Вход Търсене

Ботошански преметач

Снимка на гълъбБОТОШАНСКИ ПРЕМЕТАЧ

Румънска порода гълъби сочени като много добри преметачи.
На главата си имат два качула - преден и заден.
Човката е сравнително къса, бяла на цвят.
Основният цвят на оперението е бял, като имат цветна глава - в червен, жълт, черен, син цвят.
Опашката е много тясна и къса.
Крилете се носят върху опашката.

Произход: Името на тази порода гълъби произхожда от името на град Ботошани, като тя е създадена през третото десетилетие на ХХ век чрез кръстосване местни преметачи и немски такива с цветни капаци и криле.

Летателни умения: гълъбите се издигат до средна височина, с къс полет и проявяват своите умения с хубава игра във въздуха.

Качулка: малка, заоблена, с голям кръгъл бутон на челото и лежащ върху клюна. Вратът може да е леко заоблен и масивен, но се срещат и екземпляри и без подобни характеристики.

Очите са бели (перлени), а при гълъбите с черно-бяло оперение цвета варира.

Клюнът е среден по дължина, тънък, леко наведен, оцветен в светли тонове.

Шията е със средна дължина, която се държи в изправено положено,и леко извита назад.

Гърдите са широки, леко повдигнати и изпъкнали.

Гръб – широк и плавно изтъняващ към опашката.

Крилете са дълги, прави по цялото тяло и се носят над опашката.

Опашка – дълга и следва линията на гърба с 12 пера.

Краката са със средна дължина, покрити с пера до върха на ноктите. Дължината на гащите е между 6 и 10 см.

Оперението е гъсто и добре прилепнало към тялото.

Цветове и окраски: Ботошаните са порода гълъби, които могат да се срещнат в много цветове, с „цветни глави”, с оцветена предна част, на петна или напръскани.

Също така гълъбите могат и да са едноцветни: бели, черни, червени, жълти, кафяви, с цвят на патладжан с капаци, и на червени ивици. Гълъбите с цветни глави имат бяло на цвят тяло. Тези оцветени отпред са с един основен цвят на тялото, главата, корема, над врата и шията, като опашката и крилете са бели.

Гълъбите с цветен гръб се славят със своето оперение по главата и областта над врата, крилата, като гърдите и гащите са бели. Сред цветните Ботошани се срещат различни разновидности на черния, червения и жълтия цвят.

Едни от тях са наречени „Пестрити”и имат цветно оперение с единични петна или бели пера. „Пататии” са този подвид Ботошани, които са целите напръскани, не регулярно разпръснати петънца по тялото.

Външни морфологични белези: тегло 270 гр, обща дължина на птицата 32см, дължина на клюна – 1.2 см, обхват на крилата – 63 см, дължина на гръдния кош 25см, дължина на опашката – 12см, дължина на разперената опашка 7.5 см

Недостатъци: масивен скелет, голямо и едро тяло, тяло, държано хоризонтално, стоящо твърде дълго или твърде кратко, паднали и увиснали крила, червени около очни кръгове при цветните Ботошани, разноцветни очи, несиметрична качулка, или с твърде малко пера и изкривена, неоформени гащи

Пръстен: 8 мм.

-> Мнения и оценки (4)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook