Вход Търсене

Селджукски преметач

Снимка на гълъбСЕЛДЖУКСКИ ПРЕМЕТАЧ

"Селджуклу", Селджукски, или познат на хората от Коня, под името Енсели в превод означаващо - с красив врат. Тази порода принадлежи към град Коня, едно време градът е бил столица на династията на Селджуките. Думата «енсе»- (врат), се използва, за да опише опашката на птицата. Тази порода е известна като "Селджук ветрилообразна опашка".

Известно е, че тази порода е била поддържана и отглеждана само в рамките на територията на Селджукските дворци, по времето на Анадолската Селджукска империя. След Селджукските турци, те са били отглеждани от няколко много богати семейства, които нито продавали нито подарявали на някого представители от този вид порода , поради тази причина е отнело много време за разпространяването й по османските дворци.

Селджукските гълъби е порода която може да изчезване много бързо, тъй като гълъбите се отглеждат на определена територия, и нейните характеристики не са добре познати. В действителност тази теза се затвърждава с факта, че на сайта, изготвен от община Коня се съдържат обширни статии за отглеждането на различни породи гълъби в града, но се пропуска да спомене тази порода. Броят на старите животновъди, които отглеждат Селджуките в Коня също намалява и това е още по-тревожно. Днес бъдещето на тази порода е в реална опасност и трябва гълъбите да бъдат поставени под закрила. Последните няколко години някои птици са взети от страната и отгледани в чужбина.

Селджуките са структурна порода гълъби. Външният вид както и цветове са винаги от първостепенна важност. Поради тази причина те не се отглеждат на открито, а се съхраняват във волиери или градини. Когато гълъбите летят те не отиват далеч и могат да направят само няколко кръга около таванско помещение. По време на полета те се въртят веднъж след това продължават полета напред као го завършват с още едно завъртане.

Въпреки че, не се въртят достатъчно, тези от тях които го правят се считат за по-добри от другите, които биват дисквалифицирани като недостойни. Птиците от тази порода има уникална форма на тялото. Преди всичко, те са по-скоро малки птици. Гълъбовъдите също ценят това качество у птиците си. В гълъбарската терминология съществува термина - 1 esnek" (един еластичен), тази мярка се образува когато палеца и показалеца на ръката са във форма U с разстояние от 8 см , (приблизително 3,14 инча) един от друг, тази мярка е стандарт за измерване между началната точка на гърдите и ануса.

Във връзка с това измерване на гърба на птиците трябва да бъде също по-къс. Формата на тялото трябва да бъде като кръгла топка. Гърдите трябва да бъдат доста изпъкнали и кръгли. Главата трябва да бъде носена назад. Този стил на главата се нарича "Kisrak Kafa" – глава изправена като на кобила, кръстена на Арабския кон. Те имат среден по размер и дължина клюн. Форма на човката е разлята (широка).

Очите са в стил "широко око", големи и кръгли, с широк пръстен около окото. Очните пръстени са или в бял цвят или в жълт цвят на дюля. Цветът на очите може да бъде бял, черен, син или светло ален. Понякога може да има тънки линии на червено оцветяване, наречени «nergiz», наблюдавани в очите, но това не е желано качество при тази порода.

Краката са покрити с къси маншони. Те могат да бъдат обикновена глава или с гребен. Ако гълъба има гребен на главата, то той трябва да продължава от едното ухо до другото. Тяхното най-отличително качеството е опашката: опашката, наречена "ense" (врат), трябва да бъде широка. Всички Селджукски гълъби трябва да притежават такава опашка. Тя е в стил наречен "deste" (букет) или "отгоре" (топка) и трябва да бъде приведена в триъгълна форма. Понякога е възможно да се видят някои гълъби, чиято опашка приема формата на полумесец.

Формата на опашката е точно като ветрило. Повдигната опашка е предпочитание при тази породата. Брой на перата на опашката са много повече от средната порода гълъби. Този номер трябва да е минимум 24-26 и максимум 36. Птиците са именувани различно в зависимост от формата на опашката. Опашката може да бъде с пълнота в основата или празна. Въз основа на това качество Селджукските гълъби са разделени в две групи. Такива при които във вътрешността на опашката е изцяло покрита с пера и те подредени едни под други. Това се нарича “ncna dolma” (пълен меч) и това е желаното качество.

Ако разделът под опашката не е пълен, и перата не са наредени едно под друго, а под ъгъл в непосредствена близост едно до друго, това се нарича "к ense" (отворен врат). Отворените вратове имат празнина вътре в опашка. Единични премятания, по време на полет. Гребен от едното ухо до другото. Големи и кръгли глави. Къси, дебели и широки клюнове. Такива с дълги шии, които се простират назад. изправени, където главата и човката са извити към тялото. Такива с къси гръбове. Отговаряши на мярката «1 esnek» като дължина. Големи пръстени около окото. С бели очи, но толкова бели че да няма червени венички в тях. Тези с най-много по брой опашни пера. Стойката на опашката почти да докосва задната част на главата . Всички тези качества са желани от любителите на тази порода.

Пръстен: 7 мм.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook