Вход Търсене

Яйца от добричкото с. Дончево ще бъдат изтеглени от пазара заради птичи грип

Български яйца ще бъдат изтеглени от търговската мрежа заради птичи грип. Те са от ферма за кокошки в добричкото с. Дончево.

Консумацията на яйца и месо от птиците не е вредна за човешкото здраве, но се изтеглят от пазара, за да се ограничи заразата.

Щамът на птичи грип не е опасен за здравето на хората и не предизвиква заболяване - както при консумация на месо, така и на яйцата, заяви д-р Райна Иванова от Българската агенция за безопасност на храните. Яйцата се изтеглят от пазара с цел да се ограничи заболяването.

Яйцата са маркирани с номер 2BG08001 и 3BG08001, а опаковките са маркирани с номер 0819001.

Яйцата са разпространени по цялата страна, но магизините и складовете са установени, заяви д-р Иванова. Веднага след установяването на заразата е установен безопасен периметър.

Навсякъде в страната се вземат превантивни мерки, изтъкна д-р Иванова.

д-р Райна Иванова, БАБХ: Извършват се периодични клинични прегледи на птиците. Собствениците са задължени да извършват лабораторни изследвания на птиците си, които се проверяват.

Засегнатите птици от фермата ще бъдат умъртвени по хуманен начин, за да не се разпространи заболяването. Изтеглените яйца са около 1,1 милиона.

Ликвидират над 30 000 кокошки от фермата с птичи грип

Над 30 000 птици ще бъдат умъртвени от фермата, в която е констатирана болестта.

Във фермата се отглеждат над 550 000 птици. Заболяването е установено само в две от халетата, като кокошките там ще бъдат ликвидирани. Ще се следи за състоянието на останалите пернати. Фермата, в която е регистрирано заболяването, е най-големият производител на яйца у нас. До всички търговски обекти са изпратени писма яйцата, заразени през последните две седмици, да бъдат прибрани от търговските зали и да бъдат унищожавани в самите магазини.

Определена е 3-километрова предпазна зона, която включва селата Богданово, Дончево и Опанец. Забранява се търговията и придвижването на домашни и диви птици, както и яйца за разплод, отбелязва БНТ.

Откриха огнище на птичи грип в "Яйца и птици ЗОРА" в село Дончево

Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев от 13 юни е обявено първично огнище на инфлуенца (тип А) в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в добричкото село Дончево, съобщиха от агенцията. Всички заразени и контактни птици в две от халетата на фермата ще бъдат унищожени по хуманен начин.

Става въпрос за „Яйца и птици - Зора” АД в село Дончево. Определена е 3-километрова предпазна зона, която включва селата Богдан, Дончево и Опанец. Забранява се търговията и придвижването на домашни и диви птици, както и яйца за разплод.

Птицефермите в 10-километровата зона също остават под наблюдение. Ветеринарните лекари ще извършват постоянни наблюдения на обектите в областта, при съмнения за инфлуенца ще бъдат вземани проби за изследване.

По информация на Дарик все още не е ясно за какъв брой заразени птици става въпрос. Собственикът на фермата ще бъде обезщетен. Заболяването е хванато рано и няма да се допусне заразена продукция на пазара, допълниха от БАБХ.

„Яйца и птици - Зора” в село Дончево е най-големият производител на яйца в страната, а също и голям износител. Годишно произвежда около 140 милиона яйца. Фермата дава работа на около 400 души.

4 огнища на птичи грип за 6 месеца в Добричко

Случаите на птичи грип в България все повече зачестяват. В област Добрич, например, само за последните месеци, бяха открити 4 огнища на заболяването.

През октомври месец миналата година в патеферма в село Стефаново бяха унищожени 11 000 птици. В началото на март тази година във фермата за кокошки носачки в Генерал Тошево бяха умъртвени 140 000 животни, преди по-малко от месец отново в същия патарник в село Стефаново се появи птичи грип, вследствие на който бяха убити 57 000 птици.

Загубите за собствениците са огромни и не могат да бъдат покрити нито чрез обезщетението на държавата, нито от застраховката.

Тази седмица се появи птичи грип и в най-голямата птицеферма в България "Яйца и птици - Зора“, село Дончево, в която се отглеждат повече от 500 000 кокошки, а работниците са над 200 души, съобщи БНР

При предния случай на птичи грип в село Стефаново кметът на населеното място Марин Хаджийски разбра случайно за заразата, без да е бил уведомен по надлежния ред. Тогава председателят на Областната епизоотична комисия и областен управител на Добрич Красимир Кирилов заяви пред медиите, че това е ангажимент на собственика на фермата. Същият собственик обаче твърди, че е задължение на Агенцията по безопасност на храните.

В това прехвърляне на топката печеливши реално няма, тъй като само месец по-късно с откриването на птичия грип в село Дончево кметът Паун Станчев разбира отново случайно, благодарение на изпуснати думи по време на заседанието на Общинския съвет на Община Добрич:

"Хората са предупредени още преди две седмици, когато беше проблемът в Стефаново. Сега отново им съобщаваме за ситуацията". И като заложници в престрелката на реплики и прехвърлянето на задължения остават хората, които споделиха: "Сега не съм разбрала, че пак се е подновило. Никой не ни е казал" - коментираха жителите на село Дончево.

Как да се предпазим от птичи грип, съветват от МЗ

Отново има случаи на птичи грип сред домашни птици (патици, кокошки, пуйки, бройлери) на територията на страната.

За да се предпазят хората от Министерството на здравеопазването препоръчват да се спазват следните основни правила:

∙ Да не се консумират сурови или полусурови птиче месо, яйца или продукти от птичи произход.

∙ При приготвяне на храната всички продукти от птичи произход, включително яйцата, да бъдат добре термично обработени, което гарантира унищожаването на вируса на птичия грип.

∙ При приготвяне на храна да се спазват следните изисквания:

ـ Разделно съхранение на сурово месо от приготвени ястия.

ـ Използване на различни дъски и ножове за обработка на сурово месо и други продукти.

∙ Да се избягват директни контакти, когато това е възможно, с болни, или умрели домашни и диви птици.

∙ Да не се пипат предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения и секрети.

∙ След контакт с птици или замърсени предмети и повърхности, задължително да се мият ръце с миещ препарат и вода и да се подсушават. При липса на условия за миене, да се използват дезинфектанти за ръце или влажни кърпички.

Птичият грип е заболяване, засягащо най-често дивите птици, но може да засегне и домашните птици. Заразените птици отделят вируси със слюнката, носния секрет и изпражненията си.

Заразяването на хората с вируса на птичи грип се среща рядко. То става при директен контакт със заразени птици или замърсени повърхности и предмети.

За рискови фактори се считат клане, обезперушаване, обработка на трупове на заразени птици и подготовката на птиче месо за консумация, както и консумацията на неправилно термично обработено месо от заразени птици.

Важно е да се знае, че вирусите на птичи грип не се предават на хора при консумация на правилно приготвени птиче месо и яйца. В много редки случаи е установено предаване на заболяването от човек на човек.

Заболяването при хората протича по различен начин. Може да има лека инфекция на горните дихателни пътища (треска и кашлица) до тежка пневмония, сепсис. Възможно е да се прояви и с конюнктивит, диария, повръщане, коремни болки, енцефалит.

По данни на Световна здравна организация, към момента птичи грип се регистрира сред птици в Африка, Европа и Азия.

Източници: dnes.bg, news.bg, 24chasa.bg, news.bnt.bg, dariknews.bg, novini.bg

 Дата / ОценкаИМЕ / Мнение, препоръка
22.06.2018 г.
  pa4o63 / П. Паскалев 
Аман! Намирисва на диверсия и далавера.
Още новини свързани с гълъбарството:

Абонамент

Абонирайте се за гълъбарския информационен бюлетин и получавайте всички новини по e-mail.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете e-mail адреса му: