Вход Търсене

Воорбургски гушест

Снимка на гълъбВООРБУРГСКИ ЩИТЕН ГУШЕСТ

СТАНДАРТ

Произход:
Воорбугския щитен гушест е млада порода гълъби селектирана в Холандия през 1935 г. от Теодор Ван Гинк.
Жизнен, изправен гълъб, висок и строен, среден по размер, със заоблена гуша, с грациозни движения, приятелски настроен. Размерът на тялото е среден - между Бърненски гушест и Норуичски гушест.
Обща характеристика и поведение (20 т.):
Непринуден, спокоен, любопитен и игрив гълъб, стои и се движи във вертикално положение, очите са точно над центъра на краката. При ухажване мъжкаря ветрилообразно си разтваря опашката и подскача с т.нар “жабешки подскоци”. Същото поведение имат и женските гълъби. При полет пляскат силно с криле зад гърба. Птицата е дружелюбна, внимателна и реагира на човешки глас. На изложба винаги трябва да са активни и в кондиция.
Гуша (20 т.):
Със среден размер, добре закръглена в горната си част, и се разширява забележимо назад към талията и раменете. Гушата не трябва да бъде много повдигната, за да не е принудена главата да се извива назад, гушата не трябва да пречи на гълъба при движение, трябва да е балансирана, гладка, с блясък на бялото оперение.
Тяло (20 т.):
Стройно, гърдите са дълги и не много тесни, гръдната кост е плоска или почти плоска, предните краища на крилете са повдигнати, което придава на гърба леко вдлъбнат вид. Общото впечатление е за стройно тяло, тънко, спретнато и изправено.
Глава, шия, клюн и очи (10 т.):
Гълъб с нежна глава като на “гургулица”, с малко по-високо чело, главата стои на гушата, леко назад от центъра й. Шията трябва да е достатъчно дълга, за да помести гушата. Клюнът е средно дълъг и с телесен цвят. Восковицата е малка, с фина структура, бяла или пъстра. Очите са тъмни, с тесни околоочни пръстени, със сиво-бял цвят.
Крака, опашка и криле (10 т.):
Краката са със средна дължина, прави при поглед отпред както и отстрани, разположени са сравнително близо един до друг, без да се докосват. Краката са неоперени, пищялите и пръстите са с ярко червен цвят. Опашката не е разтворена в нормално състоние и краят и не опира земята когато птицата е изправена. Крилете са средно дълги, плътно прилепнали към тялото, тесни, стоят високо, което позволява да се виждат талията и горната част на бедрата. Краят на маховите пера са над опашката и почти стигат до самият и край.
Цвят, рисунък и оперение (20 т.):
Оперението е твърдо, плътно и стегнато, с изключение на перата на долната част на гърба и на бедрата. Както се разбира от името, основният цвят на гълъба е бял, с изключение на щитовете на крилете, които трябва да са напълно цветни. Маховите пера от 7 до 10 също са бели, и трябва да са равни по брой и на двете криле. Разрешени са всички цветове - с ленти, без ленти и ковани. Цветовете трябва да са наситени, ярки и чисти на всяко крило.
Недостатъци:
- Липса на гуша, неравна или безформена гуша;
- Тялото е много голямо и тежко, или много малко и леко;
- Краката са къси, криви или има пълзяща походка;
- Стойката е хоризонтална или недостатъчно вертикална (наведена);
- Гълъбът не е жизнен и игрив;
- Цветни пера по тялото извън крилете или бели пера в щитовете на крилете;
- Околоочните пръстени са с червен или розов цвят;
- Очите не са тъмни;
- Гълъбът е принуден да държи клюна вирнат нагоре поради по-голяма гуша;
- Оперение на краката и пръстите.
Пръстен: 8 мм.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook