Вход Търсене

След Ямбол, отложиха и пазарите в Шумен, Перник, Стара Загора и Варна

Поради новооткритите случаи на птичи грип в страната, в сила от 17.04.2018г. е наложена централно забрана от ОДБХ, за провеждане на изложби и пазари на птици в цялата страна.

Забраната е наложена след потвърдените огнища на високопатогенна инфлуенца A по птиците тип H5N8 в животновъдни обекти за отглеждане на патици.

Незабавно са предприети всички мерки за ликвидиране на огнището съгласно Наредба № ДВ-103 от 21 август 2006 г. и Плана за спешни мерки при констатиране на огнище на Инфлуенца А при птици. Унищожени са всички птици в засегнатите животновъдни обекти.

Обособени са предпазни и наблюдавани зони около животновъдните обекти, в които са открити случаите на птичи грип.

Наложена е забрана за търговия и придвижване на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, организиране на панаири, пазари, изложби и други струпвания на домашни или други птици.

Насрочените за този месец в градовете Шумен, Перник, Ямбол, Стара Загора и Варна пазари за гълъби, кокошки и други декоративни и екзотични пернати са вече отложени! След падане на забраната ще бъдат обявени нови дати за провеждане на събитията.

Поради наскоро откритите случаи на птичи грип в област Ямбол, на "Национално изложение по животновъдство – Сливен 2018", което ще се проведе от 27 - 29 април, птици няма да бъдат представяни и допускани за участие, както на изложението, така и на пазара!

Можете да следите актуалния списък на предстоящите и отложени събития в раздел "Календар" на сайта от: ТУК.

 ИНФОРМАЦИЯ

Няма добавени мнения!

Още новини свързани с гълъбарството: