Вход Търсене

Железничар е царят на гълъбите в Зверино

Гълъбите се чувстват отлично със своя стопанин Вальо. Храни ги с 50 кг фураж на ден. Отглежда близо 1000 пернати в двора си в Зверино. Валентин Димитров е царят на гълъбите!

57-годишният железничар е превърнал градината си в живописното врачанско село Зверино в истински животински рай. Балканджията отглежда близо 1000 гълъба от десетки породи.

За всяка птица Вальо е построил сам отделно гнездо. Сръчният мъж е изградил с двете си ръце отделни клетки за всеки отделен вид.

"Започнах на 5 години, сега съм на 57. Това е начин на живот. Толкова съм свикнал и обичам да се занимавам с това мое хоби, че не мога да заспя, ако не ми гукат под прозореца", споделя стопанинът на пернатите, докато показва най-екзотичните и красиви представители.

В двора му има гълъби от породите булдинети, сдалтанети, руски белогърди, впечатляващите булани, екзотичните якалии, лахори, монахини и много други български и чуждестранни.

"Храня ги с поне 50 кг фураж на ден, и то поне от 10 вида - ориз, соя, рапица, грах, сорго, слънчоглед, просо, царевица и други. Всяка клетка съм строил сам, както и всяко гнездо.

Два пъти годишно ги ваксинирам срещу болести. Това означава близо 1000 птици една по една да се хванат и да се инжектират. Благодаря на съпругата ми, която ми помага в цялостното им отглеждане", разказва още Вальо.

Собственикът на пернатите не ходи без молив в джоба. Върху всяко яйце грижливо записва кога е измътено. А наред с храненето и поенето с вода друга голяма отговорност за царя на гълъбите е почистването на клетките.

"Сложил съм марки на крачетата на гълъбите, много от които извеждам на национални изложения. Там всеки може да си купи от тях и мнозина се възползват.

Обаждат се хора и от България, и от чужбина. Но това не е занаят, а хоби и страст, с която израснах от малък", разказва още Вальо.

Автор: Борислав Радославов
Източник: bgdnes.bg

 Дата / ОценкаИМЕ / Мнение, препоръка
17.12.2018 г.
  dejan demirov / Деян Демиров 
Яко браво колега! ! !
Още новини свързани с гълъбарството:

Абонамент

Абонирайте се за гълъбарския информационен бюлетин и получавайте всички новини по e-mail.

Електронна покана

Поканете свой приятел като напишете e-mail адреса му: