Вход Търсене

За четвърта поредна година се проведе изложбата на Клуб "Птицевъд" в Перник

На 14 и 15 октомври в град Перник за четвърта поредна година се проведе изложбата организирана от Клуб "Птицевъд" - Перник.

Тя се състоя във физкултурния салон на 5-то СОУ Петко Р. Славейков. Посетителите й имаха възможността да видят разнообразие от видове гълъби, декоративни кокошки, зайци, кокошеподобни птици, папагали и други кафезни птици. Бройката на изброените животинки надхвърляше 500. Най-много представители имаше на гълъбите и кокошките - по над 200 екземпляра.

Събраха се и над 80 заека, което до сега не се е случвало на никоя друга изложба в България. С оценяването им изцяло се заеха съдийска колегия от Хърватска:

- Jeljko Serepac - международен съдия на гълъби и председател на националния съюз на Хърватска;
- Kresimir Safundzic - международен съдия на кокошеви птици и член на стандартната комисия на секция кокошеви птици в ЕЕ;
- Miroslav Radovic - международен съдия на кокошеви птици;
- Vladimir Pavin - международен съдия на гълъби;
- Nenad Filjak - международен съдия на зайци.

Изложбата беше посетена от кмета на град Перник - Вяра Церовка. Г-жа Церовка заедно със замесtник кметовете Севделина Ковачева и Владимир Караилев и общинският съветник Десислав Аспарухов откриха изложбата.

Всички останаха много приятно изненадани от организацията и провеждането на изложбата, a също така бяха очаровани от видовете птици и зайци в нея, като много породи се оказаха доста любопитни за тях. Приятна изненада направи депутата Росен Петров, който връчи свои награди за някои от участниците в изложбата.

Държим отново да отбележим, че за първи път на изложба в България се проведе изложение и оценяване на зайци! Изложителите бяха 12 и представиха породите: Белгийски великан, Пеперуда, Бял Новозенландски, Червен Новозендлански, Син Виенски, Сребрист Шампан и Рекс.

За оценяването им се погрижи хърватския съдия на зайци Nenad Filjak. Той остана очарован от броя и качеството на зайците, като не пропусна да отбележи, че някои зайци биха се представили отлично на Международна или Европейска изложба.

Най-много представители имаше от породата Белгийски великан (40 бр.), където и борбата за шампион бе най-ожесточена, поради отличното качество на зайците, за което говорят и оценките на Nenad. Шампион стана Бойко Иванов.

За посетителите на изложбата най-атрактивните зайци се оказаха от породата Рекс, собственост на председателя на сдружението Серги Сергиев. Порода харектеризираща се с мекия и късия косъм на козината си, като при допир наподобява плюшена играчка. Също така са миролюбиви и сравнително дребни, поради което все повече хора ги предпочитат за домашен любимец.

С много добри колекции бяха представени зайците от породата Бял Новозенландски, където изборът за шампион беше изключително труден, като такъв стана Камен Теофилов, а за колекцията бе определен Владимир Василев.

Имаше представители на две много интересни и любопитни породи зайци, а именно Син Виенски и Сребрист Шампан. Йордан Андонов представи от зайци от породата Син Виенски и заслужено стана шампион на породата. Награда получиха и зайците от породата Сребрист Шампан, като при тази сравнително рядка порода за България е интересен факта, че зайчетата се раждат изцяло черни и в процес на растежа си започват да изсветляват, докато не станат изцяло сребристи!

Изключителни представители имаше от породата Пеперуда, от която се излъчи и Гранд шампиона при зайците. Негов горд собственик е Иван Пеев.

Nenad Filjak даде своята награда на Юлиян Стоянов, притежател на млад мъжки с отлични качества и много добра преспектива за в бъдеще от породата Белгийски великан.

В изложбата беше организирана и мини изложба на фенерлии. В нея участие взеха 4 члена на сдружение „Клуб Птицевъд” и още 7 участника от клуба на структурните гълъба, които заедно представиха отлични гълъбчета в 15 цвята.

Оценяването бе на елиминационен принцип и беше направено от Zeljko Serepac. То протече по следния начин - гълъбите се разделят по цветове и за всеки клас се разделят в 4 класа:

- Млади мъжки - родени през текуща година;
- Млади женски - родени през текуща година;
- Стари мъжки - родени през предходни години;
- Стари женски - родени през предходни години.

Гълъбите от един клас се изкарват заедно и съдията започва да премахва (елиминира) един по един представителите с най-много недостатъци, докато остане един, който става шампион на класа. От 4-те класови шампиона в един цвят се избира най-добрия гълъб и той става шампион на цвета.

На края всички 15 цветови шампиона се състезават помежду си, за да бъде определен шампионът на изложбата на фенерлии. За такъв Zeljko Serepac определи гълъбче, собственост на Мариус Макавеев. Той връчи наградата си на най-младия изложител на гълъби на Клуб Птицевъд - Александър Топалов.

При другите породи гълъби, които бяха оценени от международния съдия Vladimir Pavin, имаше оспорвани „дуели”, и при по-интересните породи победители станаха съответно, при породата:

- Мардин – Борислав Лисичков;
- Николаевки високолетач - Александър Добренов;
- Бухари - Първан Лазаров;
- Поморийски – Марио Иванов;
- Нюмберски чайки - Григир Несторов;
- Пощенски - Кристиен Иванов;
- Капуцини - Тихомир Георгиев;
- Египетски суифт - Серги Сергиев.

Отлични гълъбчета имаше от породата Китайска чайка, от където бе излъчен и Гранд Шампиона при гълъбите с 97 т., изключителна женска птица, която получи и наградана и на Vladimir Pavin. Нейн горд собственик е Тони Кюков.

Повече подробности по организацията и провеждането на изложбата можете да научите от ТУК.

Над 200 бяха представителите при кокошките, разпределени в над 20 породи. Птиците бяха оценени от международен съдия на кокошеви птици и член на стандартната комисия на секция кокошеви птици в ЕЕ Kresimir Safundzic и международен съдия на кокошеви птици Miroslav Radovic.

Най-много представители имаше в българските породи кокошки - Струмска кокошка, Струмска кокошка бантам и Бреговка джинка. Бяха показани отлични представители на на тези породи птици, както и нови (непризнати в стандартите на породите) цветове и нови разновидности на породата.

При бреговка джинка беше представена Къдрава форма на оперение на птиците, а при Струмска кокошка и струмкия бантам – голошиева форма! Победители при тях съответно станаха:

- Струмка кокошка - Сашо Тодоров;
- Струмска кокошка бантам - Серги Сергиев;
- Бреговска джинка - Григор Несторов.

Най-много представители имаше от породата Копринка (Silkie). Бяха представени отлични птици с доста цветова разновидност. Надрадите бяха две - за мъжка и женка птица, като техен притежател стана Калин Костов.

Kresimir Safundzic остана изключително доволен и от качеството на птиците от породата Султани, където победител отново стана Калин Костов.

Една от породите представляващи огромен интерес у българите през последните години, а именно Серама, също имаше голямо присъствие в изложбата. Там пак бяха излъчени двама победители. Борислав Лисичков при мъжка птица и Емил Асенов при женска.

Видео от изложбата гледайте още сега от ТУК.

Тежките породи бяха представени от породите: Брама, Кохин, Орпингтон и Виандот. От тях бяха представени отлични птици, за което говори и факта, че от тях беше излъчен и Гранд Шампиона при кокошиевите птици.

Това е петел от породата Кохин стандарт, а негов притежател е най-младия член на Клуб Птицевъд и участник в изложбата - Ния Василева. Само на 10 години, тя може да бъде пример за своите връсници. Тя също така получи наградата на Vladimir Pavin за най-добра птица, която той е оценил на изложбата. Същата награда получи и Григор Несторов за птица от пората Бреговка джинка от Kresimir Safundzic.

От породата Араукана бяха представени много редки цветове с отлично качество за територията на България от Серги Сергиев. Интересна за посетителите беше и породата Кемани, представена от Костадин Траков и Адрияна Накова.

Другите представени на изложбата интересни породи, и техните шампиони победители бяха:

- Холандска гащата - Серги Сергиев;
- Италианка - Мирослав Методиев;
- Брама бантам - Марио Иванов;
- Шабо - Александър Топалов;
- Ко Шамо - Борислав Лисичков;
- Амераукана - Адриана Нанкова.

Снимки от изложбата може да разгледате в галериите на сайта от ТУК.

Серги Сергиев
Председател на Клуб "Птицевъд" - Перник

 ИНФОРМАЦИЯ

Няма добавени мнения!

Още новини свързани с гълъбарството: