Вход Търсене

"Не заменям с нищо - пълното с красота око, сладкия лаф и стореното с мерак!"

Драги гълъбовъди!

Национална изложба на гълъби 2012 година се организира съгласно решението, което взехме на ОС на Съюза на гълъбовъдите в Р. България провело се във Вонеща вода.

Мотивите за нашия избор бяха - георгафското положение на град Ловеч, изгодните условия които предложиха нашите домакини, и това да дадем възможност на повече дружества да организират подобни прояви.

Аз обаче за себе си имах и още един фактор, който в никакъв случай не трябва да се пренебрегва. В град Ловеч в началото на 60-те години на миналия век е създадено едно от най-старите гълъбарски дружества в България, което успява да организира провеждането на няколко успешни изложби.

Един от първите колоритни легенди на българското гълъбарство - Атанас Денев, също е от Ловеч. От бай Атанас са се учили на гълъбарство много гълъбари любители от цялата страна. От Ловеч са и незабравимите колеги от далечното минало, ентусиазираните активисти на гълъбарското движение - Асен Илиев и Петко Тотов.

Аз лично винаги съм считал град Ловеч за един от активните центрове на гълъбарството в България. Настоящата национална изложба, потвърждава старата народна приказка, че "там където е текло винаги ще тече".

Ако не беше притеснението от предстоящото ни участие в голямата европейска изложба в началото на декември в Лайпциг, мисля, че щяхме да се радваме на още по-масово представяне и на още по-качествени птици.

С особено задоволство трябва да отбележим, че всяка следваща изложба нашите колеги отглеждащи кокошеви и водоплаващи птици разширяват своето представяне. Да се надяваме, че до няколко години, нашите изложби ще се обогатят с още нови експонати като зайци, екзотика, гризачи и други интересни за гражданите животинчета, и ще се доближат по асортимент до тези провеждани в Европа.

Един герой на Николай Хайтов беше казал: "Не заменям с нищо - пълното с красота око, сладкия лаф и стореното с мерак!". И трите ги има на тазгодишната национална изложба, преоткрийте ги и им се радвайте от сърце! Създайте си приятни мигове и нови приятелства!

С уважение,
инж. Стоян Колев - председател на СГПРБ


На изложбата бяха представени 611 гълъба от 42 български и чуждестранни породи, 90 кокошки от 8 различни породи, 2 гъски, 6 папагала и 8 заека.

Сред българските породи гълъби бяха: плевенски, бургаски, варненски, шуменски, сливенски, разградски, белослатински двукачулен и преметач, бенкалия, софийски донек, пернишки, щитна чайка, огледален ролер, карнобатско-айтоски рогат, както и все още неутвърдената порода - български изложбен пощенски.

От чуждите породи бяха изложени: кариер, кинг, английски индианец, английски гушест, бухар, паунов, перукест, шмалкалденски, кастании, алфьолди, ростовски, дебреценски, чилики, китайска чайка, египетски суифт, кьонигсбергски, будапещенски огледаленгимпел, капуцин, старохоландска чайка, моки, николаевски, сръбски високолетач, курски турман, ирански високолетач, пощенски изложбен и стандарт.

Сред изложените породи кокошки бяха: шабо, копринка, новоанглийски боец бантам, холандска гащата бантамка, серама, бреговска джинка, орпингтон и виандот.

Колегите папагалджии ни представиха едва три вида: планински, пенантови и розели.

Снимки от тазгодишната Национална изложба на гълъби провела се в град Ловеч на 26-28 октомври, можете да намерите в раздел "Изложби и базари" на Гълъбите.сом, или като последвате линка.


700 птици показа национална изложба на гълъби в Ловеч

700 птици можеха да бъдат видени в първата годишна национална изложба, организирана от Съюза на гълъбовъдите и природолюбителите в Ловеч от петък до неделя. В нея пернатите си представиха 107 участници от цялата страна, като най-отдалечените гълъбовъди бяха от Варна и от Петрич.

Птица от породата Варненски гълъб спечели титлата "Гранд шампион" на Националната изложба на гълъби в Ловеч. Нейният собственик Николай Йорданов от Варна бе награден с купа и тапия. Други 40 гълъба пък се сдобиха със статуса на републикански шампиони.

Селекции от 15 български породи и 24 международни се бориха за общо 60 купи. Основният критерий при оценяването бе максимално доближаване до утвърдените стандарти за породите, обясни Стоян Колев, председател на Съюза на гълъбовъдите и природолюбителите в България.

Националната изложба в Ловеч е генерална репетиция за най-мащабното изложение в света, което ще се проведе през декември в Лайпциг. Там България ще участва с 306 гълъба.

С тази изложба показваме, че Ловеч не е умрял като център на гълъбарството, подчерта председателят Стоян Колев. Той обяви, че събитието се провежда в Ловеч и като подкрепа и уважение към председателя на ловешкото гълъбовъдно дружество "Мир - 2010" Мариян Банчев, който в момента води тежка битка със заболяване. Без Мариян тази изложба нямаше да се случи, каза и кметът на Ловеч Минчо Казанджиев.

В експозицията бяха показани уникални колекции гълъби, кокошеподобни, водоплаващи, канари, папагали и др. Сред тях са и 20 гълъба плевенска порода, собственост на независимия депутат Венцислав Върбанов, един от основните спонсори на изяви на Съюза на гълъбовъдите.

Стоян Колев благодари на кмета Казанджиев за подкрепата при организиране на изложбата и подчерта, че тъй като това събитие е първото в залата след ремонта й, са се постарали да опазят настилката.

Колев подари на Казанджиев книги, свързани с историята на гълъбарството и различните породи. Градоначалникът пък покани Съюза на гълъбовъдите да направи втора национална изложба в Ловеч догодина.

Едно от най-старите гълъбарски дружества у нас, което организира няколко успешни изложби, е създадено в Ловеч в началото на 60-те години на миналия век. Една от легендите на българското гълъбарство е пак от Ловеч - Атанас Денев, от когото са се учили много любители от цялата страна. Ловеч е дал и други ентусиазирани гълъбари - Асен Илиев и Петко Тотов.

Източник: Lovechpress.info


ОЩЕ ГОРЕЩИ НОВИНИ

 Дата / ОценкаИМЕ / Мнение, препоръка
30.10.2012 г.
  Dr. Velev / Б. Александров 
Да подкрепим Мариан така както го аравии със Стилиан.
29.10.2012 г.
  nikolay dimitrov / Николай Димитров 
Най-после и в България се проведе национална изложба. Нека се случва ежегодно!
Още новини свързани с гълъбарството: