Вход Търсене

Гентски гушест

Снимка на гълъбГЕНТСКИ ГУШЕСТ

СТАНДАРТ

Произход:
Гентските гушести са много стара фламандска порода. Според някои източници първите гълъби от породата са се появили около 1400г. в Гент, който е център на провинция Източна Фландрия в Белгия.
Първият специализиран клуб на гълъбовъдите отглеждащи Гентски гушести е основан през 1911г. под името “Гентски гълъбовъден клуб”, а след Първата световна война на 4.10.1922г. клубът е преименуван на Клуб за Гентски гушести”, който съществува и до днес. По време на Втората световна война, популацията на гълъбите намаляла драстично. Гълобовъдите спасили няколко гълъба, които били смесени с Холандски гушести. Това помогнало за бързото възстановяване на породата.
Общ вид:
Mощен гълъб, широк, набит. Предната част на тялото е изправена, гърбът е в почти хоризонтално положение, гушата изглежда добре.
Глава:
Къса, добре закръглена, челото не е много високо.
Очи:
Живи, изразителни, тъмни при белите гълъби и при гълъбите със син цвят на опашката, оранжеви при другите цветове.
Околоочия:
Околоочните пръстени са изящни, от светли до тъмни според цвета на оперението.
Клюн:
Средно дълъг, мощен, с телесен цвят при белите и светлите цветове, тъмен при тъмните цветове. Цветът на клюна не е важен показател при оценяване.
Ноздри:
Восковицата е умерено развита.
Шия и гуша:
Шията е дълга, гушата е голяма, пълна, разпростира се от гърдите до раменете, като най-издутата част е по средата на самата гуша.
Гърди:
Мощни, гръдната кост е дълга, с развита мускулатура, талията почти не се вижда.
Гръб:
В почти хоризонтално положение, къс, широк в раменете и леко хлътнал.
Криле:
Много широки, достатъчно плътни, стоят над опашката.
Опашка:
Широка и относително къса.
Крака:
Сравнително дълги, стоят широко един от друг, перата на пищялите са широки. Оперението на пръстите е дълго, плътно и с овална форма.
Оперение:
Богато, плътно и здраво.
Цветови вариации:
- Едноцветни: черни, със сини ленти, синьо ковани, червени, жълти, сребристи, пъстри с кремави ленти, бели;
- Оцветяване “Доминеканец” (рисунък на “Газела”): черни, сини, червени, жълти и сребристи, тигрови и пъстри, ковани черни, червени и жълти. Рисунъка на опашката е син.
Цвят и рисунък:
Едноцветните трябва да са с интензивни и чисти цветове. На гушата си гълъбите имат рисунък във вид на полумесец, който не трябва да допира очите. Стомаха, бедрата, оперението на пръстите, гърбът и първите 7-10 махови пера на крилете са бели. Опашката е черна, синя, сребриста или пъстра на цвят. При другите цветове цветът на опашката трябва да е светъл.
При тези с рисунък на “Доминеканец” главата, горната част на гушата, крилете, стомаха, талията, оперението на пръстите и долната част на опашката са бели.
Тигровите са с редуващи се области с бяло и цветно, маховите пера и опашката са цветни.
При кованите със сини опашки, горната част на гушата е синя. Опашката, заедно с кръста и долните части, трябва да бъде със син цвят с тъмни ленти. Останалото оперение трябва да бъде с чист бял цвят.
Големи недостатъци:
- Много дълго тяло;
- Много дълги криле и опашка;
- Краищата на крилете се пресичат;
- Къси пера на пищялите и пръстите на краката;
- Тесни рамене;
- Малка гуша;
- Цветът и основния рисунък не отговарят на стандарта.
Оценяване:
- Общ вид;
- Гуша;
- Стойка;
- Оперение на краката;
- Рисунък;
- Цвят.
Пръстен: 13 мм.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook