Вход Търсене

Шмалкалденски

Снимка на гълъбШМАЛКАНДЕНСКИ ТЪМНОГЛАВ (ШМАЛКАЛДЕНСКА МОНАХИНЯ)

Тази порода се смята за местна в региона на Турингия – Германия и в частност на град Шмалкалден. Именно оттам тя се е зародила и развила с течението на времето. Произлязла първоначално от Якобинците и още няколко други породи, тя датира своето начало от преди 1900 година. През 1931г. Шмалкалденският клуб на гълъбарите е бил открит, но за съжаление след Втората световна война останали само няколко гълъбаря, които да отглеждат тази красива порода, всъщност в наши дни само 67 гълъбари или техни сподвижници са наистина запазили характерните белези на тази порода.

Този факт е твърде странен като се има в предвид, че Шмалкалденските монахини са лесни за отглеждане, само трябва да се спазват няколко изисквания за техните породисти белези. Те са добри родители и лесно отглеждат от 4 до 5 люпила. Но все пак за отглеждането на тази порода трябва да се спазват стриктните немски стандарти, които определят техните породисти белези, широки яки и качулка, които за да се получат и да отговарят на изискванията, трябва много търпение и отдаденост от страна на техния гледач.

Характеристики на породата: Произход: Около началото на 1900 година в Турингските и Саксонските планински зони.

Структурирана порода, първоначално цветна, а след нейното развиване и усъвършенстване главните характеристики са качулката, гривата и оперението. Цялостния вид на птицата е добре сложено, издължен вид гълъб, с линя на тялото под хоризонта.

Оперението е пълно и богато особено около врата и качулатото оперение главата. Перата са широки, плътни и с пълнота.

Главата е закръглена (като с арка). Челото е широко и с леко повдигната предна страна. Очите са тъмни с малки и фини клепачи. При черните или сините птици те са в тъмен цвят, а при червените и жълтите в блед цвят.

Клюнът по размер е среден, оцветен в черно при сините и черните гълъби и в светъл цвят при червените и жълтите. Носовицата е малка, плоска с фина текстура и бяло напрашена.

Вратът е относително як, пропорционално дълъг, оперението при този вид птица ясно очертава горната и долната половина на тялото. Перата, които са в разграничителната линия се удължават и продължават нагоре към врата, като се приливат към придържащите оера на гривата и качулката, близо до врата, от двете страни и така образуват красивата яка на гълъба.

Гривата не разпокъсана се удължава към качулката, която е разположена зад върха на главата. Цялата структура на перата трябва да е колкото се може по дълга, добре закрепена към тялото и твърда.

Краката колкото по ниско са разположени то толкова е по-дълго и твърдо оперениетоо на краката. Структурата на оперението на краката е богата и силна и започва не по-ниско от продължението на врата от двете страни на птицата. Цялостната структура на оперението се състои от дълги разположени надолу и назад към гривата пера и нагоре образувайки качулка около главата, без да забулват и прикриват гълъба.

Челото и клюна са напълно ясно видими. Гърдите са широки и добре закръглени. Крилата са дълги, затворени и прилжащи към опашката, но без да се кръстосват. Опашката е дълга и затворена. Перата са пищни и богати, но не и слаби и нестегнати.

Произход: Германия.

Пръстен: 11 мм.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook