Вход Търсене

Критерии за събиране на чифтове при спортните гълъби

 

Гълъбовъди, които са ни виждали да правим подбор на разплодни гълъби, знаят че отделяме много време на очите и мускулите. Защо? Защото очите, главата и стойката на гълъба ми казват много за характера му, а мускулите му говорят за издръжливостта му.

На 1-во място оглеждаме очите, за да открием признаци на здраве и жизненост. Много е важно в тях да има блясък. Всички птици с мътни очи незабавно биват отстранявани! От наблюдения и сравнения знаем, че не трябва да има предпочитания към определен цвят на очите. По-важното е, очите да са с ярък цвят и да са пълни със знаци, пигмент и безбройни малки венички. Това са признаци, срещащи се при първокласните гълъби, върху които може да бъде изградена една добра линия!

Най-добре е когато цветът на ириса е жизнен. Много се говори по въпроса за кръга на адаптация. Според някои, е нужен затворен или отчасти видим кръг. Според други, при птиците за разплод, той не е необходим. Много бяхме мислили по този въпрос, до момента когато получихме възможност да подържим в ръце някои от най-добрите състезатели на всякакви разстояния. Тогава мнението ни се промени. Не всички победители имат затворен или незатворен кръг. Може и въобще да нямат. Във всеки първокласен гълъбарник, може да се намери гълъб с пълен видим кръг. Не казваме, че са много, но са достатъчно на брой, за да поддържат качеството на линията непокътнато. Естествено, добрите птици за разплод не се търсят само сред тях!

Почти всички птици, особенно тези, които водят ятата, са способни да създадът поколение равно на тях по качества. За разплод търсим такива, които имат “ТЕЖКИ ОЧИ”. С други думи – очи които изглеждат все едно са нарисувани. Нужно е да поясним това в името на познанието и истината. Има много гълъбовъди, които също като нас са постигали успех следвайки това правило. Богато оцветените очи, пълни със знаци, с пигмент, със или без кръг, са знак за изключително добри разплодни качества. Ако двойките се подберът правилно, те ще създадът новоизлюпени, които също ще имат добри разплодни качества!

Вземете гълъба в ръце и много леко го натиснете по гърба. Птиците, които имат слаб гръб или сухи и груби пера, СА НЕПОДХОДЯЩИ. На 1-во място се поставя перфектното здраве. След това гледаме перушината, да е богата, копринена, плътна и лъскава, мека, съпътствана от минимално телесно тегло. След това опипваме мускулите. Да не се забравя, че гълъб с по-слабо тяло, но изпълнен с решимост и желание може да стане първокласен състезател! Качеството зависи от ПЪРГАВИНАТА и ЖИЗНЕНОСТТА на птицата. Независимо от разстоянията, трябва да се търсят птици с еластични мускули. Те винаги се комбинират с копринено-меки пера и богато оцветени очи. ВСИЧКО ТОВА Е ЖИЗНЕНОСТ!

Най-лесно може да се прецени силата и качествата на мускулната система, когато държите гълъб в ръце, който иска да ви избяга. Мускулите, в които няма достатъчно напрежение са твърде отпуснати. Те не пружинират, не реагират – това са „мъртви мускули”.

Цвета на очите няма никакво значение. По-важното е, те да са ярки и пълни с елементи, пигмент или множество малки вени. Това са гълъбите за разплод, които могат да застанат в основата на нова линия, особено при гълъби с ярък ирис.

При формиране на линия, винаги са нужни птици, при които кръгът на адаптацията е завършен. Това допринася стойността на линията да се запази за по-дълго време. И ПОМНЕТЕ - НИКОГА ДА НЕ СЕ СЪБИРАТ ГЪЛЪБИ С ЕДНАКЪВ ЦВЯТ НА ОЧИТЕ!

Мнения и оценки (2)          Сподели във Facebook