Вход Търсене

Над 1000 гълъба "долетяха" във Велико Търново

Най-красивите 1000 гълъба от 4 балкански страни участваха в международна изложба във Велико Търново на 18 и 19 ноември 2011 г.

Форумът се провежда традиционно в старата столица, само че тазгодишното му издание беше с международно участие на любители от Сърбия, Хърватска, Румъния. За пръв път проявата беше подготвена от няколко организации – българските гълъбовъдни клубове „Структурен гълъб”, „Ориенталски мевки”, Сдружение на гълъбовъдите и природолюбителите ”Мир” - гр. Русе и Гълъбарско сдружение ”Боляри” - гр. В. Търново, каза неговият председател Сашо Кирчев.

Грациозните птици от 80 породи се оценяваха от водещи чужди съдии. Райнър Данър от Германия оглавяваше журито, което избираше победителите сред гълъбите от породата "мевки". Той е член на Европейския клуб на собствениците на тази порода и изрази възхищението си от изложените екземпляри. Съдията сподели, че във В. Търново са показани великолепни птици, достойни за най-специализираните европейски форуми. Разказа, че притежава над 400 птици, основно различни породи мевки. В Германия, за да отглеждаш животни в жилищен район, трябва да изпълниш една трудна процедура. Първо да уведомиш общината, откъдето да изпратят инспектор на проверка. Служителят разпитва всичките Ви съседи дали са съгласни близо до апартаментите им да се отглеждат птици и само при пълно съгласие, се дава разрешение за животновъдния обект.

Митко Сивев - председател на клуб „Структурен гълъб” обясни, че най-продаваните породи са фенерлиите, които са много грациозни, с опашки като на паун и 17 цветови гами. Цената на една птица е по договаряне, но в България е около 100 лв., а в ЕС - 100 евро. Ценители от САЩ и Канада купуват и на по-високи цени, но тъй като са страни извън Общността, процедурата по износ на птици е тежка.

Председателят на Сдружение на гълъбовъдите и природолюбителите „Мир„ - Русе д-р Димитър Станчев допълни, че хубавите птици винаги имат пазар, защото най-често клиентите са ценители. Няма породи, които да са хит тази година, търсят се различни гълъби. В русенското сдружение активните членове са 40 човека, но броят им намалява през последните години не толкова заради кризата, а поради глобализацията в комуникациите. Малко млади хора не се интересуват от това хоби, а предпочитат да прекарват времето си пред компютъра. Според русенецът съвременните младежи нямат желание да се грижат за животинки, включително и за гълъб. Тази тенденция е много обезпокоителна, защото се отразява на възпитанието на подрастващите. Той препоръчва гълъбарското хоби като алтернатива на интернет, която ще създаде у подрастващите любов към природата.

Автор: Лилия Лозанова
Източник: Еcomedia.bg

 ИНФОРМАЦИЯ

Няма добавени мнения!

Още новини свързани с гълъбарството:

Абонамент

Абонирайте се за гълъбарския информационен бюлетин и получавайте всички новини по e-mail.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете e-mail адреса му: