Вход Търсене

Гълъби-дронове ще следят жителите на Китай

Китай използва дронове, които отдалеч приличат на гълъби, за да следят гражданите в няколко провинции. Това съобщава South China Morning Post, като се позовава на свои източници.

Изданието твърди, че вече няколко години над 30 военни и правителствени агенции са използвали гълъбите-дронове, които се разработват от Северозападния политехнически университет в Китай. Проектът се казва Dove (Гълъб) и е ръководен от професор Сонг Бифенг. Той е работил и по стелт изтребителя от пето поколение Chengdu J-20.

Отблизо гълъбите-дронове приличат най-вече на пластмасови играчки. Целта им е обаче, когато са във въздуха, да изглеждат възможно най-близо до реалните гълъби. Дроновете дори имат изкуствени крила, които движат с помощта на електромотор. Именно чрез крилата си дронът може да лети, завива във въздуха и да променя височината на полета. Цялото устройство тежи около 200 грама, може да лети с 40 км/ч в продължение на 30 минути и има размах на крилете от около 50 см.

Всеки дрон е оборудван с HD камера, GPS, сателитна комуникация, система за управление на полета. Според Янг Венгкинг, част от екипа на Сонг, проектът все още е в малък мащаб, но има голям потенциал. Източниците на South China Morning Post твърдят, че дронът се е използвал и в сепаратисткия район в западната част на страната.

Пожелал анонимност член на екипа на проекта допълва, че целта на Dove е да разработва дронове, които са вдъхновени от животните и могат да избягват разпознаване от хора и дори от радари. Сегашните гълъби-дронове вече успешно имитират 90% от движенията на истински гълъб и създават много малко шум. Те дори привличат вниманието на реални гълъби, които често летят заедно с тях и допълнително помагат за прикритието им.

Вече са извършени около 2000 успешни тестови полета в реални ситуации. Според екипа технологията има голям потенциал не само за военни или правителствени цели. Гълъбите-дронове ще могат да се използват за охрана на обекти, помощ при бедствия, защита на околната среда и дори градско планиране.

Системите за проследяване постепенно набират голяма популярност в Китай. На някои от големите гари в страната вече се правят тестове и с полицаи, които носят умни очила с технология за лицево разпознаване на пътниците. Така се откриват издирвани от властите хора, както и такива с фалшиви документи за самоличност.

Източник: www.vesti.bg

 ИНФОРМАЦИЯ

Няма добавени мнения!

Още новини свързани с гълъбарството:

Абонамент

Абонирайте се за гълъбарския информационен бюлетин и получавайте всички новини по e-mail.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете e-mail адреса му: