Гълъбар:
Парола:
Zoomag.bg

Гълъбовъдна общност

 и   Гълъбовъди »

Карта на гълъбарите в България

*Бизнес каталог


*

Бързо търсене в сайта

Търси: 
в: 
Последни търсения »

Мнение за сайта

Колеги, които администрирате сайта, възможно ли е да окажем подкрепа на г-н Димитров от Перник? Това е случай, който трябва да намери отзвук в обществото, а ние като гълъбовъдна общност да окажем някакво въздействие. Както и за убития орел. Да покажем, че не сме съгласни с методите на защита на птиците ни, но да не ни третират като отрепките на обществото?
Споделете вашето мнение »

Статистика

Регистрирани гълъбари:13183
Публикувани обяви:383
Статии в библиотеката:378
Новини в сайта:587
Потребителски галерии:8946
Общо снимки в сайта:259136
Български породи гълъби:45
Чуждестр. породи гълъби:235
Регистрирани пръстени:628
Гълъбарски сайтове:321
Mнения за сайта:245
Често задавани въпроси:95
Гълъбарско проучване

AvtochastiOnline24.bg

Гълъб на пловдивчанина Минчо Вълев лети 11 часа без презареждане!

 

Тренировката на пернатите изисква много време и пари, казва Минчо Вълев.

Мъже, които с часове не помръдват, вперили поглед в небето. Стоят така по 8, 9, дори 10 часа. Ако забележите такива хора, не бързайте да решавате, че нещо не са наред. По-вероятно е да присъствате на тренировка на гълъби. Сезонът започва и няколко десетки любители на гълъбите от Пловдив се заемат да развиват физическата издръжливост на своите крилати състезатели.

В България има 24 клуба на любителите на гълъби, ала повечето са ситуирани около Пловдив. Обяснението е просто - в северната част на страната няма условия за отглеждането и състезаването на пернатите.

Федерацията на гълъбовъдите високолетци и продължителен полет събира хора, които обичат състезанията и събиранията след тях. Има нещо по-важно от гълъбите и то е, че хобито ни обединява, превръща ни в здраво сплотена група, споделят членовете на клубовете.

Те не обичат думата "гълъбар", защото смятат, че от миналото носи отрицателно внушение. Някога с това са се занимавали безделниците. Но днес е хоби, което изисква и пари, и много търпение.

Любителите на гълъби отглеждат десетки и даже стотици пернати, разказва пловдивчанинът Минчо Вълев. В дома си той се радва на две миниатюрни кученца, ала навън има просторни гълъбарници, в които извършва селекция и дава своя принос за подобряване на качествата на пазарджишкия гълъб.

"Дядо ми работеше в едно поделение, на чийто таван имаше гълъби. Като малък ходех при него, хващах някой от тях и го носех в къщи. Правих им клетки и се учех да ги отглеждам и развъждам. Като пораснах, се запалих сериозно да участвам в състезания. Направих гълъбарници, взех си качествени птици и започнах да работя с тях, да люпя малки, да ги тренирам и много скоро след това - и да ги състезавам", разказва Минчо. Той отглежда Пазарджишки високолетци.

У нас се състезават още типлери и спортни гълъби, но те си имат собствени организации. Минчо харесва пазаржишкия високолет, защото той лети за издръжливост и на голяма височина. Спортните се състезават на дълги разстояния, а на типлерите също се засичат часовете полет, но летят доста по-ниско.

От края на април започна тренирането на гълъбите за новата състезателна година. Достигането на максимално добра форма отнема месец и половина - два. Това означава периодично пускане на гълъба да лети, като с всеки следващ ден той увеличава продължителността на полета си.

"Гълъбът започва да развива мускулатурата си и да се зарежда с енергия. Когато започне да качва часовете полет по време на тренировка и видиш, че зареждането му клони към максимума, даваш му малко повече почивка - около 7-8 дена. После го хвърляш да се разкърши и след това той вече е готов да покаже максимално дълъг полет. Тоест, вторият път трябва да е на състезание. Някои гълъби достигат до 10, до 11 и повече часа, прекарани във въздуха", разказва Минчо Вълев.

Той има рекордьор сред ятото - гълъб, който е прекарал във въздуха 11 часа и 2 минути. Това е индивидуален резултат, с който мъжът се гордее, ала всъщност изчисляването на резултатите и класирането на състезанията става по доста по-сложен начин.

"Най-готиният момент са състезанията. Много се забавляваме по време на надпреварите, а след това завършваме както подобава на подобно мъжко хоби - с почерпка. Приятелството и сплотеността ценим повече и от гълъбите. Това е хоби, което ни обединява. Покрай птиците завързах доста приятелства и вече мога да разчитам на много хора", казва Минчо.

Той и приятелят му Тошо Георгиев не могат да се похвалят с първо място, най-често са на второ или трето. Да се тренира гълъб, изисква много време, усилия, ангажираност и пари. Някога гълъбарите били най-бедните, наричали ги "нехранимайковци и безхаберници". Ала днес с това се занимават мъже, които работят, имат отговорности и отделят лично време и доста средства.

"Сега гълъбите се хранят “научно“. Има различни видове храни, подходящи за различните периоди от живота на птиците - смяна на перушина, люпене, тренировки. Лекуват се, дават им се минерални и билкови добавки. По този начин пернатите се възстановят бързо след полет и за по-кратно време влизат във форма за следващото състезание", обяснява Минчо.

И пресмята набързо, колко струва да се гледа гълъб. За храна се харчи около лев на месец. Умножава се по броя на птиците, които се гледат - 100, 200 или повече, и се получава разходът за храна. Отделно още толкова пари отиват за лекарства и добавки.

Радостта идва от постигането на резултатите и от приятелството. От хобито страда най-много семейството, признават мъжете. През уикендите те тренират гълъбите, вместо да са с жените и децата си.

"Искам награда за най-търпелива съпруга", заявява жената на Минчо - Димитрина. Мъжът наглежда гълъбите си по два пъти на ден.

"Сутрин ги гледам как са, всичко наред ли е, а вечер ги храня. Удоволствието е, че подобряваш качествата на породата. Добре отглежданите и тренирани гълъби имат по-добро поколение. Придобитият рефлекс се предава. Всяко следващо поколение е по-качествено, лети по-дълго и е с по-добра навигация", допълва Тошо Георгиев.

Автор: Биляна Владимирова
Източник: marica.bg

ОЩЕ НОВИНИ СВЪРЗАНИ С ГЪЛЪБИТЕ

Сподели в
TwitterSvejo


   


-

Коментари за  Гълъб на пловдивчанина Минчо Вълев лети 11 часа без презареждане!

 

Дата / ОценкаИМЕ / Мнение, препоръка
09.06.2017 г.
Профил  asen_real / Асен Асенов
Браво! ! !
08.06.2017 г.
Профил  Atanas Darachev / Атанас Дарачев
Адмирации за колегата, и от мен! И все по-добри резултати занапред! .
07.06.2017 г.
Профил  dejan demirov / Деян Демиров
Браво това е пз високолетец браво! ! !
Още новини свързани с гълъбарството: