Вход Търсене

Крайовски кестенов

Снимка на гълъбКРАЙОВСКИ КЕСТЕНОВ ПРЕМЕТАЧ (КАСТАНИЯ)

Породата се е появила и развъдила в района на град Крайова - Румъния. Летателните умения са слаби, а породата е развъждана главно заради външния вид на птиците, като гълъбарите не се е отделяли голямо внимание за развиване на летателните умения на птиците.

СТАНДАРТ

Произход:
Произлизат от района на Крайова в Румъния.
Глава:
Малка, къса, почти кръгла, с високо и вертикално чело, което е леко куполовидно, а отгоре на короната на главата - почти право и хоризонтално. Главата е широка и леко извита отзад към врата.
Очи:
Жълти, добре заобиколени от сравнително голямо околоочие с двоен пръстен в бяло-жълт цвят.
Клюн:
Къс, от 11-12 мм, конусовиден, дебел в основата си, бял, непрекъсващ линията на челото.
Ноздри:
Малки, къси, гладки, бяло напрашени.
Врат:
Сравнително дълъг, изглежда дебел поради многото и дълги разрошени пера от които е съставен, но въпреки това деликатен и изящен, като на лебед. При движение на птицата врата потрепва добре.
Гърди:
Широки, изпъкнали, държани напъчени и високо нагоре. Гърдите преминават плавно в корема на птицата, който е разположен успоредно на земята, покрит с разрошени отпуснати пера.
Гръб:
Къс, като се започне от врата до опашката нараства силно.
Криле:
Дълги, леко извити в края си, винаги се носят под опашката. Перата покриващи щитовете (капаците) на крилете са леко отпуснати.
Опашка:
Широка 12-14 см, в края си е много по-широка, съставена от 14-17 пера, носени високо под ъгъл спрямо земята 35-90 градуса. Трябва да е наредена ветрилообразно, отворена и широка в края, плоска или леко вдлъбната.
Крака:
Къси, около 7 см, червени, с бели нокти.
Оперение:
Богато, плътно и лъскаво оперени, с дълги, на места отпуснати пера.
Цвят:
От човката до опашката цветът е интензивен кестеняв, с металически зелен отблясък особено интензивен по шията. На върха на маховите пера на крилете и в краищата на перата на опашката има бели петна – т. нар. “бадеми”, които рязко контрастират на основното оперение. Тези “бадеми” са разположени малко преди края на самите пера. Висока оценка получават птиците с бял гердан или цяла бяла яка.
Груби грешки:
Прекалено дълга или груба структура на тялото, неправилна стойка, дълъг и тънък клюн, черни очи, червено околоочие, къс врат, тесни или плоски гърди, дълъг и тесен гръб, криле носени върху опашката, тясна опашка, носена хоризонтално опашка, разцепена опашка, крива опашка, дълги крака, наличие на качул, неправилен цвят или шарка на оперението.
Пръстен: 7 мм.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook