Вход Търсене

Общо четири станаха откритите огнища на инфлуенца в страната

Общо четири огнища на инфлуенца по птиците са установени към момента на територията на страната, информират от Агенцията по храните. По едно огнище е констатирано в областите Добрич, Хасково, Сливен и Ямбол.

Последното огнище е констатирано в животновъден обект за отглеждане на патици находящ се в село Зимница, община Стралджа, област Ямбол, където са умъртвени близо 8 хиляди патици. Като част от мерките за ликвидиране и недопускане на разпространението на болестта се умъртвяват и възприемчивите животни в животновъден обект, който е в непосредствена близост до огнището. Към момента на територията на област Ямбол заболяването е констатирано само в една ферма за патици в село Зимница, община Стралджа.

В сливенското село Глушник, както и в хасковското село Узунджово, Инфлуенца по птиците е констатирана в домашно стопанство (обект тип „заден двор“). Първото огнище, това в село Стефаново, община Добрич, област Добрич е констатирано в средата на месец октомври в промишлен животновъден обект за отглеждане на патици.

За ликвидиране на огнищата са взети всички мерки съгласно ветеринарномедицинското законодателство. Птиците в 3 километровата зона около констатираните огнища са умъртвени по хуманен начин. Извършват се постоянни клинични прегледи в 10 километровата зона около огнищата. Към момента е забранено населването на животновъдни обекти с новоизлюпени водоплаващи птици на територията на цялата страна.

Вече са отложени всички изложби и пазари на гълъби и декоративни птици на територията на цялата страна. Можете да получите актуална информация за това в раздел "Календар" на сайта, или от ТУК.

Източник: poligraff.net

 Дата / ОценкаИМЕ / Мнение, препоръка
09.11.2017 г.
  emil gabarevoc / Емил Минчев 
Има го при всички птици. Мит е , че при гълъбите не се проявява и не на последно място човешкия живот не е ли по-важен.
09.11.2017 г.
  magerana / Митко Магеранов 
Айде стига с тези глупости за птичия грип, такава болест не съществува при гълъбите и не са приносители. Осведомете се. Някое депутатче трябва да си вкара пилетата на скъпа цена в българия.
Още новини свързани с гълъбарството:

Абонамент

Абонирайте се за гълъбарския информационен бюлетин и получавайте всички новини по e-mail.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете e-mail адреса му: