Вход Търсене

История на гълъбарството в Търговище

"За да бъдеш гълъбар, трябва преди всичко да си личност!"

С тази мисъл на Томас Хексли, започват своята книжка История на гълъбарството в гр. Търговище, гълъбарите от едноименния град.

Доскоро обединени в Кооперация на природолюбителите "МИР" - град Търговище, те полагат през годините основите на организираното гълъбовъдство в региона.

В 20 страници Йордан Йорданов и Стефан Тодоров - най-дейните гълъбари и природолюбители описват стъпките, по които са преминали през годините. От създаването на гълъбовъдното дружество в град Търговище, до пререгистрацията му в кооперация, през големите международни изложби, които организират, та до ден днешен, когато за съжаление движението им се разпада, в изчакване на нов порив, който да ги обедини за едно ново начало.

Книгата започва с кратък очерк за Търговище и неговото значение, като средище за търговия и провеждане на панаири. И естествено продължава с разясняване произхода и формирането на най-значимата местна порода питомни гълъби, а именно Търговищкия гълъб. Стандарта на тази изключителна порода също е застъпен най-подробно, подкрепен с богата колекция цветни снимкови материали.

С най-големи подробности е описано зараждането на "Гълъбовъдно дружество "МИР" - Търговище през далечната 1963-та година, изложбата "Интертау" на социалистическите страни, и провеждането й в България през 1981 година.

Йорданов описва и как през 1983 г. се състои учредителното събрание, след което гълъбарите и природолюбителите от град Търговище вече са обединени в "Дружество на природолюбителите МИР" с 5 секции: Гълъби, Пойни и декоративни птици, Акваристика, Зайцевъди, Кинология и фелинология.

Тогава дружеството е в подем и достига до 125 човека членска маса. Провеждат поредица от изложби и сбирки, с които осмислят своето съществуване. Надълго и нашироко са описани част от най-изявените членове на движението, стъпките по които преминават, и най-големите им постижения в гълъбовъдството.

Изключително богат и резултатен за гълъбарите и природолюбителите от Търговище, се оказва пътят извървян заедно със "Съюза на гълъбовъдите в Република България". През последните няколко години от съществуването си като кооперация, те активно участват в съвместни международни и национални изложби, обучителни семинари, дружествени събрания и пр.

А историята продължава... И ние горещо ви препоръчваме да прочетете внимателно цялата "История на гълъбарството в гр. Търговище" от: ТУК.

Книжката е издадена в ограничен тираж - само за членовете на Кооперацията на природолюбителите "МИР". Но благодарение на Йордан Йорданов и Георги Георгиев от Търговище, тя вече е достъпна и за всички Вас българските гълъбовъди, за което сърдечно им благодарим!

В процес на издаване на подобна книжка описваща организираното гълъбовъдство в град Шумен, са и гълъбовъдите от Сдружение на природолюбителите гълъбовъди "ГЪЛЪБ НА МИРА" - град Шумен. Желаем им успех, и им пожелаваме в най-скоро време, и тяхната "История" да види бял свят!

Защото историята, трябва да се познава! За да може новото поколение да си направи нужните изводи и поуки, да продължи делото, и да върви напред към по-добро!

 ИНФОРМАЦИЯ

Няма добавени мнения!

Още новини свързани с гълъбарството: