Вход Търсене

Уфски спартак

Снимка на гълъбУФСКИ СПАРТАК

СТАНДАРТ

Произход:
Башкирската порода “Спартак”, е селекционирана през 30-40 години на XX век в град Уфа, от любители гълъбовъди на базата на “Староуфски черно-бели гълъби”. През 50 години на века в селекционно отношение породата е успешно завършена. Гълъбите от тази порода са добри летци, с висок и продължителен полет, правят не много големи кръгове в ято. Летят в стегнат “боен ред”. Създават впечатлението, че птиците са закрепени помежду си, никой не е по-напред или по-назад, летят в тесен кръг и ятото изглежда така, сякаш никога няма да се изплаши и разпадне, издигат се лесно, без напрежение. Гълъбите са много жизнени, сравнително плодородни, добре лежат и изхранват малките си. Въпреки това не са намерили широко разпространение сред любителите на гълъби извън областта на Башкирия. През 1981 г. на общо събрание гълъбовъдите от Уфа приемат настоящия актуализиран стандарт за тази порода гълъби.
Общ вид:
Гълъбът е със среден размер, с дължина 33-35 см, със здраво телосложение, строен и силен.
Глава:
Кръгла, достатъчно широка, с не много високо чело, прехода към клюна образува малка вдлъбнатина. На тила има качул висок 5 мм и повече, широк е колкото е цветната част на главата.
Очи:
Средно големи, изразителни, жълто-червени на цвят, Околоочие:
Очните пръстени са жълто-розови.
Клюн:
Със средна дължина, прав, силен, бял на цвят.
Ноздри:
Имат тъмно-сив (рогов) оттенък.
Шия:
Силна, пълна, със средна дължина.
Гърди:
Кръгли, широки.
Гръб:
Къс, леко се разминава с ъгъла на опашката.
Криле:
Средно дълги, силни, еластични, плътно прилепнали към тялото, краищата им лежат на опашката.
Опашка:
Тясна, състои се от 12 пера.
Крака:
Къси, слабо оперени (гащи), с бели нокти.
Цвят и модел:
Окраската на гълъбите е двуцветна. Оперението е плътно, равно блестящо. Цветните пера са в черно, червено, сиво, в наситени блестящи тонове. Цветните участъци започват от основата на човката до края на опашката, като включват челото, короната, вратът, задната страна на шията, гърба, крилата и опашката. Цветното оперение от главата до опашката любителите на породата наричат “шал”, в който не трябва да има бели пера. Изключение има само при тези с бели опашки. На главата между основата на клюна и очите има цветни пера наричани “обици”, спускащи се от челото до бузите в страни. Обиците трябва да бъдат симетрични, еднакво дълги и с еднаква форма. По модела на оцветяване на крилете, се различават няколко разновидности: с бели крайни пера от 8-10 броя, или напълно оцветени, и гълъби с бяла опашка.
Големи недостатъци:
- Наличие на бели пера по задната част на врата, гърба или на крилете (щитовете);
- Неоперени крака;
- Отсъствие на качул;
- Различно оцветяване на очите;
- Тънък и дълъг клюн;
- Наличие на цветни пера в предната част на шията или по гърдите и корема;
- Неравна граница между белите и цветните пера от двете страни на шията.

-> Мнения и оценки (1)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook