Вход Търсене

Турбитийн мевка

Снимка на гълъбТУРБИТИЙН МЕВКА

ЕВРОПЕЙСКИ СТАНДАРТ

ПРОИЗХОД
Смята се, че произхождат от Ориента. Биват пренесени в Европа от Турция през втората половина на 19 век.

ОБЩО ВПЕЧАТЛЕНИЕ
Къси, с изправен стоеж, грациозни, с оперени крака (гащи). Имат три цветни полета на главата и оцветени щитове на крилете.

РАСОВИ БЕЛЕЗИ
ГЛАВА: Голяма и кръгла, с широко, пълно чело и пълни бузи, гладка или с качул във формата на шпиц.
ОЧИ: Големи, подвижни, предпочитани са тъмните очи, но цветът е обусловен от необикновената окраска на главата. Цветът на оцветените полета е определящ за цвета на очите. Оранжеви и пъстри очи не са грешка.
ЧОВКА: Къса, преминаваща в челото в една непрекъсната линия. Добре затворена и с достатъчно субстанция. Продължението на линията на човката минава през долната част на окото. При качествените екземпляри горната част на човката е тъмна, а на долната има само едно цветно петно. Цветът на човката не играе роля при оценяването.
ШИЯ: Кореспондираща с тялото и дължината на краката, изпъкваща над раменете, с добре изразени гушка и жабо.
ГЪРДИ: Широки и високо поставени.
ГРЪБ: Широк в раменете, изправен.
КРИЛЕ: Къси, стабилно прилепнали.
ОПАШКА: Къса и прибрана.
КРАКА: Средно дълги, плътно оперени до върховете на пръстите, оперението им е средно дълго, но без стърчащи настрани пера.
ОПЕРЕНИЕ: Късо, пълно и плътно прилепнало.

ЦВЕТОВИ ВАРИАЦИИ
Черни, Сивокафяви, Кафяви, Каки, Червени, Жълти, Сини с черни ленти, Бледосини с тъмни ленти, Бледокафяви с ленти, Бледокаки с ленти, Бледочервени, Бледожълти, Напръскани в Синьо, Бледосиньо, Бледокафяво, Бледокаки, Бледочервено, Бледожълто.

ЦВЕТОВЕ И РИСУНЪК
Турбитийните се отличават от останалите породи мевки с голяма наситеност и блясък на цветовете. Щитът, челото и бузите са оцветени, а така също и участъкът зад бедрата. Цветните полета са “отрязани” по края си. Опашката е бяла, също и останалата част от тялото.
Цветното поле на челото е сравнително голямо и закръглено. Петната на бузите са с формата на бобени зърна лежащи точно под очите. Между цветното поле на челото и тези на бузите има бял “мост”, но има и такива с непрекъсната лицева маска, това не е грешка и би могло да се коригира при селекцията. Перфектната окраска на главата е много трудно постижима и рядко срещана, затова гълъби с едно или две цветни полета също се толерират.

ГРУБИ ГРЕШКИ
Дълга или тънка човка, тясно чело и фронтал. Липсващо оперение на краката. Липсващо жабо.

ОЦЕНЯВАНЕ:
- Общо впечатление;
- Окраска;
- Цвят;
- Глава и човка;
- Фигура;
- Оперение на краката;
- Жабо.

ПРЪСТЕНИ – 10 мм.


Информацията предоставена от
Председател “Национален клуб Ориенталски мевки”
Боян Бойчев

-> Мнения и оценки (1)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook