Вход Търсене

„Авгури 16“ ще съхранява чистотата на старозагорския бял гълъб

Нова гълъбовъдна асоциация ще пази чистота на старозагорския бял гълъб. „Авгури 16“ бе официално регистрирана като юридическо лице с нестопанска цел, съобщи за НБП Запрян Димитров, член на сдружение „Ески зара 2010“.

„Ески Зара 2010“ обединява гълъбовъди, отглеждащи породата старозагорски бял високолетящ гълъб, с главна цел опазването й, въвеждане на едноименен стандарт и утвърждаването й в Европа. В момента в него членуват 40 гълъбовъди, които отглеждат общо около 3000 гълъба.

Половината от членовете на „Ески Зара 2010“ имат в гълъбарниците си единствено гълъби от този вид, но фенове на старозагорския бял високолетящ гълъб има и в Нова Загора, Казанлък, както и в други части на Старозагорска област.

В началото на годината членовете на „Ески Зара 2010“ успяха да регистрират и получат сертификат за уникалност на старозагорския бял високолетящ гълъб. Комисия от патентното ведомство се произнесе по новата порода животни с документ номер 11 050.

Старозагорски бял гълъбСамостоятелната развъдна асоциация на белия високолетач нарекохме „Авгури 16“, защото учредителите сме 16, колкото са били в древен Рим птицегадателите-тълкуватели на божествените послания. Чрез полета на птиците, тяхното пеене и поведение при хранене те са предсказвали бъдещето на империи, разказа Димитров.

Белият старозагорски високолетящ гълъб е снежнобял, носи крилата си под опашката. Опашката му е с 16 до 24 пера, човката му е естествено продължение на главата, къса, до средна, клепачът-бял, окото – маслинено. Може да хвърчи от 4 до 8 часа кръгово над населено място или гълъбарника си на невидима височина.

Първото споменаване на породата е през 70-те години на миналия век от Стефан Тончев – старозагорец, автор на първата книга за гълъби у нас. Предполага се, че е възникнала от селекция на бели гълъби с високи летателни качества, отглеждани в Старозагорско.

Новата развъдна асоциация има за цел да съхрани като национален генетичен ресурс белия старозагорски високолетящ гълъб, но и да помага на гълъбовъдите да множат птиците в техния чист, изначален вид.

В раздел "Породи" на сайта можете да научите повече за старозагорският високолетящ гълъб.

Източник: НБП, Дима ТОНЕВА

 Дата / ОценкаИМЕ / Мнение, препоръка
28.12.2016 г.
  kris97 / Кристиян Василев Кондев 
.
24.01.2016 г.
  dragosinov / Краси Драгосинов 
Честито.
20.01.2016 г.
  boian totev / Боян Тотев 
Успех на колегите, отглеждащи тази прекрасна птица. . . Този сезон ще има още по големи часове на състезанията. . . Всеки, които иска да стане свидетел, да заповяда на грацкото състезание. . . Носете си храна и вода, както и шапки, да не изгорите на слънцето. . .
19.01.2016 г.
  asen_real / Асен Асенов 
Браво супер сте в стара загора гълъбите.
Още новини свързани с гълъбарството: