Вход Търсене

Парад на структурните гълъби 2011

Първа обeдинена изложба на гълъби 17-20.11.2011г.
Парад на структурните гълъби - КСГ


Уважаеми колеги,

Буквално преди дни завърши един от най-големите, може би и най-големия форум на отминаващата година, а именно "Първа обeдинена изложба на гълъби - В. Търново", и като част от него „Трета изложба за млади птици” на Клуб „Структурни Гълъби - България”.

Организацията, протичането на изложбата и качеството на представените птици затвърдиха за пореден път, че макар и твърде млад, Kлуб „Структурни гълъби - България” заема лидерско място в нашата страна.

Благодарим на нашите домакини в лицето на ДГП „Боляри” и най-вече на председателя му и основен организатор на изложбата - Сашо Кирчев, както и на нашите партньори – „Национален клуб ориенталски мевки” и ГД „Мир" гр. Русе начело с председателя му д-р Димитър Станчев! Показахме, че заедно можем повече!

Следва да благодарим на ръководството на клуба както и на организаторите, чийто труд в навечерието на всяка една изложба обикновено остава незабелязан, но без техните усилия шоуто и атмосферата не биха били същите!

На изложбата за млади птици, организирана от нашия клуб бяха изложени 320 гълъба от четирите основно представени при нас породи - паунов гълъб (фенерлия), якалия, китайски гълъб и къдрав гълъб. Тази бройка може да се нарече повече от задоволителна за мащабите на нашата страна. За пръв път бяха показани гълъби и от единственият член на КСГ от женски пол - Кристина Димитрова от гр. София. Тя дебютира със силвър кован - мъжки, син кован - мъжки, гризли - женска и мили - женска. Прави впечатление и появата на нови имена сред изложителите като се надяваме броят им да расте. Участието на една такава изложба е мерило за свършеното през годината и пътеводител за следващата!

По традиция най-широко представени бяха пауновите гълъби, а качеството на отделни екземпляри - буквално затаяващо дъха! Бяха представени 196 екземпляра в 18 цветови класове. Като качество и бройки най-голямо впечатление направиха: бели, жълти, сини и алмонди.

Титлата "Гранд Шампион" беше присъдена на Митко Сивев от гр. Шумен за син женски гълъб.

Първи подгласник стана Пламен Колчев от гр. Троян с мъжко милки, а втори подгласник отново Митко Сивев със силвър женски.

За пръв път в България бяха представени гълъби от нов цветови клас - ОПАЛ (това е една малка популация в световен мащаб).

Сред цветовите шампиони се открояваха: бял мъжки и индиго женска на Георги Гюлмезов от гр. Средец, жълт мъжки на Евгений Енев от гр. Н. Загора, мъжки алмонд на Цветан Димитров от гр. Чирпан, черна и гризли женска на Христо Тодоров от гр. София, червен мъжки на Пламен Цочев от гр. Троян, бял с цветна опашка на Васил Йотов от Бяла Слатина, черен капак женска на Слави Първанов от гр. Враца, червен капак мъжки на Дидо Петров от гр. Шумен, опал женска, син кован мъжки, крем женска, шарен мъжки на Митко Сивев.

От порода "Якалии" бяха представени 61 гълъба в 9 цветови класа: бял, черен , червен , жълт, алмонд, кован, черен тигров, червен и жълт тигров. Преобладаваха птиците в червено-тигровия цветови клас.

Шампион стана Мариус Макавеев от гр. Плевен с жълт якалиия, първи подгласник – Ангел Николов от гр. Севлиево с червен, а втори – Дидо Петров от гр. Шумен с червен тигров.

Като цяло въпреки не съвсем завършения си вид и все още линеещи, якалиите показаха по-добро ниво спрямо предходната година.

При къдравите гълъби Дани Дамянов от гр. Монтана показа за пореден път птици на много добро ниво!

При китайските гълъби бяха изложени 60 гълъба от 11 участника. Пет от тях получиха оценка отличен /96т/, а един-изключителен с /97т/. Като цяло преобладаваха средните оценки /93-94т/.

Гранд шампион на породата стана бледожълт мъжки гълъб /97т/, представен от Цветомир Димитров от гр. Севлиево.

Първи подгласник на победителя е жълта женска, произведена от Николай Николов от гр. Добрич,
а втори подгласник - син с лентов гълъб произведен от Петър Кираджиев от гр. Велико Търново
. Тук трябва да спрем и да отбележим, че става дума за едно 12-годишно момче, което с дебюта си успя да постигне своя успех! Освен с незабравимите за него моменти от първо участие, се надяваме, че ще успеем да повлияем ползотворно и стимулиращо за бъдещото му развитие!

Обобщено можем да кажем, че макар и с по-бавни темпове, бележим развитие в качеството на представените китайски гълъби спрямо предходните изложби.

В рамките на изложбата бе проведен и търг на две двойки и една женска сини китайски гълъби, предоставени ни с любезното съдействие на Джон Хартман, Холандия - главен съдия от шоуто ни в Троян ‘2010, а също и томбола, на която бяха раздадени безвъзмездно 18 млади гълъба, поколение на гълъбите представени на търга. Произходът на петте гълъба продадени на търга е Холандия, а техен производител - Хенрик Шварц.

Кой е Хенрик Шварц? - това е холандски отглеждач и селекционер на китайски гълъби, който от 1995 г. работи единствено и целенасочено със синята цветова гама и по-точно бледосиньо и бледосиньо ковано. През последните години той довежда почти до съвършенство своите гълъби и е многократен победител на европейски специализирани изложби на китайски гълъби и то при сините - една традиционно запазена територия за лидерите в породата, а именно германските колеги!

Честитим на колегите, успели да се сдобият с тези ценни птици и им пожелаваме ползотворна работа и бъдещи успехи!

Подробно описание и каталог на наградените птици може да бъдат видяни в сайта на клуба.

Клуб „Структурни гълъби - България”
http://www.structure-pigeons.com


КАТАЛОГЪТ на изложбата е предоставен специално за Гълъбите.сом от Клуб „Структурни гълъби - България”.

ОЩЕ ГОРЕЩИ НОВИНИ

 ИНФОРМАЦИЯ

Няма добавени мнения!

Още новини свързани с гълъбарството: