нататък, повече не затъмнявайте гълъбарника. След банята гълъбите ще се успокоят.

Четвъртък:
Упражненията са както във вторник и сряда. Хранете птиците с всичко, което биха погълнали.

Петък:
Упражненията са както и преди това, а храната е в нормални количества. Тези, които ще бъдат прибрани в преноската същата вечер, не трябва да се упражняват следобеда. Трябва да бъдат нахранени поне 2 часа преди прибирането. Веднага щом някои от тях започнат да ходят до водата, времето за хранене свършва. Тези, които няма да бъдат прибрани в преноската, ядът колкото искат. Десет минути преди това им покажете женските и им сложете гнездовите купи. Показването на женската е за кратко, така че да не са прекалено изнервени, когато влизат в преноската. Върнете женските в тяхната волиера и заключете клетките на мъжките. В противен случай, тези които остават у дома си, ще се настанят в чужда клетка, и в неделя тя ще се превърне в бойно поле!

Събота:
Напътствията за този ден са предназначени за гълъбовъди, чиито гълъби прекарват в преноската само 1 нощ. Никакви упражнения за тях през събота. Дава им се само половината от обичайната храна. МОЖЕ да са огладнели, когато се завърнат вкъщи.

Мнения и оценки (0)          Сподели във Facebook