Вход Търсене

Първа годишна изложба на Кинг клуб България

Уважаеми колеги,

Искам да поздравя всички участници за изключително доброто им представяне на Първата ни годишна клубна изложба, която считам че успяхме с общи усилия да организираме и проведем на едно задоволително ниво.

Най-важното е, че показахме качествени птици, както и разнообразие от цветове. От 47 изложени гълъба от породата Американски кинг, общо 14 получиха оценка Отличен - 96 точки и един оценка Изключителен - 97 точки, който стана и Гранд шампион на породата. Толкова много отлични оценки, считам че са показателни за нивото на селекцията и генетичния материал от птици, с които разполагаме в страната.

Тук ми се иска да отбележа и факта, че "Кинг клуб България" отбеляза своя първи рожден ден (от учредяването си на 21-ви ноември) едва преди дни, и дори нямаме една година от документалната регистрация и излизането на решението на съда (на 11 януари 2012г.). Развитието, което претърпя клуба ни за този кратък период не е никак за подценяване и може само да ни радва.

Към момента в "Кинг клуб България" членуват 16 гълъбовъда от всички краища на страната: Бургас, Козлодуй, Свиленград, Русе, Троян, Монтана, Раднево, Севлиево, Созопол, Видин, Разград, Хасково, Варна, Плевен, Кнежа. Ето защо избрахме за провеждане на изложбата град Велико Търново, като своеобразен център на страната, за да бъде еднакво близо за всички участници.

Нашият клуб още през месец август избра 2-ма от членовете си, които имат желание да бъдат обучени за съдии на породата - Кремена Бабова от Разград и Атанас Дарачев от Айтос. Те изкараха курса за съдии във Вонеща вода организиран от Съюза на гълъбовъдите, съдийстваха като помощник съдии на Национална изложба 2012 в град Ловеч заедно с Ангел Ангелов, а сега и на Първа клубна изложба в гр. Велико Търново заедно с Иван Коларов.

По този начин пристъпихме към изпълняването на една от целите заложени в устава на клуба - да излъчи сред своите членове и съдейства за подготовката и квалификацията на специализирани съдии-оценители на породата Кинг.

Преди да започна с анализа на резултатите, изводите и уроците, които трябва да си извлечем от преминалата изложба, ще ви запозная с малко статистика за събитието:

- общо изложители – 6 гълъбовъда
- общо гълъби – 47 броя от породата Американски Кинг
- общо представени цветове - 10 цвята
- в 4 цвята отговорихме на изискването за излъчване на Шампион за цвят – бял, черен, син с черни ленти и тигров черно-бял.
- разпределение по цветове: бял - 10 бр., черен - 7 бр., червен - 1 бр., жълт - 2 бр., син с черни ленти - 5 бр., син шимел - 1 бр., тигров черно-бял - 14 бр., алмонд - 2 бр., андалузия - 3 бр., АОС - 2 бр.
- разпределение на птиците по изложители:

Атанас Дарачев, гр. Айтос, тел.: 0888 024 444
1. Бял - 1.0
2. Бял – 1.0
3. Бял – 0.1
4. Бял – 0.1
5. Син с черни ленти – 1.0
6. Син с черни ленти – 0.1
7. Син шимел – 0.1
8. Тигров черно-бял – 0.1
9. Тигров черно-бял – 0.1
10. Тигров черно-бял – 1.0

Николай Минков, гр. Троян, тел.: 0887 650 554
1. Жълт – 1.0
2. Жълт – 0.1

Кремена Бабова, гр. Разград, тел.: 0877 343 203
1. Син с черни ленти – 1.0
2. Черен – 0.1
3. Бял – 0.1
4. Тигров черно-бял – 0.1
5. АОС – 1.0

Христо Банев, гр. Севлиево, тел.: 0899 255 611
1. Бял – 1.0
2. Бял – 1.0
3. Бял – 0.1
4. Черен – 1.0
5. Алмонд – 1.0
6. Алмонд – 0.1
7. АОС – 1.0

Доньо Иванов, гр. Раднево, тел.: 0887 241 245
1. Тигров черно-бял – 1.0
2. Тигров черно-бял – 1.0
3. Тигров черно-бял – 1.0
4. Тигров черно-бял – 0.1
5. Тигров черно-бял – 0.1
6. Андалузия - 0.1
7. Андалузия - 0.1
8. Андалузия – 1.0
9. Бял – 1.0
10. Бял – 0.1
11. Черен – 1.0
12. Черен – 0.1

Любомир Михов, гр. Хасково, тел.: 0892 207 384
1. Черен – 0.1
2. Черен – 0.1
3. Черен – 1.0
4. Червен – 1.0
5. Син с черни ленти – 1.0
6. Син с черни ленти – 0.1
7. Тигров черно-бял – 1.0
8. Тигров черно-бял – 1.0
9. Тигров черно-бял – 1.0
10. Тигров черно-бял – 1.0
11. АОС – 0.1

Гранд Шампион на породата стана бял мъжки гълъб на Атанас Дарачев, който според главния съдия Иван Коларов е изключителна птица и се доближава най-много до стандарта на породата.

В останалите цветови класове шампиони станаха както следва:
- за черно-бял тигров 1.0 - Доньо Иванов от гр. Раднево
- за син с черни ленти 0.1 - Атанас Дарачев, гр. Айтос
- за черен 0.1 - Любомир Михов от град Хасково

Честито на победителите! Пожелавам им здрави гълъби, повече хъс, и догодина още по-добра селекция!

Снимки на птиците показани на изложбата можете да намерите във фото галериите на сайта, а от четвъртък по Хоби ТВ ще можете да гледате репортаж отразяващ изложбата на "Кинг клуб България".

Ние бяхме единствения клуб от участващите на изложбата, който направи своето представяне по европейски модел - с рекламни банер и табела, клубна витрина с картички, листовки със стандарта, визитки, почерпка за гостите. В това отношение мисля, че дадохме на останалите клубове добър пример за подражание, и така както ние се учим от техния опит, се надявам че за в бъдеще и те ще има какво да научат от нас.

Наградния фонд осигурен от нашия клуб също бе оригинален - всички гълъбовъди независимо от оценките които получиха техните гълъби и крайното класиране, бяха наградени с диплом за участие и сувенирна чиния. Това решение бе взето с цел да ги стимулираме и мотивираме за още по-силно участие догодина.

Надявам се, че с представянето си на изложбата сме успели да зарадваме всички посетители, и да спечелим нови приятели на породата Кинг! Пожелавам на всички здраве и повече приятни моменти с гълъбите, които отглеждат!

Атанас Дарачев
Председател "Кинг клуб България"

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ОЩЕ ГОРЕЩИ НОВИНИ

 Дата / ОценкаИМЕ / Мнение, препоръка
04.12.2012 г.
  Atanas Darachev / Атанас Дарачев 
Благодаря ти Павка! Постарахме се според възможностите ни, тъй като каквито и идеи да има човек всичко е свързано с финанси. Хубаво е когато усилията ти бъдат оценени, затова благодаря на всички които ни подкрепиха, и най-вече на моите приятели от Кинг клуб България, които отделиха от своето време и финанси, за да покажем заедно на всички любовта си към нашето хоби и порода. Не се съмнявам, че вие също ще пожънете големи успехи с новия си Клуб на руския гълъб, тъй като имам честта да познавам голяма част от вас. Ако имате нужда от мнение и каквато и да било помощ съм на разположение! .
03.12.2012 г.
  павел павлов / Павел Павлов 
Наско ПОЗДРАВЛЕНИЯ за успеха на клуба ви! ! ! Можете да бъдете само пример за подражание! ! ! Представянето ви наистина беше на европейско ниво(имам предвид организацията на редицата ви), а и работата положена по създаването на клуба не е малка! ! Надявам се да ви последваме успешно! Приемаме съвети и разработено ноу-хау! Още веднъж пожелавам на всички УСПЕХ и много качествени птици! .
Още новини свързани с гълъбарството: