Вход Търсене

Трета годишна изложба на Клуб „Структурни гълъби - България” гр. Троян /6-8.01.2012/

От 6-ти до 8-ми януари 2012 г. в град Троян се проведе третата годишна изложба на Клуб „Структурни гълъби - България”.

Като за начало следва да отбележим перфектната организация и провеждането на изложбата, както от страна на клубното ръководство, така и от страна на домакините ни от гр. Троян.

За пореден път бяха представени птици на изключително високо за нашите, а дори и за европейските стандарти, ниво! Това може само да ни радва и стимулира за напред!

Този път имахме изключителното удоволствие, гълъбите ни да бъдат оценени от холандския съдия и отглеждач на фенерлии и китайски гълъби - Ари Боот, едно познато и уважавано в Европа име! Използваме случая от името на целия клуб да му благодарим за оказаното ни внимание и безпристрастно съдийство!

Традиционно участие взеха четирите основно представени при нас породи - фенерлия, якалия, китайски гълъб и къдрав гълъб. Общия брой на изложените птици беше 323, една повече от задоволителна за изложба на клубно ниво бройка!

При фенерлиите участието беше най-масово - 163 гълъба в 18 цветови класове, а надпреварата - съответно най-оспорвана. Бяха представени изключителни екземпляри от цветовете: син, силвър, черен, бял, шарен, индиго, на капак и др. Дори съдията дълго наблюдаваше някои от тях и искрено им се любуваше!

Титлата „Гранд шампион”отиде при Митко Сивев от гр. Шумен за изключителен син с ленти мъжки гълъб. Първи резервен шампион стана черна млада женска, отново на Митко Сивев. Наградата „Втори резервен шампион” бе спечелена от Георги Гюлмезов от гр. Средец за отлична женска в цвят индиго!

Освен двамата големи печеливши, които излъчиха победители в по няколко цветови класове, е редно да откроим имената и на колегите, станали също цветови шампиони: Христо Тодоров от гр. София, Дидо Петров от гр. Шумен, Евгений Енев от гр. Нова загора, Мариус Макавеев от гр. Плевен, Пламен Колчев от гр. Троян и Тончо Тончев от гр. Исперих.

При якалиите участваха 112 гълъба от 10 цветови класа. Преобладаващи бяха тигровите, белите и червените. И тук птиците ни покриваха високите критерии на съдията, като към някои от тях той не скри своите адмирации!

Титлата „Гранд шампион” бе присъдена на великолепен червен тигров гълъб, произведен от Валди Илиев! Първи подгласник на шампиона стана отличен черен гълъб на дуета д-р Динков - М. Макавеев, а втора резерва - червен гълъб на Дидо Петров от гр. Шумен.

При китайските гълъби имахме 45 участвали птици от 9 цвята. Най-широко представени бяха гълъбите от синята цветова гама - близо 2/3 от всички „китайци”, като съвсем заслужено победителите бяха именно от тази група. Тук трябва да се отбележи вещината и задълбочения оглед, който извърши съдията на всяка една от птиците. Затова и оценките му накрая бяха изключително обективни. Всеки един от присъствалите на оценяването можеше да научи нещо ново за расата, включително и колегите, притежаващи задълбочени познания в тази област.

На тази изложба имахме пълна смяна на традиционните победители, като “Гранд шампион” на породата стана син с ленти мъжки гълъб на Христо Тодоров от гр. София с 96т. Първа резерва - също син с ленти мъжки, с 96т. на Йордан Михайлов от гр. Велико Търново и Втори резервен шампион - синьо кован мъжки, с 96т. отново на Христо Тодоров. Следва да отбележим и имената на Николай Николов от гр. Добрич, станал шампион на цветовите класове - черен, жълт и тигров, както и Цветомир Димитров от гр. Севлиево - шампион при бледосините.

При къдравите гълъби имахме 3 участвали птици от цвят червен. Този път „смелчагата”, участвал с тази порода беше Ивайло Петров от гр. Враца.

Честитим на спечелилите и пожелаваме ползотворен и успешен развъден сезон на всички колеги!

В рамките на годишната изложба беше проведено и отчетно клубно събрание, като бихме искали да споменем най-важното решение: за 2012 г. ще се проведат две клубни изложби, които ще бъдат както следва - за млади птици през ноември 2012 г. и годишна изложба през м. февруари 2013 г., като се реши и на двете да бъдат поканени чуждестранни съдии. Точните дати ще бъдат допълнително публикувани.

Предоставяме пълния каталог от изложбата, както и снимки на всички шампиони, които можете да видите от тук.

Клуб ”Структурни гълъби - България”

ОЩЕ ГОРЕЩИ НОВИНИ

 ИНФОРМАЦИЯ

Няма добавени мнения!

Още новини свързани с гълъбарството: