Вход Търсене

Единствената жена гълъбар в България живее във Варна

Гледането на гълъби е почти толкова скъпо удоволствие, колкото отглеждането на коне

Моника Минчева

Единствената жена, която отглежда спортни гълъби в България, живее във Варна. Заедно със съпруга си Валентин Филка Георгиева се грижи за около 80 гълъба, с които участват в състезания.
Семейството се занимава със спортни гълъби от 2001 г. и за 4 години двамата са успели да завоюват име в тези среди. Варненските спортни гълъби са едни от най-добрите в страната, неслучайно нашата организация е най-голямата в България, не без гордост отбелязва Валентин Георгиев. В момента в клуба на гълъбовъдите на спортни гълъби "Полет" - Варна, членуват 55 души.
Според неписано правило, ако при някого кацне гълъб на друг човек, той е задължен да му го върне. Много често обаче се случва нашите да не ги връщат, защото знаят, че са най-добрите състезатели, обясняват Вальо и Филка. Скоро човек от Бургас им се обадил, че при него има техен гълъб, казал, че ще го върне и не се обадил отново, нито пуснал птицата. Те просто искат да ни спрат, да не могат варненци да печелят първите позиции, обясняват кражбите на спортни гълъби сем. Георгиеви.
Всеки от състезателите е маркиран, има си паспорт, издаден от националната федерация, а към крака му има прикрепени чип и халка, на която са изписани името на собственика и телефонът му. Това е единственият начин човекът, у когото е кацнал гълъбът, да се свърже със собствениците му.
В България има няколко клуба, но варненският е най-голям. Основните ни конкуренти са от Сливен, където около 10 души отглеждат състезателни гълъби, приблизително толкова са и гълъбарите в София, обяснява Валентин. Този спорт все още не е станал популярен у нас, в Румъния например в много по-малки градове от Варна във всяка къща има състезателни гълъби, допълва той.
Птиците са наследници на използваните в миналото пощенски гълъби. Те са създадени в Белгия и Холандия и са били използвани по време на война за предаване на съобщения.
В момента в света единствено Белгия поддържа пощенски гълъби
и в случай отново ще ги използва, обяснява Валентин.
Сами създаваме нашите спортисти, избираме кои две птици да чифтосаме на база на показателите, които са дали по време на състезания през изминалите години. Иначе в света има безценни гълъби, те са толкова добри, че нито един собственик не би се разделил с тях, независимо от цената, която му предлагат, смята той. В България те все още се предлагат на твърде ниска цена, но ако наш човек отиде зад граница, за да купи спортни птици от добра селекция, като нищо може да даде и 6000 евро, каза Филка. Този спорт е много скъпо хоби, може би след отглеждането на коне то изисква най-много средства.
Най-големият собственик на гълъби във Варна - Стефан Радев, заложил преди години почти всичко, което имал, за да започне. Днес той е собственик на първия гълъбодрум в Северна България. В момента той все още е в процес на изграждане, но до дни всичко ще е готово. Гълъбодрумът се намира в село Калиманци. Радев ще е домакин на международно състезание в края на юли, за което участие са заявили собственици на гълъби от България, Великобритания, Турция, Франция, Белгия, Германия, Швеция, Гърция и мн. други. Доколкото разбирам, гълъбодрумът е нещо като спортна база, в която се отглеждат състезателите. Там е и мястото, на което ще се чакат да пристигнат гълъбите, пуснати от избрана за състезанието дестинация. Всеки от собствениците на спортни гълъби може да даде на обучение някой от тях срещу такса от 17 евро. Ако след някое от състезанията обаче поиска да си го върне, ще трябва да плати нещо като откуп, обяснява Филка. В края на надпреварите се провеждат търгове, на които всеки от състезателите може да бъде продаден.
Не от всеки гълъб може да стане шампион
Всеки път те се класират на различни позиции, няма абсолютни първенци, тъй като класирането на челни позиции не зависи само от подготовката на състезателите. Птиците се ориентират как да стигнат до определеното за финал място по магнитното поле на Земята. Ако в деня на състезанието обаче има магнитна буря, те губят ориентация. Почти мигновено могат да се загубят и ако има земетресение. То напълно ги обърква, обясняват Валентин и Филка. Проблем за тях представлявало и дъждовното време, защото водата сваля талка от перата им, те се мокрят и птицата пада, а след това е много трудно да бъде открита, преди да я намери някой хищник.
Гълъбите си имат своя система да се спасят от дъжда - просто заобикалят облака
Същото правят и ако трябва да преминат планина. Вместо да се издигнат и да летят над нея те я заобикалят.
Благодарение на магнитното поле на Земята гълъбите знаят и къде да се приберат. Те разпознават дома си по магнитните вълни. Още от малки свикват с мястото, на което живеят, и така се ориентират къде да се приберат.
Иначе е трудно обяснимо как един гълъб се прибира от Москва до Варна. Това е една от най-дългите състезателни дестинации. Преди година пък се появил гълъб абсолютен шампион. Той бил пуснат от Харков, Украйна, в 6 часа и пристигнал във Варна в 19 часа. Разстоянието между двата града е близо 3000 км.
Когато се върнат от състезание, гълъбите получават строго определени добавки, витамини и минерали чрез храната и водата. Храната на състезателите струва доста, тъй като те не се хранят с обикновените смесени зрънца, които се продават в зоомагазините. По време на международно състезание те могат да кацнат на кораб в морето, на който моряците са задължени да ги нахранят, напоят и отново да ги пуснат. Всеки кораб може да отнесе солена глоба, ако не пусне състезателя да продължи пътя си, разказват Валентин и Филка.
И двамата са убедени, че гълъбите им могат да оцелеят на свобода, въпреки че са отглеждани в домашни условия. Пускам ги често, все пак трябва да тренират, а те идват и кацат вкъщи, има някои, които са много любвеобилни, кацат на рамото ми и така си стоят, обяснява Вальо. И двамата много обичаме животни и с удоволствие се занимаваме с гълъби. Започнахме трудно, но вече имаме много добри състезатели и се надяваме скоро да спечелим и някое от първите места в състезанията, казват Валентин и Филка.


http://more.info.bg

 ИНФОРМАЦИЯ

Няма добавени мнения!

Още новини свързани с гълъбарството:

Абонамент

Абонирайте се за гълъбарския информационен бюлетин и получавайте всички новини по e-mail.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете e-mail адреса му: