Вход Търсене

Видинските гълъбовъди подготвят есенната си международна изложба

Международна изложба на гълъби, кокошки, папагали и канарчета ще се проведе на 10-ти ноември във Видин, съобщи Илиян Витанов, председател на Клуба на гълъбовъдите и природолюбителите “Бонония 09”.

Участие ще вземат гълъбовъди от Видин и от градове в Сърбия и Румъния. Очаква се да бъдат показани около 200 гълъба от 25-30 вида. Освен птици, посетителите ще могат да видят и декоративни зайци.

Изложбата се провежда всяка есен с цел видинските гълъбовъди да покажат какво са постигнали през годината, каза Илиян Витанов. За оценка на птиците са поканени съдии от други области на страната.

На изложбата ще бъдат представени и местни породи гълъби. За името на една от тях от 30 години се води дебат Видински или Ломски, трябва да се казва.

В книгата на Стефан Петерфи, който е описал всички гълъби в Европа и на Балканския полуостров, гълъбът е посочен като видински и ние държим да е такъв, заяви Илиян Витанов. Той добави, че в историята се споменава, че гълъбът е внесен от Унгария и е подарен на Осман Пазвантоглу, който е бил владетел на Видин, а не на Лом.

„Аз се боря от 4 години, до сега съм постигнал името да е Ломски-Видински гълъб. Не съм удовлетворен и ще се борим докрай гълъбът да бъде видински”, коментира Витанов. Половината от членовете на видинския клуб отглеждат гълъби от тази порода, въпреки че са по-капризни от другите и изискват повече грижи. Общо над 1 000 са птиците от този вид в града.

На 12 декември 4 гълъба от тази и два от друга местна порода, за утвърждаването на която местните гълъбовъди също се борят, ще бъдат представени на изложба в Германия, добави Илиян Витанов.

Автор: Стефка Павлова
Източник: News.e-vidin.com

Подробности около есенната международна изложба на гълъби в град Видин, можете да намерите в раздел "Базари", или от ТУК

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ново в Гълъбите.сом:
- В библиотеката на сайта: Теоретични основи и практически съвети относно генетиката на гълъбите
- В раздел "Чуждестранни породи гълъби" на сайта: Египетски мораслат
- Стартира втория етап от гласуването във "Фото конкурс 2012", в който крайните победители ще бъдат определени от VIP-потребителите на сайта.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ОЩЕ ГОРЕЩИ НОВИНИ

 ИНФОРМАЦИЯ

Няма добавени мнения!

Още новини свързани с гълъбарството: