Вход Търсене

Гълъбите – голямото хоби на Сашо Кирчев

Председателят на Регионалния съюз на гълъбовъдите в старата столица и зам.-председател на Националния съюз отглежда над 300 птици.

Може би няма човек, който да не познава Сашо Кирчев от Велико Търново. Той е бивш хлебопроизводител, собственик на фурна „Цвета”, а сега има фирма за дограма. С любимото си хоби – гълъбите, се занимава толкова отдавна, че не може да си спомни откога. Казва, че винаги хвърковатите са били част от него. Професионално започва да ги отглежда през 1984-1985 година. От тогава досега страстният гълъбар е натрупал много опит, а вече и престиж, защото от 8 години е превърнал Велико Търново в център на националната изложба на гълъбовъдите.

„ПЪРВИТЕ ХУБАВИ, ПОРОДИСТИ ГЪЛЪБИ СИ ДОКАРАХМЕ С ПРИЯТЕЛИ ОТ ХОЛАНДИЯ. Трудно беше по границите по онова време, но така започнахме с ориенталските мевки, които са ми най-голямата слабост”, спомня си Сашо Кирчев. Преди промените през 1989 година в търновската организация на природолюбителите „Картал” е имало много хора. Членували са над 70 човека - акваристи, орнитолози, кинолози и др. „След промените животът ли стана труден, но се разпиляхме. Един започна да прави бизнес, друг в друга посока и дружеството се разпадна. Законите се промениха и по естествен път се случиха нещата. Тогава ние бяхме под шапката на ЦКС – Централен кооперативен съюз. Даваха се пари в дружествата за изложби, състезания и прочие. Сега правим същото в същите мащаби, но с наши собствени средства и спонсори”, усмихва се 50-годишният великотърновец.

Така след години на лутане през 2002 г. великотърновското дружество е официално регистрирано по Закона за юридическите лица като неправителствена организация и всяка година организира национална изложба във Велико Търново на гълъби. Като изкусен познавач на породите Сашо не случайно получи през 2010 година и четири отличия в нея – отборно, за два вида блондинети и за датския си летач. Нов момент в изложбата м.г. бе, че освен индивидуалните победители за всяка порода бе въведено и отборно класиране с гълъби от една порода, цвят и възраст. Шампионите от всяка порода бяха снимани, а фотосите с данните от пръстена и името на собственика бяха качени в сайта на Съюза на гълъбовъдите и природолюбителите.

НАЙ-ГОЛЯМАТА СЛАБОСТ НА САШО КИРЧЕВ СИ ОСТАВАТ ОРИЕНТАЛСКИТЕ МЕВКИ. От тях той има около 100. С най-добрите великотърновецът дори ходи на ежегодни изложения в Германия и попада заедно с други свои колеги на страниците на престижно специализирано немско издание за тази порода гълъби. „Тази порода има 12 подпороди. Всяка от тях има различна разцветка, а тя си има различно наименование. Тези гълъби трудно се отглеждат, защото клюнът им е силно скъсен. Не можеш да ги нахраниш на земята, само в дълбок съд, малките пилета пък се люпят съвсем безпомощни. Те не могат да си гледат малките и се търсят други гълъби за родители. Иначе не са претенциозни, трудно боледуват, много жизнени, атрактивни, с благороден вид, кротки, спокойни, темпераментни, горделиви, наперени. Абе много са хубави”, изтъква любопитни факти за породата Сашо Кирчев.

Освен мевките той отглежда и пощенски гълъби, датски летачи и китайски чайки. С пощенските гълъби любителите правят редовно състезания. Екземпляр на Сашо е пропътувал над 500 км от румънски град до гълъбарника му във Велико Търново. „Пощенският гълъб е така селектиран, че винаги да се връща в родния си гълъбарник. Водим ги на големи разстояния. Те не виждат пътя, не знаят, за първи път пътуват и сами се връщат. Много рядко някой да се обърка. Най-разпространената версия за това как се ориентират са магнитните силови линии. Също и по небесните тела. При никой друг гълъб го няма това. Тези гълъби имат добро обоняние и зрение. Един гълъб вижда 8 пъти по-добре от човека”, посочва особеностите гълъбарят и не спира да повтаря, че това с хвърковатите е много интересно хоби, стига да искаш да го развиваш.

ЗАТОВА ИСКА ДА ПРИВЛЕЧЕ И ПОВЕЧЕ МЛАДИ ХОРА КЪМ РЕГИОНАЛНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ, ЗАЩОТО СИ СТРУВА. И макар и скъпо хоби, приятелите и контактите с други колеги са нещо безценно. „В света има регистрирани над 1000 породи гълъби. Пернатите са склонни към мутации и оттам идват разнообразните разцветки. А грижите за гълъбите са специално хранене, за всеки сезон различно, нуждаят се от допълнителни грижи, медикаменти. Това е сериозно хоби. Животното е денонощен ангажимент и то разчита единствено на теб. Всеки ден трябва да е обгрижено”, заключава председателят на местното дружество на гълъбовъдите и природолюбителите.

Автор: К. Георгиева
Източник: Borbabg.com

 ИНФОРМАЦИЯ

Няма добавени мнения!

Още новини свързани с гълъбарството: