Вход Търсене

Дружеството на Пазарджишките високолетци чукна десет години

За първото си десетилетие гълъбарското дружество вдига купон със 100 куверта. И ученици проявяват интерес да членуват, хвалят се от гилдията

Пазарджишкото Дружество на гълъбовъдите чукна 10 г. По повод на годишнината гилдията вдига купон със 100 куверта, който по традиция ще бъде в култовия за хората в тези среди ресторант “Арбанаси”, съобщи за “Пазарджишка Марица” говорителят на гълъбарското съсловие в региона Георги Кралев. Дружеството бе основано през 2003 година, припомня г-н Кралев.

Но не като наследник на съществувалото преди години в областта ни дружество “Мир”, а като нова организация, с нова регистрация в съда, с нов управителен съвет, с нов печат и ръководни органи - изцяло на чисто. На старта идеята на Георги Кралев, който бе и първият председател с четиригодишен мандат, бе приета леко скептично, а членовете на организацията бяха едва петдесетина. В момента те са двойно повече - над 90 и от ден на ден се увеличават, хвали се бившият председател.

Той е по-доволен от това, че организацията успя да промени обществената нагласа към гълъбарите. Успя да докаже, че те не са празноглави денгубари, които си нямат друга работа, освен да стоят по улиците с погледи, вперени в небесата. Гълъбарството е хоби като всички останали, разгорещено обяснява г-н Кралев. Селекционерската дейност пък е цяла наука и се гордея, че много хора от Пазарджишко, сред които и млади, се занимават с това на професионално равнище. Така че обидните реплики към гилдията вече все по-рядко се чуват.

В момента членове в организацията са жители на почти всички общини в областта, като най-много са тези от Пазарджишка, Стрелчанска, Панагюрска, Септемврийска. В последно време г-н Кралев получава доста обаждания от съвсем млади хора - ученици, наследили любовта си към елитните птици от бащи, дядовци или просто заразени с тази страст от приятели и желаещи да се присъединят към дружеството.

Пазарджишките гълъбари си имат собствен сайт, в който 90 процента от темите са посветени на местната порода, смятана от тях за запазена марка - Пазарджишките високолетци.В galabarite.com може да се прочете и за други породи - за английските типлери, за сръбските вертикали, за пакистанските гълъби, но тези статии са само приятно допълнение към породата на пазарджиклии, които имат амбицията да я регистрират като официална в Европейската организация на гълъбовъдите, издаде Георги Кралев. Във форумите пък запалените по селекционерството обменят идеи за болести, за състезателна подготовка.

Тя е неизменна част от клубния им живот. Само преди месец и нещо приключи поредната годишна надпревара между най-добрите гълъби в региона, а първенец тази година е Георги Гърков от Звъничево. Той има двоен повод да черпи на награждаването, което ще е идната неделя. Защото е избран за следващ председател на пазарджишкото Дружество на гълъбовъдите.

Надпреварата за най-продължителен полет се организира винаги в най-топлите месеци на годината - юни, юли и август. Тогава най-коректно се тества издръжливостта и степента на подготовка на пернатите състезатели. Писането на официалните протоколи, чиито снимки после с гордост се качват във форумите и в групата на пазарджиклии във Фейсбук, също наречена “Пазарджишки високолетци”, е само част от емоцията. По-силната част от нея няма как да бъде разказана с думи. На всяко състезание се стичат стотици запалянковци от областта и от цяла България и остават с часове с погледи, зареяни в небето и стриктно наблюдаващи изявите на пернатите.

Само истински набито око може да ги различи сред останалите, случайно попаднали на мястото птици. Домакините по традиция опъват трапези и черпят и съдийската комисия, и зяпачите. В “протоколите”, както ги наричат на свой жаргон селекционерите, може да участват само гълъби с родословие, опръстенени с пръстен на местната организация, а от няколко години има и ново изискване - да имат пръстен на Националната федерация на гълъбовъдите. Последните пръстени се отпускат под бройка. Само за тази година пазарджиклии са поръчали 10 хиляди - толкова са гълъбчетата от новата популация. За всяко ново поколение пръстените са с различен цвят, за да се различават.

През годините в гилдията - колкото за екзотика, е имало и жени гълъбарки, при това - сериозни и членуващи в организацията. Една от тях - млада дама, се отказала от страстта си, след като се омъжила. В момента съсловието е представлявано само от мъже. Всичко се прави с много мерак, споделя г-н Кралев. Дори членските карти на гълъбарите са с професионална изработка, с емблемата на дружеството. Той обаче признава, че гълъбарството в Пазарджишко нямаше да е такова, каквото е без наследството на гълъбарите-легенди от Пазарджишко. Списъкът с имената им е дълъг. Част от тях обаче ще бъдат споменати на десетгодишнината на новото дружество в знак на почит за направеното през годините селекционерска дейност.

Нашенец създаде родословна тетрадка за птици

Пазарджишки гълъбар създаде родословна тетрадка за гълъби. Атанас Гърков, който е родом от Пищигово, е разработил идеята си и в електронен вариант, който обира овациите на специализираната аудитория по сайтовете, посветени на темата, както и в youtube, където е качена великолепна видеопрезентация. Тетрадката позволява за всяка птица да се води родословно дърво, каквото може би не правят и селекционерите на чистокръвните английски коне. Съдържа 30 таблици за чифтове, които са оставени в ятото за поколение, както и 6 таблици за други, които може да се проследят за 4 години назад.

При стриктно водене няма как развъдчикът да има колебания кое малко от кой гълъб е, уверява авторът. Целта на неговото нововъведение, което ще бъде сред най-интересните атракции на предстоящия купон по повод на десетгодишнината от създаването на Дружество “Мир”, е да даде възможност за водене на архив - незаменим помощник в работата на селекционерите.

В посочените примерни таблици, които могат да се водят и в електронен формат, се вписват данни за родителите на малките, които ще се проследяват: имена, цвят, от чие ято произхождат, на коя дата са излюпени. Мисловното очертаване на родословието продължава с родителите на родителите, за тях се събират същите данни. При опръстеняването на малките се попълва номерът на личната халка и датата на излюпване, а след като стане ясно дали ще оцелее - и пола. В родословната таблица за проследяване на четири поколения назад пък с подробности се описват гълъбите по чифтове, цветове и състезателни качества.

Гледам гълъби още от трети клас, казва 34-годишният Атанас Гърков. И от самото начало винаги съм си писал в тетрадки или по-луксозни тефтерчета всичко за гълъбите. Но ми липсваше специализираната тетрадка, затова и се заех да я направя. Това стана, след като за няколко години се бях разделил с гълъбарството. Живея в Пловдив, нямаше как заради гълъбите да пътувам всяка седмица. От миналата година обаче пак ги завъдих, този път - сериозно, с намерение да създам генетична линия.

И пак започнах да си записвам на тетрадка, да си вода протоколи от тренировки на листове А4. Така през април се заех да създам специализирана тетрадка за родословие и за няколко месеца я направих. Отделно съм разработил и протоколна, в която се вписват постиженията от тренировките.

За да създадеш състезател, трябва да знаеш възможностите му. Има гълъби, които дават най-доброто от себе си на втория ден, други - на третия от началото на тренировките. Трети имат нужда от почивки, след което са във върхова форма. Това са важни подробности, ако си решил да правиш силен отбор, пояснява г-н Гърков. Той вече е започнал и производство на двете гълъбарски тетрадки, така че гълъбарството за него е не само хоби и селекционерска страст, но и източник на допълнителен доход.

Запазената марка - Пазарджишки високолетачи се гледат от турско време

Пазарджишките високолетачи са запазената марка на региона от векове. Според някои твърдения - още от турско време. За това говори и фактът, че с турски произход са част от ползваните и в момента наименования за разновидности и окраски.

Градът ни е известен с отглеждането на гълъби за висок и продължителен кръгов полет. Именно тук е и седалището на Националния клуб на високолетящи гълъби. През годината се провеждат състезания за висок и продължителен полет. На определена дата селекционерът на високолетящи гълъби кани чрез дружеството своите колеги да присъстват на демонстрацията. Събират се десетки любители, коитo наблюдават през цялото време ятото, като съчетават полезното с приятното. Постиженията се оценяват от специална комисия, като се спазват изискванията на приетия национален правилник за провеждане на такива състезания.

От незапомнени години, Пазарджишките гълъбовъди имат слабост към високия и продължителен полет. В града ни има много добри гълъбовъди, които чрез подбор и селекция постоянно подобряват класата на нашите гълъби, както по външен вид и разцветки, така и в стила на полета. Сега Пазарджишките високолетци се наложиха като най-добрата порода летачи в цялата страна.

Няма район в България, където да не се отглеждат, особено от любителите на високия и продължителен полет. Летят продължително и на голяма височина. Средният им полет е от 5-6 часа. Но при добра селекция и повече тренировки достигат и до 8-9 часа. Не са редки случаите, когато надхвърлят рамките на гореспоменатите постижения, но в дни, когато атмосферното налягане позволява на птиците да летят с по-голяма лекота.

С цел постигане на по-високи резултати в продължителността на полета пазарджишките гълъбовъди започват да кръстосват бели гълъби с високи постижения в полета с черни (арапи), които също отговарят на изискванията за висок и продължителен полет. И така чрез кръстоска на бели и черни гълъби от местна порода, в продължение на много години, са се получили Пазарджишките високолетачи. Те са с различен цвят и окраска, но по структура всички те си приличат.

Нито един от цветовете не дава предимство на другия. Зависи от гълъбовъда какъв цвят предпочита. Като едноцветни има: бели, черни, червени, сиви. Шарените имат доста интересни наименования: акмани, атканати, кубати. Пъстри пък гълъбарите наричат всички цветове, в комбинация с бяло, черно пъстри, сиво пъстри, червено пъстри, пръскани, тигрести и мавлии. Пазарджишкият високолетач е средно едър гълъб, държи тялото изправено, с добра мускулатура, изключително темпераментен. Главата е кръгла, средно-голяма,симетрична на тялото. Очите са бели. Вратът - средно дълъг, широк в раменете, стеснява се под главата.

Но има екземпляри, които в горната част на врата, при свързването с клюна, вратът се разширява и се получава гуша или геим, наречени гушалии. Гушавият гълъб има по-добър вид, но това не му дава предимство в полета. Гърбът е широк и към края, при опашката, постепенно се стеснява. Гласът пък е дебело приятен. Крилата са здрави и дълги, като с 1-2 см са по-къси от опашката, лежат върху нея, но има и такива, които свалят крилете под опашката, наречени асмаканатлии.

Някои от гълъбите имат и къдри по крилата, особено белите. Перата на опашката са добре подредени, имат от 12 до 16 пера. При излитане държат опашките отворени и това им помага да летят плавно и красиво. Краката са средно дълги, цветът им е от червен до виолетово-син. Перушината е средно дълга, гъста и добре прилепнала за тялото. Когато не се пипа, е напудрена с бял прах.

Автор: Дора Цветкова, гр. Пазарджик
Източник: marica.bg


ОЩЕ НОВИНИ СВЪРЗАНИ С ГЪЛЪБИТЕ

 Дата / ОценкаИМЕ / Мнение, препоръка
05.11.2013 г.
  vankata71s / . 
Да са живи и здрави всички любители на гълъбите. Пазарджишкия гълъб е символ в нашия район.
05.11.2013 г.
  boian totev / Боян Тотев 
Евала колеги, да сте живи и здрави и все така всеотдаини в начинанието, за да може още много по десет години да празнувате. . . . Знаите, че имате сериозни потдръжници и в Ст. Загора, особено в нашето дружество, в което единствена цел е да се подобряват летателните качества на птиците. Успех за напред, честито на първенците и отсърце желая на всеки още по големи часове, защото това е начина да се върви напред. . . .
Още новини свързани с гълъбарството:

Абонамент

Абонирайте се за гълъбарския информационен бюлетин и получавайте всички новини по e-mail.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете e-mail адреса му: