Вход Търсене

Бургазлията Димитър е съдия-оценител на гълъби, отглежда 35 снежнобели птици в ж.к. "Славейков" и има 12 татуировки с тях

Страстта към гълъбите явно е за цял живот. Доказва го 45-годишният бургазлия Димитър Димитров, който е един от двамата души в Бургас, притежаващи сертификат за съдия-оценители на красивите птици.

Димитър, който живее в ж.к. "Славейков", е превърнал страстта си в хоби и в момента отглежда 35 снежно бели гълъба в модерен гълъбарник на покрива на бл. 15.

Миналата седмица жител на комплекса изрази съмнение дали постройката е законна и дали птиците не разнасят зарази.

Оказа се обаче, че за гълъбарника Димитър има разрешение от ДНСК, подписите на всичките си съседи от входа, както и документи за ваксинация на птиците, които са радост за окото.

Димитър, който по професия е ел. заварчик, в свободното си време е съдия-оценител на породата пазарджишки високолетач и участва в различни журита в страната.

В Бургас неговите птици са печелили купи и награди от изложбата на дружество "Мир", където те са оценявани по чистота на породата – форма на главата, стойка и т.н.

"Всичко започна, когато бях на 6 години. Тогава ми донесоха гълъб със счупено крило, започнах да го лекувам и да се грижа за него. На следващата година братовчед ми, който е гълъбар, ми подари няколко птици и така с течение на времето започнах да ги гледам по-професионално. В последните няколко години са ми хоби. Те са ми като деца – стоя при тях с часове, радват ме", заяви Димитър.

Бургазлията е член на Бургаското и Айтоското гълъбовъдни дружества и отглежда само бели гълъби от породите Айтоски рогати и Бургаски местни гълъби, които са регистрирани в Европейския съюз.

"Гледам ги като деца. Гълъбарникът е изграден с гранитогрес, изискват много грижи, хранене с минерали, соли, специални смески и голяма хигиена, но за мен е удоволствие", споделя бургазлията.

Неговата любов към птиците се е вплела в другата му страст – татуировките. На себе си Димитър има изрисувани 12 от красивите птици.

"Гледането на гълъби не е лесно и изисква много грижи и поддръжка. Разбира се, за да гледам птици на покрива, имам съгласието на съседите, а който има съмнение е добре да постъпи човешки и да отиде при домоуправителя. Той ще му обясни”, добавя бургазлията.

Източник: burgasinfo.com

 ИНФОРМАЦИЯ

Няма добавени мнения!

Още новини свързани с гълъбарството: