Вход Търсене

ЧЕСТИТО ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!

Честито Воскресение Христово на всички български гълъбовъди!

Великден е може би най-светлият празник за православните християни и това не е случайно, тъй като Великден е символ на възкресението, на победата на доброто над злото, и на победата на живота над смъртта. Това е денят, в който всички християни празнуват възкресението на своя Господ Исус Христос. Божият Син, който със смъртта си изкупил греховете на човечеството, а с възкресението си дал надежда за живот след смъртта.

С течение на времето българите са измислили много и различни обичаи за този празник, но нашите пожелания за Великден винаги са изключително топли, сърдечни и носещи надежда в себе си.

Като един от най-големите и важни за християните празници, Великден е свързан с множество обичаи и подготовка за празника. Всяка година Възкресението се пада на различна дата. Източната православна църква се съобразява с юлианския, а католическата с григорианския календар. Също така Великден не трябва да се празнува преди еврейската Пасха.

Седмицата преди Великден се нарича Страстна седмица и за всеки ден има опредени традиции, които християните трябва да спазват. Това е и последната седмица от Великия пост, продължаващ осем седмици. Според православната църква докато трае поста не трябва да се ядат храни от животински произход и също така са забранени развлеченията.

Някои от традициите са доста променени и позабравени в днешно време, но християните са запазили най-хубавото от празника. Това са традицията с боядисването на яйцата и приготвянето на специална трапеза. Някои народи имат и собствени обичаи. В повечето западноевропейски страни един от основните символи на празника е големият великденски заек. В Полша пък на празничната трапеза слагат фигурка на агне направена от масло или захар. В Чехия момичетата пръскам момчетата с вода, за да измият от тях това, което е останало от зимата.

За здраве, щастие, добър и чист живот! Христос Воскресе!

Екипът на Гълъбите.сом

 ИНФОРМАЦИЯ

Няма добавени мнения!

Още новини свързани с гълъбарството: