Вход Търсене

Шампионa на 2013 година

Ще Ви разкажем за деня 6 октомври 2013г, ден, в който Еджи от Асеновград, кв. Долни воден, ще прави протокол за млади гълъби-високолетачи към Федерацията. Този ден ще влезе в историята на гълъбарите от Асеновград. Ден, в който представите за гълъбите-високолетачи в Асеновград, ще се промени. Ден, в който ще има един Републикански рекорд за млади гълъби-високолетачи от 11 часа и 5 минути и общ сбор от 8 часа и 11 минути.

И така, събота вечерта Еджи внимателно слушаше прогнозата за времето, където Емил Чолаков предсказваше за ден неделя - спокойно, слънчево време без облаци и т.н. Но неговото предвиждане бледнееше пред това, което наистина времето беше. Денят бе прекрасен, слънчев. Такива дни, които Всевишният е отредил за любимите си хора.

Същата нощ след чутата прогноза, Еджи се успокои. Но не знам защо не беше спал добре през тази нощ, може би от вълнение. Сутринта се събуди рано и отиде при гълъбите, направи последни проверки преди голямото изпитание. Той вярваше в тях, тъй както вярваше в себе си. След семейството си, на второ място, най-много обичаше тях. Излезе от гълъбарника и отиде да се освежи и ободри с топло кафе при Адьо. Там щяха да дойдат и съдиите.

В това време в гълъбарника също имаше голямо вълнение от страна на млади и стари гълъби. Те също чувстваха, че този ден ще бъде много важен. Стопанинът им се грижеше за тях, обичаше ги много и те знаеха това, но последната седмица грижите бяха още по-големи и те чувстваха, че е дошло време за големия изпит.

Старите гълъби вярваха в младите, но единственото, което ги притесняваше беше Перфектния убиец – руският сокол Скитник. Шансът на младоците беше нищожен пред сокола, но старите гълъби ги наставляваха: да бъдат издръжливи до край, да се върнат преди замръкване, да кацнат върху техния дом. Младите слушаха и попиваха. За тях всичко това беше забавна игра, романтика, която очакваха с нетърпение.

И така, всичко беше готово. Съдиите провериха номерата на пръстените на краката на гълъбите и техните оцветявания със спрей, за да могат да се разпознават от високото.

Старта беше даден в 7:50 часа. Пуснаха гълъбите. Те се разиграха като пеперуди, слънцето ги милваше и ги очакваше по близо до себе си. Осемте гълъба на Еджито полетяха нагоре.

В същото време в небето имаше вече много други гълъби, вдигнати от техните стопани. След по-малко от час всички бяха там, където човешките очи трудно ги виждат. На втория час съдиите взеха биноклите, за да могат да ги разпознаят, защото по регламент на всеки два часа гълъбите трябва да се видят. В противен случай трябва да бъдат анулирани.

През този ден, съдиите бяха много стриктни. Имаше дори и такива, които наблюдаваха съдиите. Честността на този протокол беше 100%. Свидетели на това бяха над 40 човека. Съдиите и множеството наблюдаваха гълъбите. Те бяха горе във висините, те се забавляваха, реяха се гордо, застанали почти на едно място, като истински господари на висините.

В този ден им завидя дори руският жесток убиец. Той беше там, не ги закачаше, той или съдбата беше решила в този момент да не ги закача, но той, соколът Скитник, си взимаше своето. Соколите прииждаха на часове. Може би соколът Скитник бе една от причините след четири часа повечето гълъби да слезнат.

Минутите минаваха, а с тях и часовете. След шестия час почти нямаше гълъби във висините, освен тези на Еджито. След като общият сбор на гълъбите надхвърли 7 часа, множеството от наблюдателите - все колеги на Еджито, започнаха да ликуват, чуваха се най-различни възхищения. Скромността на Еджито нямаше край. Но той самият си знаеше какво му е на душата. Не напразно са казали: "Тихите води са най-дълбоки.".

Осмият час беше фатален. Скитникът, създаден да убива, за да живее, взема единия от четирите гълъба на Еджито. Там горе останаха само три. Двата се предадоха на изтощението от полета след 10-тия час. Остана само един.

Идваше най-важният момент... Денят започваше да се предава на нощта. Свечеряваше се. Дали гълъбът ще слезе, да не би да замръкне, дали ще кацне върху собствената си къща. Оставаха само тези две правила, в противен случай щеше да бъде анулиран.

Часът беше 18:52. В този момент Еджито се беше слял с шампиона и си тананикаше: "Над всички върхари вече е тишина, над всички чукари едва долавяш лъх да трепти. Птичките спят в гъсталака. Мое гълъбче, слезни да си починеш и ти!", и така отправяше молбите си Еджито.

Гълъбът сякаш чу молбите му, но направи няколко кръга преди да кацне. Никой не беше на себе си. Гълъбът на Еджито беше шампионът за млади високолетачи.

Всичко свърши. Над 40 човека стиснаха ръката на Еджито и го поздравиха. Един от главните герои, Еджито, който бе собственик на гълъба-шампион, получи уважението и възхищението на всички. Неговото място вече бе при големите!


ОЩЕ НОВИНИ СВЪРЗАНИ С ГЪЛЪБИТЕ

 


Коментари за  Шампионa на 2013 година


Дата / ОценкаИМЕ / Мнение, препоръка
20.10.2013 г.
  pigeon69 / Георги Кралев 
Браво на Ерджан Ибриям! Само малко да поясня за написаните часове в статията! Средния сбор на отбора е 8: 11 часа, а индивидуалния полет/гълъбът летял най-много/ е 11: 05 часа. ! Общия сбор е сбора от часовете на целия отбор! Ерджан, жив и здрав!
20.10.2013 г.
  Anton Stamenov / Антон Стаменов 
Честито на коегата и още да отгледа много Шампиони. . . .
20.10.2013 г.
  Vikky96 / Виктор Д. 
Съгласен съм с колегата : ))))))))))).
20.10.2013 г.
  vankata71s / . 
Страхотен роман, написан като изпит по Български език и литература, поздравления за поета. Много увлекателно четиво. . . . Хареса ми, наздраве за шампиона, за Емо Чолаков и всички действащи лица. . . .
Още новини свързани с гълъбарството: