Вход Търсене

Малтийски кокошев

Снимка на гълъбМАЛТИЙСКИ КОКОШОПОДОБЕН ГЪЛЪБ (МАЛТИЗЕР)

СТАНДАРТ

ОБЩ ИЗГЛЕД: Малтийските гълъби са радикално скъсване с общоприетият модел за външен вид на гълъб. Цялото им телосложение е с кокошеподобен вид, и затова те спадат към групата на кокошоподобните гълъби. Те са много високи, с прави и дълги крака и шия, а тялото им е късо и компактно, с опашка плътно сгушена по кълбовидно-овалните форми, но винаги изправена нагоре. Опашката и главата се носят силно изправени нагоре. Общата стойка на тялото и фигурата на птицата в покой и при движение, е изключително елегантна и грациозна. Птиците от тази порода трябва да бъдат много високи, и едновременно с това – с доста къс и компактен корпус на тялото, да не са прекалено тежки, за да не развалят грациозността и елегантността си. Главата се носи високо, а при движение тя отскача назад почти до опашката. Идеалният образец за малтийският гълъб е с височина 38,1 или повече см.
ПРОИЗХОД: Произхожда то Северна Италия, а от около 1850 година е пренесен и в Европа.
РАСОВИ ОСОБЕНОСТИ
ГЛАВА: Високо издигната, леко овална в задният си край, с ниско чело.
ОЧИ: Сравнително малки, при белите птици са с тъмен свят, а при останалите цветове – светли. С малко околоочие, при белите – с ярко червен цвят, а при останалите - светъл, сив, перлен, или с цвета на кожата цвят.
КЛЮН: Прав, със средна дължина, горната част на клюна е леко заоблена, и много слабо закривена надолу. При бели, червени и жълти – с рогов цвят, а при останалите – тъмен. Носната восковица е малка и равна с клюна, бяла на цвят.
ВРАТ: Много дълъг, леко извит, носи се винаги изправен нагоре, плавно захванат отзад в началото на овалния гръб описващ отворен полукръг, а отпред стръмно приливащ в гърдите. Гърлото е дълбоко поставено.
ГЪРДИ: Носени високо, нямат разделна линия, по-скоро къси и леко овални.
ТЯЛО: Късо, широко и заоблено, с корпус образуващ водоравна линия започваща от началото на гърдите и завършваща до основата на изправената нагоре опашка.
КРИЛЕ: Доста къси, в основата си прилично широки, прилягащи свободно на гърдите, летателните пера са къси, държат се изцяло опрени и носени върху опашката, като дори се издигат нагоре заедно с нея.
ОПАШКА: Широка в основата си, като се стеснява постепенно към самия край, колкото може по-къса, да изглежда като одрязана (отсечена) в горният си край, погледната отстрани има клиновидна форма с широка основа отдолу, върхът и сочи винаги нагоре.
КРАКА: С много дълги и издължени напред и надолу бедра, снажни, оперението на бердата е късо и плътно прилепнало. Целите крака са много дълги, прави, слаби и оформят общият снажен и елегантен вид на птицата, държат се винаги изпънати, в напрежение и готовност за движение. Пръстите са прави и добре разпределени (разпръснати) в стъпката на птицата, изглеждат здрави и яки, неоперени.
ОПЕРЕНИЕ: Не толкова гъсто, но добре прилепнало по тялото.
ОЦВЕТЯВАНЕ: Оперението е оцветено в следните цветове: бял, черен, син, син с черни ленти, червен, жълт, кафяво и сиво ковани, индиго, пъстри със или без роза на крилете.
ЦВЯТ И ШАРКА: Едноцветни, при някои от цветовете с лента или ковани, индиго, пъстри – с преобладаващ бял или основен цвят.
ГРУБИ ГРЕШКИ: Прекалено тежко тяло с тромава стойка и походка, неизправено, а огънато назад. Прекалено малка (къса) глава, груба или заравнена. Прекалено дълъг, дебел или извит клюн. Къс и дебел врат. Къси, О- или Х-образни крака. Дълга опашка, много широка, или отпусната назад. Висящи криле държани под опашката. Малки, тесни или разцепени гърди.
ОЦЕНЯВАНЕ: Общ изглед, цялостен облик на птицата, дължина на врата и краката, височина на носене на главата, величини на всички части на тялото, оцветяване.
РАЗМЕР НА ПРЪСТЕНА: 9 мм.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook