Вход Търсене

Подготвяне на храна преди чифтосването

 

Ако гълъбите са напълно здрави и са презимували без затруднения се дава следната храна: 12 дни преди чифтосването - 5% грах, 5% леща, 50% царевица, 10% жито и 10% ечемик, като се прибавя по 1-2% от някоя от съставките постепенно.

Темпът на растеж на пилетата зависи от броя на дните, в които се хранят с „мляко”. През 1-вата им седмица е добре да бъдат хранени с повече жито и по-малко просо. Веднага щом се излюпят, се премахват онези които показват някакво болестно състояние и/или тези, които са наполовина на братчетата и сестричетата си. Малките се отбиват на 23-ия ден и през 1-вия ден не ядът нищо. Чак на 2-ия ден и то без да се дават дребни зърна! Започват с грах, боб и царевица – това е задължително условие! Някои дори не искат да ядът и на 2-ия ден, но водени от глада, започват да ядът като луди. Не ги хранете на ръка, трябва сами да започнат.

При използване на тази система, птиците губят много малко тегло. И ВИНАГИ ТРЯБВА ДА ПОМНИМ, ЧЕ БЪДЕЩЕТО НА ГЪЛЪБОВЪДА ЗАВИСИ ОТ КАЧЕСТВОТО НА ПИЛЕТАТА!

Мнения и оценки (0)          Сподели във Facebook