Вход Търсене

Английски голям гушест

Снимка на гълъбАНГЛИЙСКИ ГОЛЯМ ГУШЕСТ

СТАНДАРТ

ПРОИЗХОД:
Англия. В средата на 19 век е внесен в Германия.
ОБЩО ВПЕЧАТЛЕНИЕ:
Най-големият от високите изправени гушести гълъби, който трябва да се оценява от гледна точка на пълната хармония на всички части на тялото. Стойката му трябва да е така изправена, че от окото до върха на средния пръст на крака да се прекара една отвесна линия. Много жизнен.
ПОРОДНИ БЕЛЕЗИ
ГЛАВА:
В сравнение с големината на гълъба тя е малка, гладка, заоблена със съразмерно високо чело.
ОЧИ:
Ирисът е оранжев, при белите - тъмен. Околоочието е тясно, като цветът му зависи от цвета на перата.
КЛЮН:
Дълъг, доста силен, ноздрите малки, гладки. При черните и сивите - тъмен, при другите цветове - възможно светъл.
ШИЯ:
Колкото е възможно по-дълга. Гушата в надуто състояние е кълбовидна в горната си част, надолу към гърдите се стеснява и добре се отделя от тях. От тила до раменете образува една нежна дъга.
ГЪРДИ:
Частта от гушата до бедрата наречена талия, трябва да бъде дълга, гръдната кост леко да изпъква от талията.
КОРЕМ:
Дълъг и тесен.
ГРЪБ:
Дълъг, тесен, прав, образуващ с опашката една линия, между раменете леко хлътнал, рязко спускащ се надолу.
КРИЛА:
Дълги, тесни и много плътно затворени, краищата на крилата не трябва да се кръстосват.
ОПАШКА:
Възможно най-тясна и прибрана. Перата здрави и широки, но не много дълги. Краят на опашката не трябва да докосва земята.
КРАКА:
Прави, дълги и стоящи плътно един до друг. Петите трябва да бъдат много малко, тоест дотолкова насочени назад и навътре, че върховете на вътрешните пръсти на краката да се докосват при правилна стойка. Бедрата от тялото до коленете са извити леко напред (наказват се много силно изпъкналите бедра). Бедрата и краката са покрити с малки бели перца. Те трябва толкова плътно да прилепват ("да ги обвиват"), че при оглед отпред и отстрани да не се вижда никъде червеният цвят на краката. Пръстите на краката трябва да бъдат така покрити с тесни - до 5 см дълги пера, че да образуват чиния.
ПЕРУШИНА:
Права, плътно прилепнала, подчертаваща стройността и елегантността на тялото.
ПОРОДНИ ЦВЕТОВЕ
Едноцветни бели, с окраска: в черно, синьо, червено, жълто, бледо синьо, бледо кафяво, бледо червено и бледо жълто.
ЦВЯТ И ШАРКА
Желани са чистите цветове. При тези с окраска долната част на талията, на корема, на крилата и краката са бели. Над средата на шията минава от око до око една бяла линия във формата на полумесец така нареченото "сърце ". Полумесецът не трябва да излиза над ушите (шарката на тила пречи и затруднява развъждането на гълъби с чист цвят на ириса). В близост до раменната става на крилото се намира така наречената "крилова роза", която се образува от отделно стоящи бели перца - по възможност 5-12, (шарката на сърцето и криловата роза рядко е точна и при оценяването е от второстепенно значение). Цветните гърди трябва да се открояват от белия корем по възможно най-права линия. При гълъбите с черна, синя и бледо синя окраска опашката е цветна. При другите цветове е светла или бяла.
ГРУБИ ГРЕШКИ
Недодялано, грубо, тромаво тяло, твърде къса предна част, ниска, широка, огъната в коленете, разкрачена или прекалено тясна стойка, която затруднява свободата на движението, недостатъчно изправена стойка, тромава походка, оскъдно оперение на краката и пръстите на краката, слабо образуване на гуша, увиснал корем, друг цвят на опашката.
ОЦЕНЯВАНЕ
Общото впечатление: големина, поза и стойка, надуване на гушата, оперение на пръстите, цвят и шарка, цвят на очите.
РАЗМЕР НА ПРЪСТЕНА – I

-> Мнения и оценки (1)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook