Вход Търсене

Кръстосване вътре в линията

 

Обикновено се прави пробно кръстосване със син или дъщеря от превъзходна двойка за разплод. Поколението трябва да е поне толкова добро, колкото птиците от основната линия. ТОВА ПОКОЛЕНИЕ СЕ КРЪСТОСВА С ОСНОВНАТА ЛИНИЯ. Всяка птица показваща и най-малките недостатъци се премахва. Щом някой млад гълъб от новото поколение показва потенциал, той се кръстосва с основната линия. ТОВА ТРЯБВА ДА ДОВЕДЕ ДО ПОДОБРЕНИЕ!

Никога не бихме насърчили когото и да било, да започне от вътрешно кръстосване. Ще ви кажем защо. Размножаването вътре в линията се прилага от опитни гълъбовъди, които искат да изведът на преден план определена ценност и качество на линията, за да я запазят чиста. Те правят това внимателно, наблюдавайки всяка подробност, защото лесно може да се стигне до провал. Гълъбовъди, които се стараят да постигнат само определен външен вид, ще осъзнаят упадъка си едва след като е станало твърде късно. Подобряването на характера, изострянето на интелигентността и безпогрешната ориентация, са останали ПОДЦЕНЕНИ ИЛИ НЕРАЗПОЗНАТИ!

На човек може да му липсва познание и все пак да е в състояние да провери тези 3 качества, чрез представянето на гълъбите в състезанията. За съжаление докато начинаещия се научи да ги разпознава, корабът вече потъва. За да започнете да прилагате тази практика, и за да поддържате спортната стойност на птиците си, ИМАТЕ НУЖДА ОТ ОПИТ! С кръстоски вътре в линията трябва да се захващат само най-опитните гълъбовъди.

На 1-во място способностите се проявяват в правилен подбор. Гълъбовъдът трябва да е безмилостен, да премахва всеки гълъб, който не отговаря на изискванията или чието здраве не е перфектно. Повечето от онези, които прилагат кръстоски вътре в линията, завършват с провал, ЗАЩОТО РАЗРУШАВАТ ОСНОВАТА НА ДОБРОТО ЗДРАВЕ НА ПТИЦИТ Е СИ. Няма полза от даване на всякакви видове лекарства на отслабените гълъби. Човек има нужда да намери развъден материал от гълъби с естествена издръжливост. Ако отслабването на линията е вече осезаемо има само едно спасение: КРЪСТОСКА С НОВ СИЛЕН ГЪЛЪБ С ДОБРО РОДОСЛОВИЕ!

Преди да влеете нова кръв, проверете я подробно в състезания. На 1-во и най-важно място, новата птица трябва да е поне от същото качество, а за предпочитане и от по-високо. В противен случай използването й за подобряване на линията си губи смисъла. Някои гълъбовъди изграждат добра линия и от страх да не я отслабят никога не кръстосват. По този начин много гълъбарници са изгубили челните си позиции, и то особено когато в крайна сметка се окаже, че са въвели птици, които не дават добро поколение!

Мнения и оценки (0)          Сподели във Facebook