Вход Търсене

Трима български съдии оценаваха гълъбите на престижната изложба в Дубай

Колеги и приятели гълъбовъди,

На 4 януари се проведе една от най-престижните изложби на гълъби в света - изложбата в Дубай.

В нея участват 3 клуба - Клуба на ориенталските мевки, Клуба на китайските чайки и Клуба на руските статни гълъби.

Изложбата беше от отворен тип, т.е. в нея могат да участват гълъби с всякакви пръстени, от всички страни, закупени или донесени за участие. Изложбата се проведе в прекрасен комплекс, създаден специално за провеждането на такива шоута. Докато в залата течаха оценките по гълъбарската изложба, в комплекса паралелно с нея се провеждаше огромна изложба на кучета и невероятно пищна изложба на екзотични птици и папагали. Всичко това беше съпътствано от добре подреден, скромен пазар.

Арабските колеги от всички направления бяха се погрижили всичко да бъде съчетано така, че да се получи един прекрасен празник за любителите на декоративните домашни животни. Феерия от красота и позитивност, между палми, трева и много красиви градини.

От около 10 години в арабските страни се правят такива специализирани обединени изложби. Специалката за ориенталската мевка, китайската чайка и руските статни се прави за втора година под един покрив.

Арабските колеги всяка година канят различни съдии от различни страни да оценяват техните гълъби. За пръв път в историята на арабското гълъбовъдство трима съдии от една и съща държава присъстват на тази изложба.

Руските статни птици бяха оценявани от Данчо Рачев и Мартин Иванов от България, Андрей Карле от Германия.

При китайските чайки, многобройна порода в 2 направления - стандарт и флауър, като съдия беше поканен и извърши оценка Доброслав Добрев от България, който за около 10 часа успя да оцени над 200 гълъба.

За четвърта година с различни екипи Данчо Рачев оценява руските гълъби в Дубай. Единствения съдия, който има повече съдийства в Дубай е френският съдия Паскал Кребс.

След изложбата тримата български съдии получиха високи оценки за тяхната работа и бяха наградени с плакети.

Мартин Иванов и Данчо Рачев наградиха участниците в изложбата и председателите на клубовете от съседните арабски страни с традиционни дърворезбовани български чинии, на които беше изобразено логото на Клуба на Арабските Емирства.

В заключение искам да кажа, че в Арабските Емирства съществуват 2 клуба на руския гълъб. Единия клуб провежда изложбата си с ориенталската мевка и китайската чайка, а другият провежда съвместните си изложби с индийския фенерлия и лонг фейс. Те не се обичат и между тях често прехвърчат искри, но не си пречат и се уважават!

Снимки от престижната изложба в Дубай може да разгледате в галериите на сайта от ТУК.

 Дата / ОценкаИМЕ / Мнение, препоръка
11.01.2019 г.
  Atanas Darachev / Атанас Дарачев 
Браво момчета, това е начина и пътя за развитие! Само напред и още много успехи, и за вбъдеще! .
Още новини свързани с гълъбарството: