Вход Търсене

Бърненски гушест

Снимка на гълъбБЪРНЕНСКИ ГУШЕСТ

СТАНДАРТ

Точкова система за оценка:
Глава - 3 т.
Клюн - 3 т.
Очи - 3 т.
Гърло - 3 т.
Врат - 3 т.
Гуша - 15 т.
Гърди - 10 т.
Гръб - 5 т.
Криле - 5 т.
Опашка - 5 т.
Крака и пръсти - 15 т.
Оперение - 5 т.
Стойка и зрелищност - 10 т.
Цвят и рисунък - 15 т.
Всичко – 100 т.

Общо впечатление:
Елегантен гълъб, с приятен външен вид, жив, с енергичен темперамент. При ухажване гълъбите често многократно се прикланят напред и отскачат към партньора (както женските, така и мъжките). Стойката на тялото е вертикална, изправена и с цилиндрична форма. Гълъби с тясно тяло и строен външен вид са за предпочитане. Гърба и опашката трябва да бъдат на една линия, под ъгъл от около 60 градуса спрямо хоризонта. Надутата гуша обхваща задната част на врата. Бърненските гушести гълъби трябва да бъдат малко по-малки от Английският малък гушест, но не повече от 33 см от клюна до края на опашката.
Глава:
Изящна, елегантна, леко продълговата, челото е леко заоблено, тясно на вид погледнато отпред.
Клюн:
Средно дълъг, много тънък, с остро извит надолу връх на горната част на клюна. С леко рогов цвят при гълъби с бял, червен и жълт цвят на оперението, при всички останали - от тъмно кафяв до черен. Ноздрите трябва да бъдат бели при всички цветове, гладки и с фина структура.
Очи:
Тъмножълти или оранжеви на цвят при всички цветни птици, с цвят на бик при белите.
Околоочие:
Околоочният пръстен е с тъмно-телесен цвят при черните и сините гълъби, при всички останали – със светло-телесен цвят.
Гърло:
Под голям наклон, тясно и без гуша, закрито при надута гуша.
Врат:
По възможност колкото се може по-дълъг, но пропорционален на тялото, леко извит назад при надута гуша. Мястото на захващане на врата към гърба трябва да бъде ясно изразено.
Гуша:
В надуто състояние гушата трябва да бъде кръгла като топка. Тя следва да бъде разположена възможно най-високо над талията на гълъба. Клюна плътно лежи на гушата, като се вижда само горната му половина.
Гърди:
Дълги и тесни, но без вдлъбнатини. Долната част на гръдната кост може да бъде видима.
Гръб:
Дълъг и много тесен, особено в горната си част между раменете.
Криле:
Тесни и дълги, в горният си край могат да бъдат малко по-високи и малко по-встрани от тялото, маховите пера се пресичат добре над основата на опашката.
Опашка:
Със средна дължина, с плътно наредена конструкция на перата в нея, умерено широка, малко по-дълга от края на крилете.
Крака:
Трябва да са дълги и да придават на птицата изпънат удължен вид, без да се навеждат много в коленете (т.нар. „жабешки крака”), съвсем лека чупка в коленете е допустима. Краката трябва да бъдат приблизително на разстояние един пръст един от друг. Горната част на краката - от коленете нагоре са леко оперени, от коленете надолу не са оперени. Краката са с ярко червен цвят. Ноктите са с цвета на клюна.
Оперение:
Меко и добре изравнено, плътно и гладко, с умерена дължина.
Стойка и поведение:
Гърба и опашката трябва да бъдат на една линия, под ъгъл от около 60 градуса спрямо хоризонта. Птиците трябва да изглеждат леки, да показват добре надутата си гуша, с горда изпъчена стойка, с грациозни поклони и скокове при ухажване на партньора.
Цвят и рисунък:
Едноцветни в червено, жълто, черно, синьо, сребристо, пепелно-червено, пепелно-жълто, с бели ивици, със сврача шарка, с шарка на щъркел. Всички цветове трябва да бъдат сочни и лъскави, блестящи (особено при едноцветните в черно, червено и жълто). Лентите трябва да бъдат тесни и без прекъсване – цели от край до край. При щъркеловата шарка – основно е бялото оперение, цветни са – опашката, маховите пера, престилките и главата. При тигровите – нашарени с бели пера, с изключение на маховите пера и опашката, които са цветни. Пепелно-червените и пепелно-жълтите цветове трябва да бъдат по възможност с по-светъл цвят, и с тъмни добре очертани ивици.
Сериозни недостатъци водещи до дисквалификация:
- По-голямо от нормалните размери тяло;
- Дебела и къса фигура;
- Хоризонтална стойка;
- Неправилно положение на краката;
- Недобре закръглена гуша;
- Твърде широко разположени криле;
- Разцепена или широка опашка;
- Оперени крака;
- Блед изсветлял цвят на оперението.
Оценяване:
Всяко отклонение от този стандарт се наказва с отнемане на съответен брой точки съобразно степента на дефекта.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook