Вход Търсене

Поставиха паметна плоча на родната къща на инж. Стоян Колев

"Гълъбовъдството възпитава в отговорност към чуждия живот и съдба, в привързаност към дома и родния край..."

инж. Стоян КолевЗа да вървим уверено напред и да следваме правилната посока, често трябва да обръщаме поглед и назад, припомняйки си днес за делото на Стоян Колев - един български възрожденец, титан на организираното гълъбовъдство в нашата страна.

Инженер Стоян Колев е роден през далечната 1938 година в малкото шуменско село Белокопитова. През лютата зима на 7 януари 2013 година той ни напусна, и българското гълъбовъдство изгуби един велик човек, чийто жизнен път бе отдаден изцяло на гълъбите.

Колев бе изключителен ценител гълъбовъд и селекционер, бивш председател на Съюза на гълъбовъдите в България, международен съдия и много добър познавач на различните домашни породи гълъби. Сред най-любимите му декоративни породи, които той отглеждаше и селекционираше на световно ниво бяха: Английския голям гушест гълъб, Шуменския гълъб, Дебреценския ролер, Кариерите и др.

Преди около малко повече от месец, на събрание на Управителния съвет на Гълъбовъдно дружество "МИР" - гр. Бургас, бе взето решение да се почете живота, труда и приноса на инж. Стоян Колев към развитието на българското гълъбовъдство, като се изработи и постави паметна плоча на родната му къща. След разговори и получено разрешение за това от неговите роднини, на 24 юни тя бе монтирана на родната му къща в село Белокопитово. Можете да разгледате повече снимки на паметната плоча финансирана изцяло и поставена от бургаското гълъбовъдно дружество, в галериите на сайта от ТУК.

Преди да ни напусне завинаги, Стоян Колев завеща на всички нас богато наследство от трудове и размисли свързани с българските породи и отглеждането на гълъбите. Сред тях е и единствената книга описваща гълъбовъдството в страната ни през годините - от зараджането му, та до ден днешен, а именно "Организирано гълъбарство в България".

За щастие разполагаме и с две негови интервюта, пропити с много мъдрост. Нека ги видим за пореден път, за да извлечем поуките, които той ни дава:ИНТЕРВЮ 1 и ИНТЕРВЮ 2. В спомените ни винаги ще остане следата от неговото голямо сърце, раздаващо се за гълъбите, гълъбовъдството в България и за всички нас до последния му миг.


"С най-голямо уважение и признателност към човека и гълъбовъд инж. Стоян Колев - един голям приятел на Бургаското гълъбовъдно дружество. Незабравими ще останат срещите и разговорите ни с него! Аз лично имам и други идеи относно продължаване делото на великия гълъбовъд, но това е отделен момент. Когато се срещнахме с дъщеря му, и споделихме за идеята, момичето се разплака. Никой до момента не и се беше обадил..."

Димитър Канариев


"Нека запазим добрия спомен за човека, гълъбовъда и създателя на организираното гълъбовъдно движение в България - инж. Стоян Колев! Паметната плоча е най-малкото, което може да се направи, за да почетем делото му."

Чанко Колев


Дълбок поклон пред паметта на този велик човек!

Гълъбовъдно дружество "МИР" - гр. Бургас
Екипът на www.galabite.com

 Дата / ОценкаИМЕ / Мнение, препоръка
10.08.2017 г.
  Ангел Ранков / Ангел Ранков 
Беше прекрасен човек , и истински гълъбар ! Можеше само да се учим от него ! Вечна му памет ! ! !
Още новини свързани с гълъбарството:

Абонамент

Абонирайте се за гълъбарския информационен бюлетин и получавайте всички новини по e-mail.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете e-mail адреса му: