Вход Търсене

Да видим как го правят в съседна Турция...

Дъждовен неделен ден е, в малка покрита спортна зала в Кюнхюриет махата на град Къркларели (Лозенград) се провежда Годишната изложба-базар за целия окръг "Тракия".

Срещу вход от 5 турски лири ставаш свидетел на случващото се вътре - по средата на залата са наредени клетки в редици по породи гълъби, а около тях - волиери, в преобладаващата част от които са изложени различни декоратични кокошки, фазани, кеклици, токачки и др.

Още с влизането те посрещат националният флаг на страната и огромен портрет на Ататюрк, а оглушително силна турска музика кънти из цялата зала. Местните гълъбовъди са наобиколили клетките, с чашки чай в ръце, и разгорещено коментират гълъбите.

Общото впечатление - съвсем нормално, представени бяха основно местните турски породи: различните вариации на "Мардините" - "Миро", Миски", "Сабуни", "Карасабуни", "Панди", "Бурсалии", "Тепелии", "Тепесизи", "Арапи" и много други. По единични бройки гълъби можеха да се видят от различните декоративни международни породи, както и спортни пощенски гълъби, които обаче се търгуваха на космически високи цени!

Алъш-веришът определено вървеше с пълна сила, брояха се пари, хаотично се разнасяха насам-натам гълъби, от една клетка в друга, от един гълъбар на друг. Цените бяха зашеметяващо високи. Средно качество гълъб от породата "Мардин" се търгуваше от 300 до 500 турски лири, а чифт черни арапи с бели опашки струваше около 1200-1500 лири.

В клетките гълъбите са подредени по райони и породи, но липсват съдии, оценителни листи, оценки, и какъвто и да било санитарно-хигиенен контрол. Дори с изключение на няколко волиери, в които имаше поилки, масово на птиците не бе дадена вода и храна.

Група български гълъбовъди проявили лична инициативност, бе на косъм от участие в мероприятието, но въпреки многото подготвени документи - покани от страна на организаторите, международни вет-мед.пътни листи и пр., гълъбите не бяха допуснати на границата от страна на турските митничари. За догодина обаче, местното гълъбовъдно дружество в Лозенград обеща, да поправят грешките в своята документация, и се надяват отново на интерес и участие от българска страна.

Снимки от регионалния Фестивал на гълъбите провел се в Лозенград, Турция на 21-ви октомври, можете да намерите в раздел "Изложби и базари" на Гълъбите.сом, или като последвате линка.


ОЩЕ ГОРЕЩИ НОВИНИ

 ИНФОРМАЦИЯ

Няма добавени мнения!

Още новини свързани с гълъбарството: