Вход Търсене

Фриц Грубер - победител и носител на шампионският Златен пръстен на Кинг Клуб Германия

Уважаеми селекционери и приятели на породата Кинг,

Имаме победител на юбилейната специализирана изложба!!!

Класирането е както следва:
1. Гранд шампион победител и носител на Златният пръстен на Кинг Клуб Германия (ККГ) е Фриц Грубер със своя гълъб кинг, цвят - син с черни ленти!
2. Втори подгласник победител и носител на Сребърният пръстен на ККГ е Херберт Салитер със своя кинг, цвят – черен.
3. Трети подгласник победител и носител на Бронзовият пръстен на ККГ е Курт Фогел със своята птица от породата кинг, цвят – андалусия.

Поздравления на победителите!

Кинг Клуб Германия взе участие на Националната изложба на Германия за 2010 година проведена във Франкфурт на Майн на 17-19.12.2010 г., като осъществи най-голямото събитие в своята история – Специализирана изложба за Златният пръстен на ККГ по случай своя юбилей.
Националният Кинг Клуб на Германия е създаден през 1960 г. във Франкфурт. Точно 50 години по-късно на същото място, организирахме и проведохме конкурса за "Златен пръстен ККГ” специално за гълъби от породата Кинг.
Лидерите на ККГ се постараха това събитие да се проведе на ниво, в съответната рамка, и дадоха най-доброто от себе си, за ефектното представяне на този конкурс. Гълъбовъди, селекционери и всички приятели и посетители, усетиха много добре приятната атмосфера царяща около изложбените птици и представителството на ККГ. Жалко, че и гълъбите не можаха да се почувстват също така добре, поради това, че някои от тях са гладни, жадни, и не са у дома си – в своя гълъбарник.
774 птици от породата Кинг бяха представени на конкурса - по-малко от очакваните заявени за участие птици, но можем да кажем смело, че приложихме принципа „Важно е качеството, а не количеството!”. Така че, отново компенсирахме липсващите заявени птици с по-високо качество. Имаше животни които демонстрираха топ ниво, които бяха изключително близо до моделът изображение за стандарта на породата. Този модел не може да бъде пренебрегван от никой селекционер.
Птиците бяха подредени в изложбените клетки по цветове, като в началото на всеки цвят бе поставено табло с цветови модел-диаграма на съответният стандарт за оцветяване на великата порода Кинг. Щандът на ККГ също бе заобиколен от плакати с изображения на любимата порода Кинг. Чрез тази визуална представа за нашата цел във селекцията, беше лесно за посетителите и селекционерите да се ориентират при разглеждането на птиците, и да преценят кой е правилния тип Кинг.
Победителят на конкурса бе експертът на породата Кинг - Фриц Грубер номиниран в цвят синьо с черни ленти. Ние се радваме на успехът на нашият приятел и колега и постигането на победата – носител на ”Златен пръстен ККГ”.
Сребърният пръстен спечели селекционера, който през последните години показа постоянни високи резултати. Това е нашият приятел Херберт Салитер, който развъжда птици в черно. Качеството на неговите птици е поразително.
Бронзовият пръстен отиде при изтънченият и рядък цвят - андалусия. Тук селекционерът е постигнал едно много трудно изпълнение – съчетание на правилният цвят и отлично представяне на стандартния тип и модел. Това отличи представените птици в цвят андалусия на Курт Фогел до съвършенство.

Поздравления за първите трима и техният успех!

Сега бихме искали да кажем и по няколко думи за всички участващи птици по категории цветове и тяхното представяне.
Да започнем с белият цвят. Кинговете в бял цвят са във възход, но за съжаление все още не са достигнали шампионските качества. Но са по пътя към върха! Имат добра закръглена форма на тялото, погледнати отгоре са къси. Общото впечатление от представените птици в бяло все пак е много добро, като от 97 гълъба, почти всички млади, можеха да се видят перфектни екземпляри. Имаше и такива, които бяха доста настръхнали, което се дължеше може би на тяхната умора, или на малко по-студената изложбена зала.
Бернхард Финк е водещ в групата на този цвят с най-много птици с 97 точки, следван от Хари Дитрих, Ханс Ниеблер, Райнер Шопе и Лудвиг Вайсингер.
57 черни кинга образуваха една малка колекция, която бе оценена много диференцирано. Имаше няколко високи оценки, но и цяла поредица от ниски оценки. Като цяло обаче, имаше много високо качество на птиците от този цвят, и със сигурност трябва да подчертаем това - черните птици кинг са на много високо ниво, като огромен процент достигат върхово качество и получиха оценки над 95 т. Всички те показват добра закръглена форма и достатъчно телесна маса. Херберт Салитер – носителят на сребърен пръстен, е най-добър на този цвят с 2 птици с 97 точки. Отлични екземпляри в черно показаха и Армин Пфистер, Райнхолд Фоджер и Дитмар Поп.
51 червени кинга представени на изложбата (почти колкото черните) отчетоха добро качество. При тях трудностите идват от нарастващите трудности с нюансите на червеният цвят, но въпреки всичко през последните години спечелиха няколко добри места. Младите гълъби, които са селектирани на база нивото на предшествениците си, вече са малко по-силни от тях. Една балансирана колекция с върховете на този цвят показа Хайнц Грун спечелил 96 т. при старите, и Венди Милер - при младите.
22 жълти кинга са прекалено малко, но явно развъждането им среща трудности. В това отношение са сравними с червените, тъй като цветът им е на малко по-заден план в селекцията на породата, след формата и едрината на тялото. Затова е много трудно да се постигне добър цвят. Експерт при жълтите е Матиас Гансмалер, който празнува завръщането си след години на почивка, и постигна 97 т. с млади гълъби.
От 27 птици в доминантен червен цвят заявени за участие на изложбата, бяха регистрирани само 18 от тях. Останалите вероятно останаха някъде в снежният хаос обхванал Германия. Представените гълъби показаха общо добро качество над средното ниво. На върха бе Бернхард Финк, който спечели 97 т.
6 кафяви кинга бяха представени, и трябва да се отбележи, че не показваха никакви дефекти. Това показва, че този цвят се е установил с добро качество, но все пак не е предпочитан сред селекционерите.
Сините с черни ленти бяха 101 птици, сред които имаше изключително въздействащи екземпляри ненадминати във всяко отношение. Можеха да се видят птици, които представяха отличително моделът на породата.
При подход към клетката птиците в този цвят заставаха в положение за „флирт” със зрителя. Дали това се дължеше на систематични занимания с птиците от страна на техните собственици, или има генетична основа, това че птиците са толкова опитомени? Ще си остане тайна на селекционера.
Оценяването бе изключително трудно, но независимо от това 7 птици бяха оценени с 96 точки и по-високи, и само 30 % от тях не са преминали тази така наречена граница. В този цвят също така е и носителят на Златният пръстен в конкурса - Фриц Грубер. Той се радва на две свои птици оценени с по 97 т. и три с по 96 т.
В този цвят, въпреки надмощието на спечелилия Гранд шампион, имаше и други селекционери с високо качество на своите любимци: Валтер Херман - 97 т., Франц Майер - 96 т.
При синьо кованите и тъмносиньо кованите ние направихме няколко категоризации, тъй като селекционерите бяха затруднени в правилното определяне на цветовете. Това постави въпроса за бъдещото провеждане на срещи за обучение и подпомагане на гълъбовъдите в класифицирането на техните птици към правилните цветови категории.
В синьо кован цвят бяха представени 18 птици. Качеството показано тук, бе различно. Птицата на Зигфрид Басмер получи 96 точки.
В тъмносиньо ковано бяхме приятно изненадани с 26 птици. При някои имаше леко разминаване по отношение на цвета и рисунъка на представените птици спрямо стандартния цвят. Качеството на птиците бе доста високо само по себе си, но пък имаше и птици, които получиха безмилостно ниските 90 точки. Юрген Цвингман взе първото място сред тъмносиньо кованите с 97 и 96 т. на своите кингове.
Една хубава колекция от 11 светлосини кинга показа това, което е възможно в този цвят. Те се различаваха единствено по коефициента на разреждане на синьото, и бяха с високо качество. Фриц Грубер имаше успех с възрастна женска получила 97 т., а Хари Хей получи 96 т. за млад мъжки.
Светлочервено кованите вероятно са били засегнати от лошото време, тъй като от 18 заявени за участие птици, само 10 са пристигнали и настанени в изложбените клетки. Но това, което видяхме, беше в много добро качество. При гълъбите с червен основен цвят, не е лесно да се постигне ясно и добро контрастно коване.
7 светлокафяво ковани показаха красив цвят и окраска с добър нюанс. Най-добре това беше балансирано в младата женска на Уолтър Херман получила 97 точки.
Светлокафявите с лента бяха представени от 27 птици, получили доста силни оценки. Трите най-добри птици представящи този цвят са на един и същ селекционер - Ралф Герстенбергер: при възрастни - 97 т. 1.0, 96 т. 1,0, и при млади - 96 т. 0,1.
В светлочервено бяха подредени 34 представители. Те показаха доста добро качество – идеално представящи правилният стандартен тип. При този цвят се забелязаха разлики в нюансите на цвета. Някои птици дори бяха силно пиперено-червени, което се счита за недостатък. Бяха взети под внимание пигментното вещество, насищането на оперението и кожата, цвета на очите, както и други важни критерии за класифициране и оценяване. Отличени бяха гълъбите на Клаус Охлендорф: при стари - 97 т. 1.0, и при млади - 96 т. 0.1.
Окуражаващо е, че при светложълтия цвят 23 млади птици си проправят път до победата. Имаше няколко от тях, с изключително високо качество – те отговаряха на основните характеристики на породата, но за съжаление бяха оценени с не повече от 95 точки.
Както бе споменато по-рано, гълъбите в цветовете черен и андалусия станаха изненадата на деня. 34 птици в този изключителен цвят – андалусия, е едно забележително постижение на нашите секлекционери! Да не говорим за качеството, което тук е много над средното за страната. Птиците в този цвят имат правилният стандартен типов модел, това което трябва да се види - къси и закръглени форми на тялото. Цвета по същество беше само въпрос на нюанси. Курт Фогел е победителят в този цвят и се класира съответно с 97, 96 и 95 т., така с тази серия стана носител на „Бронзовия пръстен на ККГ”.
3 птици в серия индиго блестяха с качеството си.
И не на последно място - шарените и пъстри цветове, оформяха общо серия от 77 птици, за която човек до скоро можеше само да мечтае. Тук доброжелателно и целенасочено даваме положителна оценка. По-специално за сините (шимели), червените и жълтите тигри можем да отбележим, че са в ренесанс. За селекционерите е трудно да участват с тези цветове, тъй като по принцип цветът им е на малко по-заден план в селекцията, след формата и едрината на тялото. Затова е много трудно да се постигне комбинация от добър цвят и добър типов модел.
8 черни тигрови кинга показаха много висок стандарт. Като се има предвид тяхното близко отношения с черният цвят, те могат да използват това за подобряването си за вбъдеще. Валтер Дийтерл показа най-доброто от колекцията в този цвят, при млади - с 96 т. 0.1.
5 и 10 съответно червени и жълти тигрови, и 5 и 15 съответно червени и жълти пъстри бяха представени на изложбата от стоите селекционери, които само могат да се гордеят с тях. Вече можем да кажем ясно, че са на път към правилния тип Кинг. Развъждането на тези цветове е трудно, така че трябва да се отдаде на селекционерите на тези птици специална почит за влизане в списъка на отличените. За съжаление при всички високи резултати, границата за отличен не бе премината, но се доказаха с много добри оценки - 95 точки за най-добрите птици. Можем да се надяваме само, че този бум ще продължава.
Сините тигрови бяха представени от 19 птици. Те показаха правилния модел, което бе особено подчертано при младите. Промени в дизайна, нюансите и цветовете са в природата на нещата. Обичайните проблеми свързани със селекцията на породата се проявиха и тук. Някои от птиците имаха леки недостатъци, което доведе до общо добро средно ниво. Като най-добра бе отличена птицата изложена от Николаус Летл – млад, 0.1, 96 т.
Черно пръсканите кингове бяха представени само от 8 птици, показващи изключително красива шарка на оперението. Като качество обаче бяха бити от червените и жълтите си пъстри съперници. Но не се притеснявайте, това не е тенденция, надяваме се да е просто една щастлива случайност. Все пак качеството им не бе лошо - те бяха чудесни представители на породата, с подходящ тип и масивно тяло, правилно съставящи моделът на стандарта. Така че имаше отличник и при този цвят - той бе представен от Валтер Дийтерл и оценен с 97 т.
От 7 птици в синьо пръскан цвят заявени за участие на изложбата, пристигна и бе регистрирана само една - 1.0, но за съжаление показа състояние на шок и недобро изложбено поведение, затова бе оценена с 95 точки.
И накрая, това което държим да отбележим, бе добрата приятелска атмосфера сред гълъбовъдите. Въпреки че имаше много участници в този конкурс, въпреки работата на селекционерите в продължение на много години, както и сериозната конкуренция между тях, въпреки че имаше един или друг от тях, които изпитаха малко разочарование, и въпреки всичко това, между тях не се чуха лоши думи. Селекционерите се държаха приятелски помежду си и обсъждаха резултатите от конкурса обективно и справедливо.
На тази атмосфера на сътрудничество между всички членове на ККГ, приятели и любители на породата кинг, се дължи и високото равнище на птиците показани на тази изложба!
Искаме специално да благодарим на нашите приятели Хандвол Зухтенфрауен, Бьорн Песел, Еберхард Флекенщайн и на техните семейства, които се ангажираха, подготвиха и участваха в почерпката на всички членове и гости, през трите дена на изложбата. Едно голямо благодаря от ръководството на ККГ!
Сега искаме да си пожелаем само, това приятелство обединяващо ни около великата порода гълъби Кинг и Кинг Клуб Германия, да ни прави също толкова щастливи и през следващите 50 години.

Зигфрид Басмер
Кинг Клуб Германия
Франкфурт на Майн
18 декември 2010 г.

 Дата / ОценкаИМЕ / Мнение, препоръка
17.09.2014 г.
  Atanas Darachev / Атанас Дарачев 
Колеги, обърнете внимание на финалните изречения на това резюме: "И накрая, това което държим да отбележим, бе добрата приятелска атмосфера сред гълъбовъдите. Въпреки че имаше много участници в този конкурс, въпреки работата на селекционерите в продължение на много години, както и сериозната конкуренция между тях, въпреки че имаше един или друг от тях, които изпитаха малко разочарование, и въпреки всичко това, между тях не се чуха лоши думи. Селекционерите се държаха приятелски помежду си и обсъждаха резултатите от конкурса обективно и справедливо. На тази атмосфера на сътрудничество между всички членове на ККГ, приятели и любители на породата кинг, се дължи и високото равнище на птиците показани на тази изложба! Искаме специално да благодарим на нашите приятели Хандвол Зухтенфрауен, Бьорн Песел, Еберхард Флекенщайн и на техните семейства, които се ангажираха, подготвиха и участваха в почерпката на всички членове и гости, през трите дена на изложбата. Едно голямо благодаря от ръководството на ККГ! Сега искаме да си пожелаем само, това приятелство обединяващо ни около великата порода гълъби Кинг и Кинг Клуб Германия, да ни прави също толкова щастливи и през следващите 50 години. " Когато съумеем да разберем, че приятелствата които изграждаме благодарение на нашето общо хоби гълъбовъдството, всъщност са най-важното нещо, ще успеем да пренесем тази атмосфера и по време на нашите изложби и събирания. . . В крайна сметка по-важно е самото участие, а не класирането! Дори това, че си вписан в каталога на изложбата е достатъчен факт, че си направил стъпка напред! И тъй като предстои сезона на изложбите, пожелавам на всички колеги да направят възможното, за да покажат своите любимци на живо в изложбената зала! .
Още новини свързани с гълъбарството: