Вход Търсене

I. Черноморска спец. изложба за млади гълъби, Созопол /30.09.2017/

Уважаеми колеги Гълъбовъди,
Драги ценители на породата Кинг,
Скъпи приятели,

Бих желал да споделя с Вас, личните си впечатления от Първата Черноморска специализирана изложба за млади гълъби от породата Американски Кинг. Както става ясно и от наименованието на самата изложба, "Кинг клуб България" организира и провежда за първи път подобно мероприятие за млади гълъби, такива които са произведени и опръстенени само през тази година - 2017-та. Но нека започна от самото начало...

Последния тридесети ден на септември, рано сутринта. Дъждовно, тъмно, мрачно и ветровито, забентено все едно ще вали цяла неделя... Отвратително време, с нищо не обещаващо гладко протичане на планираното мероприятие. Пътуваме към Созопол. Не спира да вали, като чели небето сякаш се е разцепило, а вятърът почти ураганен, плющи и обръща всичко по пътя си. Дори многобройните птици по езеро Вая, край което минаваме, не смеят да се покажат и са се свряли по крайпътните храсталаци. А в небето забързаните черни облаци се гонят и се разливат ту като изведро, ту в слабо ръмене, сякаш следвайки поривите на вятъра.

Шофирайки машинално, в главата ми се въртяха какви ли не мисли... Организираната, верно набързо, за около 2-3 седмици изложба, в която обаче хвърлих немалко енергия, бе на път да се провали... Пътувам към Созопол, но дали и останалите изложители ще дойдат в този дъжд, в това отвратително време, или са се разколебали... Беше рано сутринта, но никой все още не бе ми звъннал да попита дали мероприятието не се отлага заради лошото време. Аз също не посмях да звънна на никого. Викам си, така и така сме планирали всичко и сме се наканили, отиваме, пък каквото стане...

Точно предната събота и неделя, за вас лъжа за мене истина - ходихме на плаж, над 35 градусова жега, къпахме се, пекохме се, кеф. Оказа се последната ни черноморска баня за тази година. А бяхме се наточили и сега да се натопим... Но кой да ти предположи, че само след пет дена, от лятото няма да има и следа. Дори прогнозите за времето не бяха чак толкова песимистични.

Очаквахме хубаво време, и затова бяхме планирали да наредим изложбата отвън на паркинга на хотела, покрай стената, на завет под балконите на първия етаж, в една дълга прилична редица. Така, както последните години наблюдаваме по чуждите сайтове, че си провеждат на открито регионалните специализирани изложби в другите европейски държави. Това става обикновено на гости у някой от членовете на клуба, вън на двора, опънали и самата изложба, и маси с пейки, бъркат в едни бълбукащи на бавен огън казани, разливат едни наздравици. Сякаш от самите снимки лъха една такава приятна атмосфера и приятелско отношение между участниците, та ти е драго да ги гледаш.

Точно това ми се искаше да направим и ние - тиймбилдинг. Изключително модерен напоследък сред големите фирми и организации, защо пък и ние да не опитаме си викам. Това като цяло беше замисълът, да наблегнем освен на изложбата като такава, и на контактите помежду ни, на приятелските разговори и сплотяването на колектива. Тиймбилдинг, е дума с английски произход и означава "изграждане на екип", създаване и развитие на колективни ценности в една организация, на уменията да се работи в екип, да се извади най-доброто от екипа, за да се осигури развитие, положителна комуникация, и способност за сътрудничество, способност да работим заедно за справянето с дадени проблеми като един отбор. Все ми се струва, че на нас българите това ни е кусурът, всеки по отделно е много добър, но опре ли се до обща работа, става както в поговорката „Орел, рак и щука“... Да чукнем на дърво, при нас в "Кинг клуб България" нещата засега вървят както трябва, и затова си заслужаваше да го направим, да поработим заедно в тази насока.

Пропътуването на тези 60 км ми се стори цяла вечност, но все пак пристигнахме. На уговореното място и час пред хотел Свети Зосим в град Созопол, буквално на самата крайбрежна ивица, ни очакваха любезните домакини. Тук е мястото да изкажа най-голяма благодарност лично от мое име, и от името на нашия Клуб, към собственика на хотела Костадин Мархолев, неговото семейство и целия екип на хотела. Те се бяха погрижили, помислили и организирали нещата така, че въпреки лошото време навън, да можем да наредим изложбата вътре в хотела, и да имаме всичко необходимо за провеждането й, за настаняването и приятното изкарване на изложителите.

И така участниците започнаха да пристигат един подир друг. Имаше колеги от централна България - от градовете Раднево и Хасково, имаше кингаджии и от североизточната част на страната - от Балчик и Добрич, от Търговище, от Айтос и разбира се домакините от град Созопол.

А сега малко и за самата изложба. Наредихме задружно клетките набързо, всичко както му е реда - клетки, хранилки-поилки, плат, оценителни листи, банери и рекламни материали... Не бяхме забравили за нищо, не направихме компромис с нищо. Заради по-ограниченото място вътре, наредихме по-малко клетки и решихме гълъбите да се пускат и оценяват по отделни цветови класове. Първо белите птици, после тигрови, пъстри и гризли, след тях наредихме червени и жълти, и така нататък.

Съдиите си свършиха много добре работата. Процедирахме както при оценяване по Американския модел - съдията разглежда гълъбите, сравнява ги, оценява и обяснява, посочва силните и слабите черти на птиците. По този начин участниците успяха да видят и разберат повече за Стандарта на породата, и най-важното - конкретно на своите птици плюсовете и минусите. Задаваха се въпроси, на които съдиите отговаряха, получи се нещо като открит урок, семинар, обучение по стандарта. Това беше и нашата цел, да има практическа полза от цялата работа.

Бяха представени общо 28 млади гълъба от породата Американски Кинг. От цветовете: бял, тигров син, тигров черен, гризли, АОС, червен, жълт, син с черни ленти. Както споменах и по-горе, с активно участие на изложбата се откроиха осем участника от седем града: Йордан Йорданов от гр. Добрич, Живко Калчев от гр. Балчик, Валентин и Тенчо Делчеви от Хасково, Георги Георгиев от Търговище, Атанас Дарачев от Айтос, Костадин Мархолев от Созопол, Доньо Иванов от гр. Раднево. Представените птици бяха оценени основно с добри и много добри оценки.

Специални адмирации за Шампиона на изложбата - мъжки Син с черни ленти 2017 оценен с 96 точки на Валентин Делчев от град Хасково. Честито, на колегата! И му пожелаваме, и за в бъдеще да отгледа още много шампиони! Радващ е факта, че колегата е младо момче на 17 години, от няколко години проявява постоянство и голям интерес към породата, и ето че резултатите не закъсняха. Имаме още няколко члена на Клуба ни, които са дори под 16 години, и се надявам, че тази наша тенденция на "подмладяване" ще продължи и занапред.

За да добиете най-пълна представа за изложбените птици, организацията и провеждането на самото мероприятие, може да разгледате снимки в галериите на сайта, или от тук: СНИМКИ.

Лично аз искам да поздравя абсолютно всички колеги, които участваха на изложбата! Разбира се, искаше ми се да има по-силно участие... Де да бяха показали своите питомци повече колеги от Клуба. Дано догодина и това да стане. Като цяло бройката на показаните птици не бе голяма, но това са млади гълъби, и като вземем предвид и факта, че по това време на годината смяната на перата все още не е приключила, представянето никак не бе зле. Лично аз, имах няколко много добри птици, които готвех за изложбата, но точно към настоящия момент, бяха я без опашка, я с оголен врат, и си ги оставих вкъщи.

Иначе, лично моето мнение - на изложбата имаше максимум около 5-6 сносни гълъбчета, горе долу по едно от различните цветове, които се открояваха, дето се вика хващаха окото. За момента тези птици вървяха добре, и биха показали високи оценки за в бъдеще на изложбите. Имаше и горе-долу още толкова някъде на средно ниво. Това се очерта общо взето и от оценките на съдиите. Останалите гълъбчета, обаче бяха под средното ниво - някои прекалено малки на възраст, други с доста груби грешки, и като цяло не бяха готови за изложба. Важното е, че колегите си направиха изводите, и се надявам догодина да вдигнем нивото, и да повишим качеството на птиците показвани на нашите изложби. Ако направим това, значи е имало полза от провеждането на изложбата!

В крайна сметка всичко си мина както му е реда. След това и хапнахме, и пийнахме, и си побъбрихме до късните часове. А навън така и не спря да вали, дорде ти видят очите - разпенено море, а вятърът духа ли духа, та хотелът чак трепери... При нас вътре обаче, топло, приятно, масата наредена, вдигат се едни наздравици - атмосферата същата като на снимките по чуждите сайтове... Нека и колегите да кажат, но мисля че тиймбилдингът ни се получи! ;) Едно ме мъчи само, че не дойдоха повече колеги, и не уважиха трудът ни по организацията и провеждането на мероприятието... Но здраве да е, пък догодина ще да са повече...

Честно да си кажа, с УС доста се колебахме дали да организираме такава изложба, едно че бе рано, птиците не бяха готови, повечето не бяха сменили напълно още перата, по-късните пилета не бяха добили още нужните грамажи... ;) Сега обаче, като се обърнем назад, и за миг не съжаляваме, че я направихме - всичко мина от добре по-добре. Освен това като виждаме в момента какво се случва с този птичи грип - отлагане на национални и регионални изложби и пазари, и както върви, за съжаление тази година и ние няма да можем да си проведем Шестата годишна изложба... Освен да чакаме да падне забраната за провеждане на такива събития, нищо друго не ни остава.

"Кинг клуб България" е вече на шест пълни години, и това което наблюдаваме е едно бавно, но сигурно развитие, което се надявам, че ще продължи и през годините занапред. Това зависи разбира се от всички нас! Основахме го 4 любителя на породата, а днес за 6 години в Клуба вече членуват близо 40 ентусиаста. Нямахме си нищо, а вече имаме собствени 200 изложбени клетки с всичкия необходим инвентар за провеждане на изложби, рекламни банери, картини и богата гама от фен-артикули. Всеки, който иска да ни подкрепи, може да посети нашият Фен-магазин. В него истинските ценители на породата Кинг ще намерят оригинални артикули и рекламни сувенири с отличителното лого на "Кинг клуб България". Заложете на качеството и подкрепете развитието ни! Заедно с моите колеги и приятели, имаме още много идеи за бъдещото развитието на Клуба, дай Боже да ги осъществим!

За финал искам отново да благодаря на нашите домакини – семейство Мархолеви, и да им пожелая най-вече да бъдат здрави, и все така отдадени на своята работа, и на хобито! Ще благодаря и на всички колеги от Клуба, които веднага прегърнаха идеята за изложбата без да си намират извинение, и благодарение на това успяхме да я направим реалност. Заедно посветихме тези два дена на любовта си към породата Кинг! А сега когато вече всичко е преминало, ни остават само хубавите спомени и доброто приятелство!

Бъдете здрави, приятели!

С уважение,

Атанас Дарачев
Председател "Кинг клуб България"

 Дата / ОценкаИМЕ / Мнение, препоръка
01.11.2017 г.
  4ilik / Николай Минков 
Поздравления за това, което правите! Разказано е добре. . . То вятър, то дъжд, душевни съмнения и емоции? ! Успех!
Още новини свързани с гълъбарството: