Вход Търсене

Готвят първото изложение-базар на гълъби в Айтос с акцент местната порода Айтоски рогат

Не са много айтозлии, които знаят, че през 2014 г. 12 местни гълъбовъди учредиха Клуб „Айтоски рогат гълъб". А голямата причина за ентусиазма на учредителите Стоян Христов, Димитър Костадинов, Милен Кондов, Кудрет Бейсим, Стойчо Янков, Любомир Момчилов, Гюнер Сюлейман, Фикри Рашид, Николай Николов, Костадин Костадинов и Атанас Христов е тъкмо айтоският рогат гълъб - гордостта на местните гълъбовъди.

Поводите да се сетим за най-айтоската порода са два - Празникът на град Айтос и първата изложба базар на гълъби, която клубът е решил да организира по повод тазгодишния Димитровден. Очаква се да бъдат показани различни породи и в Айтос да гостуват много представители на гълъбарството от всички краища на България.

Събитието ще е тридневно - ще започне на 27 октомври с оценяване на гълъбите от сертифицирани съдии на национално ниво.

Входът ще е символичен, а изложението се организира със съдействието на Община Айтос.

Вечерта, на специална празнична среща в ресторант „Водопада" ще бъдат представени оценителните листи. На 28 и 29 октомври изложбата-базар ще бъде открита за граждани е ценители, разказа за НП Председателят на клуба Стоян Христов.

Христов обещава разнообразие на елитни птици, много участници и истински празник за гълъбовъдите от региона. Изложбата ще бъде експонирана в СУ „Никола Вапцаров".

В Айтос хората, развъждащи гълъби, не са малко. За да запалят любопитството на местните и гостите на Айтос към предстоящата изложба, гълъбовъдите издават, че в някои отношения гълъбите са по-умни от хората - на земята и във въздуха имат различни лидери. Ако водачът избере неправилната посока - птиците престават да го следват, т. е. при гълъбите можеш да си лидер само по силата на своите компетенции. Де да беше така и при хората...

Естествено, акцент на изложението, посветено на празника на Айтос, ще бъде местната порода «Айтоски рогат гълъб». Казват, че била спорна порода, заради стари междусъседски търкания мужду Айтос и Карнобат по темата - кой е първосъздателят? Според председателя на клуба Стоян Христов обаче този спор е измислен.

Без съмнение, принос за създаване на породата има и айтозлията Николай Господинов - Джалито. По официална информация, айтоският рогат гълъб бил създаден през 1964 г. от порода «Мавия», местен гладък гълъб и в допълнение - «Видински гладки кули». Според друга версия, породата е създадена през 70-80 години на ХХ век и заслугата е колективна.

Така или иначе, айтоският рогат гълъб се радва на високата оценка и интереса не само на българските, но и на чуждестранните специалисти на престижната изложба в Лайпциг, Германия през 2012 г.. Айтоският гълъб лети без проблем в продължение на 6-7 часа, лек и пъргав е и с красива стойка, обясняват още запалените гълъбари.

Източници: НП, m.faragency.bg

 Дата / ОценкаИМЕ / Мнение, препоръка
13.10.2017 г.
  vidiu / Видю Арабаджиев 
След много години първата изложба във град Аитос. Пожелавам на всички участници голям успех и да не е само тази изложба. Всичко добро ви желавам.
Още новини свързани с гълъбарството:

Абонамент

Абонирайте се за гълъбарския информационен бюлетин и получавайте всички новини по e-mail.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете e-mail адреса му: