Вход Търсене

Рафено гушест

Снимка на гълъбГУШЕСТ РАФЕНО

Стандарт

Произход:
Андалусия, Испания.

Общ вид (20 точки):
Гушест Рафено е със закръглена фигура, вероятно това се дължи на комбинация от много къси крака и широки гърди и тяло, и закръгленост на гърдите и стомаха. Той е много надменен и едновременно с това много нежен гълъб. Самеца е много силен при съблазняването по време на ухажване, заема изящна стойка близо до самката, често пее, подскача към нея, но не я докосва (с изключение на кулминацията на своята страст, кога много внимателно ще я натисне с гърдите си). В парадна стойка не остава дълго и започва да привиква женската в гнездото. Когато главата на Рафено е наведена той "гука", а също така и отпуска опашката си, макар че не разрошва перата на тялото си (на испански това се нарича “рабадила” или “албардила”). Оперението на Рафено е обилно, на тялото не е плътно и много гладко, обхваща и краищата на крилете.

Глава (20 точки):
Малка и широка, с добри пропорции и напомня квадрат. Тилът не трябва да изпъква, челото трябва да е широко колкото е широка и восковицата в най-широките си части, главата изглежда малко вдлъбната между очите. Перата на главата са плътни, къси и гладки.

Очи (10 точки):
Червени, с бледо-жълт кант около зеницата, тъмни при белите гълъби, околоочните пръстени са гладки със среден размер.

Клюн (10 точки):
Много къс и дебел, горната част на клюна е извита без да препокрива долната челюст, т. нар. “ястребов клюн” е нежелан.

Восковица (10 точки):
Широка със среден размер (по-голямата е за предпочитане), има същата ширина като на челото. Трябва да бъде гладка, допуска се определена грапавост при по-старите гълъби. Разпростира се от едната страна на сгъвката на човката до другата и образува арка.

Брадавици (5 точки):
В идеалния случай при Рафено трябва да има три добре разделени брадавици под брадичката на клюна, средната от които е малко по-голяма. Само една брадавица (средна) също се допуска, дори липсата на брадавици се допуска при породата.

Тяло (10 точки):
Ниско поставено, като същевременно не докосва земята, тялото при Рафено е със среден размер, крушовидна форма и със сгънки. Сгънката е вертикална и започва от основата на клюна и е покрита със структурни пера, които са извити навътре.

Гръб, криле и опашка (5 точки):
Гърбът е плосък и със среден размер, трътката завършва със сравнително големи и добре прилепващи пера. В хармония с тялото крилете на Рафено са със среден размер, опират се на опашката и не се пресичат. Опашката е със среден размер и също има широки пера.

Крака (5 точки):
Дебели и къси, неоперени. Оперението на бедрата е много рехаво, образуващо “корниз” от пера. Ноктите са малки - на половина от размера на пшеничено зърно, цветът е като цвета на клюна.

Цвят оперения (5 точки):
Всички цветове са разрешени, но най-малко обичайните цветове са предпочитани. Черни, сиво-кафяви, сини и бели са най-срещаните цветове.

Недостатъци:
Дълъг клюн, увиснали криле, дълги и тънки крака, лош цвят на очите, дребно тяло, тясна глава.

Пръстен: 9 мм.

-> Мнения и оценки (0)      ->Фото галерия          Сподели във Facebook