Вход Търсене

Видове минерални вещества и тяхното значение за правилното хранене

 

Без минерални вещества не е възможно съществуването на гълъбите от коя да е възраст и порода. Те са широко разпространени в растителните и по-малко в зърнените храни, но участието им в различните храни не е еднакво, за това и миниралната стойност на храните е различна.

Без минерални вещества не е възможно разстежа на малките гълъби. Ролята им в организма на гълъбите се свежда до следното:
1. Спомагат за образуване на костната система;
2. Транспортират в организма кислорода и изнасят обратно въглеродния двуокис;
3. Поддържат в течностите на организма определена химична реакция, при която е възможно протичането на жизнените функции;
4. Поддържа необходимата възбудимост на нервите и мускулите;
5. Участват в смилането на храната.

Минерални храни са: натриев хлорид, калциев фосфат, калциевият карбонат и др.

Към храната на гълъбите трябва да се добавя минерални соли, които са важни компоненти на храненето. Солите непрекъснато се изхвърлят от организма с урината и изпражненията, за това постоянното попълване на техните резерви е крайно необходимо за организма. Обикновената зърнена и растителна храна съдържа различно количество минерали и соли, но тя не е достатъчна за гълъбите. Поемането на храна лишени от минерални вещества, довежда животните до смърт, защото отделянето на соли от организма с продуктите на въглехидратната, мастната и белтъчната обмяна се прекратява.

Минералните соли и влизащите в тях елементи играят важна роля в обмяната на веществата, в образуването на ензими, хормони и в кръвотворния процес. Влияят съществено върхусърдечната дейност, възбудимостта на нервната система и мускулите, влизат в състава на скелетните кости.

Натриевия хлорид ( готварската сол) се състои от елементи, които играят главна роля в поддържането на осмотичния баланс в организма.Хлорът и натрията влизат в състава на стомашния и чревния сок. Излишъкът от сол в храната спомага за поддържането на оттоците и възпалителните процеси, за повишаването на кръвното налягане, отразява се неблагоприятно върху кожните болести и др.

Калият участва в натриевата и калциевата обмяна. Той е необходим за съкращаването на мускулите и действието на много ензими. Калият притежава диуретично действие. Той се използва при сърдечно съдова недостатъчност.

Магнезият активизира фосфорната обмяна, спомага за спадането на повишено кръвно налягане, участва в отделянето и изхвърлянето на холестерина от червата.

Фосфорът е един от главните строителни материали за костите. В голямо количество присъства в напречно набраздената мускулатура, където се намира в състава на органичните съединения, осигуряващи енергетичните разходи на мускулите. Фосфорът влиза в състава на редица ензими, които участват в хизнената дейност на вътрешните органи и на мозъка.

Калцият е основният материал за производството на скелета. Този елемент играе голяма роля в регулирането на пропускливостта на клетъчните мембрани, като указва действие противоположно на калия и натрия. Калцият участва в механизма на съсирването на кръвта, в дейността на някои ензими, влияе върху възбудимостта на периферната нервна система.

Желязото влиза в състава на хемоглобина на червените кръвни телца и в дихателните ензими на клетките.

Медта, никелът, кобалтът, манганът вземат участие в кръвотворния процес. Тези микроелементи са необходими за създаването или активирането на някои ензими.

Йодът повишава степента на усвояването на калция и фосфора.

На пазара има хранителни добавки предназначени само за гълъби, които балансират и допълват недостига от минерали, соли, микро и макро елементи. Хранителните добавки са създадени за постоянна употреба. За състезателни гълъби - високи, ниски летци и спортни гълъби по време на състезателния период, обикновено се предлага 2 пъти седмично или 2 дни преди датата на състезанието добавката не се употребява. Това гарантира:
- Безупречна окраска при изложбените гълъби;
- Перфектни летателни пера при състезателните гълъби;
- Нормална носливост със здрава черупка;
- Отличен растеж на малките гълъбчета.

Мнения и оценки (0)          Сподели във Facebook